Κίνα: Αυξάνει η αγορά γάλακτος

Μετά το πέρας της πανδημίας η κατανάλωση γαλακτοκομικών ανακάμπτει

Η συνολική παραγωγή γάλακτος της Κίνας το 2023 προβλέπεται θα  ξεπεράσει τους 42 εκατ. τόνους, ποσότητα η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη κατά 4% σε σχέση με το 2022.

 

Το γραφείο του  Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Κίνα, το οποίο παρακολουθεί την κινεζική γαλακτοπαραγωγή και τον κλάδο της μεταποίησης γάλακτος,  αποδίδει την αύξηση αυτή σε δύο παράγοντες: την αύξηση της αποδοτικότητας των κινεζικών γαλακτοπαραγωγικών εκμεταλλεύσεων (λόγω χρήσης νέων τεχνολογιών) και την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου στα βοοειδή τα τελευταία χρόνια. Οι εισαγωγές υγρού γάλακτος το 2023 αναμένεται να υπερβούν ελαφρώς τα επίπεδα του 2022, καθώς η κατανάλωση ανακάμπτει, αλλά η εγχώρια παραγωγή περιορίζει κάπως την αύξηση των εισαγωγών. Για το πλήρες γάλα σε σκόνη, η πρόβλεψη παραγωγής για το 2023 αυξάνεται σε σχεδόν 1,8 εκατ. μετρικούς τόνους, καθώς το πλεόνασμα νωπού γάλακτος μεταποιείται και στην Κίνα, όπως και στην Ευρώπη,  σε σκόνη γάλακτος. Οι εισαγωγές σκόνης γάλακτος στην Κίνα αναμένεται να μειωθούν  κατά περίπου 600.000 τόνους.  Το 2023, η παραγωγή αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη προβλέπεται σε 25.000 μετρικούς τόνους, αλλά οι εισαγωγές μειώνονται και σε αυτή την κατηγορία κατά  330.000 τόνους.

Τα στοιχεία δείχνουν οτι η Κίνα είναι σαφώς προσανατολισμένη στην εγχώρια παραγωγή γάλακτος και διεκδικεί την διατροφική αυτάρκειά της σε οτι αφορά την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ τα τελευταία χρονια αυξάνει και το ζωικό κεφάλαιό της.

Η παραγωγή τυριών στην Κίνα δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές μέσα στο 2023 καθώς  η εγχώρια παραγωγή τυριού αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 25.000 τόνους- άλλωστε και η κατανάλωση τυριού στην Κίνα ήταν και παραμένει ακόμα μικρή. Το 2023, οι εισαγωγές τυριού προβλέπονται σε 150.000 τόνους, ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή του 2022 κι αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξημένη κατανάλωση τυριού στον τομέα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, δύο αγορές που ανακάμπτουν μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην κατανάλωση βουτύρου η οποία παρουσιάζει επίσης ανοδικές τάσεις.

You might also like