ΣΕΚ: Δύσκολες εποχές για την παραγωγή

Ο Σύνδεσμος ζητά μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία

Ενώ η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων συνεχίζεται χωρίς καμία αναφορά κανενός από αυτά στην πρωτογενή παραγωγή και το μέλλον της στην Ελλάδα, θεσμικοί φορείς της κτηνοτροφίας τοποθετούνται ζητώντας παράλληλα απο την πολιτεία περισσότερο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη στήριξη. Μετά την ΕΦΧΕ η οποία τοποθετήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, σειρά πήρε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

 

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, «η πρωτογενής παραγωγή διανύει τη δυσκολότερη περίοδο της δεκαετίας, η μείωση που υπολογίζουμε αυτήν την στιγμή ξεπερνάει το 20% στις εκτροφές αιγοπροβάτων και περισσότερο από 15% στις αγελάδες κρεατοπαραγωγής».

Στην δυσκολότερη περίοδο για την κτηνοτροφική παραγωγή ήρθαν τώρα να προστεθούν και παρατεταμένες βροχοπτώσεις ειδικά στις περιοχές Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα λόγω των μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών οδηγεί σε μείωση παραγωγής η οποία δεν επανέρχεται ποτέ στα αρχικά στάδια με αποτέλεσμα η παραγωγή γάλακτος αυτήν την στιγμή να έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα.

Πρόβλημα με τις καλλιέργειες

Λόγω των βροχοπτώσεων η καλλιέργεια αραβόσιτου έχει αργήσει ήδη έναν μήνα με αποτέλεσμα να αργήσει επιπλέον και η συγκομιδή του κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά και σύνθετα προβλήματα στους κτηνοτρόφους για τις ανάγκες των εκτροφών τους. Όπως αναφέρει ο ΣΕΚ στο υπόμνημά του προς την πολιτεία, είναι αδύνατη εδώ και έναν μήνα η συγκομιδή παραγωγής σανοδετικών ψυχανθών για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων όπως επίσης και η βόσκηση, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να αγοράσουν επιπλέον ζωοτροφές σε υψηλές τιμές αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής ενώ την ίδια στιγμή οι γαλακτοβιομηχανίες ανακοινώνουν μειώσεις στην τιμή γάλακτος αλλά και κρέατος στα σφαγεία.

Ο ΣΕΚ αιτείται από το ΥΠΑΑΤ την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση όλων των παραγωγών μέσω DeMinimis ή άλλων εργαλείων των προαναφερόμενων αλλά και άλλων περιοχών όπου έχουν πληγεί από παρατεταμένες βροχοπτώσεις. «Να υπενθυμίσουμε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι ο μόνος κλάδος που πληρώνει ασφάλεια ΕΛΓΑ και σπάνια ή και ποτέ δεν αποζημιώνεται για μειωμένη παραγωγή κάτι το οποίο είναι όχι μόνο άδικο αλλά και δεν έχουν εισακουστεί τα αιτήματα μας για αλλαγή του κανονισμού. Η στήριξη του κράτους κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση του κλάδου αλλά και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας μας» αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι του ΣΕΚ στο υπόμνημά τους.

You might also like