Vöm: Αυξήθηκαν οι αυστριακές εξαγωγές γαλακτο-τυροκομικών

Αύξηση θετικού ισοζυγίου εξωτερικού εμπορίου κατά 25% και κατά 643 εκατ. ευρώ

Οι αυστριακές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 26,2%, δηλαδή κατά 357 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό ποσό των 1,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 27,2%, κατά 229 εκατ. ευρώ από τα 1,07 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

 

Ο πρόεδρος της VÖM Helmut Petschar

«Με την ποιότητά της, η αυστριακή γαλακτοβιομηχανία μπόρεσε να αναπτυχθεί ακόμη και σε περιόδους υψηλών τιμών στις έντονα ανταγωνιστικές εξαγωγικές αγορές», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αυστριακών Επεξεργαστών Γάλακτος (Vereinigung Österreichischer Milchverarbeiter – VÖM), Helmut Petschar, σχετικά με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστρίας. Τα ποσοστά δείχνουν θετική εξέλιξη, καθώς με αυτές τις υψηλές αξίες, οι εξαγωγές συμβάλουν σημαντικά στην εξασφάλιση της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας.

Ο πρόεδρος της VÖM τονίζει ότι η αύξηση των εξαγωγών βασίζεται στα υψηλά αυστριακά πρότυπα ποιότητας και τους στόχους βιωσιμότητας, την απουσία γενετικών παρεμβάσεων, την προστασία του περιβάλλοντος (από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες στην ΕΕ) και την υιοθέτηση της οργανικής παραγωγής πρότυπα δηλαδή  που συχνά λείπουν από τα εισαγόμενα προϊόντα.

Τυρί, γάλα και βούτυρο 

Το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Αυστρίας εξακολουθεί να είναι το τυρί. Με όγκο 181.000 τόνων (αύξηση 6,8%), επιτεύχθηκαν εξαγωγές αξίας πάνω από 900 εκατ. ευρώ (αύξηση 24,5%), ενώ ο σταθερός όγκος εισαγωγών των 132.000 τόνων ανήλθε σε 634 εκατ. ευρώ (αύξηση 19,7%). Οι εξαγωγές γάλακτος απέδωσαν 376 εκατ. ευρώ (συν 26,2%), ενώ τα προϊόντα ζύμωσης (γιαούρτι κ.λπ.) αυξήθηκαν στα 205 εκατ. ευρώ (συν 29,4%).

Αντίθετα στο βούτυρο παρατηρήθηκε σημαντικό πλεόνασμα υπέρ των εισαγωγών που ανήλθαν σε 19.700 τόνους έναντι 4.600 τόνων εξαγωγής.

Η σημαντικότερη χώρα εξαγωγής αυστριακών προϊόντων είναι, παραδοσιακά, η Γερμανία με 51% και ακολουθούν η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ελλάδα. Η κύρια χώρα εισαγωγής είναι επίσης η Γερμανία, με ποσοστό 59%, ακολουθούμενη και πάλι από την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα.

You might also like