‘Πρωταθλητές’ ακρίβειας τα γαλακτοκομικά

Η κατηγορία με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στο σουπερμάρκετ

Σημαντικές πιέσεις δέχεται η λιανική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς οι αυξήσεις τιμών που έχουν περάσει στον καταναλωτή δεν επιτρέπουν αισιοδοξία- η κατανάλωση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενώ η ακρίβεια συνεχίζει να ταλανίζει την συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Circana ( πρόκειται για την γνωστή μέχρι πρόσφατα ως IRI) οι πωλήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 3,8% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023. Η πτώση αυτή είναι συνέχεια της πτώσης των πωλήσεων κατά 4,3% (σε τεμάχια επίσης) για τον γαλακτοκομικό κλάδο κατά τη διάρκεια του 2022.

Η αξία των πωληθέντων τεμαχίων είναι όμως αυξημένη κατά 12,1% για το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ αύξηση είχε παρουσιάσει η συνολική αξία των πωληθέντων γαλακτοκομικών προϊόντων το 2022, κατά 7%, τότε. Αιτία δεν είναι άλλη από τις εντυπωσιακές αυξήσεις τιμές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αυξήσεις που είχαν αποδοθεί στην αύξηση της μέσης τιμής του γάλακτος σε όλες τις κατηγορίες του.

Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων (DAIRY) παρουσιάζουν αφύσικα μεγάλη αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2023.

 

Στον γαλακτοκομικό κλάδο καταγράφονται σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, δείγμα του ότι ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει μια επιθετική πολιτική από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες δεν προσφέρουν φθηνές λύσεις. Και μάλιστα παρά τη διαφαινόμενη μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος, κυρίως του αγελαδινού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το κανάλι του σουπερμάρκετ, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023, η τιμή των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 16,3% και είναι η μεγαλύτερη αύξηση από κάθε άλλη προϊοντική κατηγορία (ακολουθούν τα είδη σπιτιού με 14,9% και τα καθαριστικά σπιτιού με 14,3%).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana (εμφανίζεται στον παραπάνω πίνακα) η μέση τιμή τεμαχίου διαμορφώθηκε σε 2,24 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 ενώ ήταν 1,92 ευρώ το 2022.

You might also like