Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος 2023

Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο 'λευκό' χάρτη

Παγκόσμια Ημέρα του Γάλακτος η σημερινή 1η Ιουνίου (World Milk Day) έτσι όπως την όρισε πριν από περίπου δύο δεκαετίες ο Οργανισμός Γεωργίας & Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα το dairynews.gr γιορτάζει τα έξι χρόνια δραστηριότητάς του στον τομέα της ενημέρωσης για την γαλακτοπαραγωγική αγορά και την επεξεργασία του γάλακτος.

 

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒΓΑΠ, ο θεσμικός φορέας ο οποίος εκπροσωπεί τη βιομηχανία επεξεργασίας γάλακτος, «Στις ημέρες μας, περισσότερο παρά ποτέ, η συνειδητοποίηση της αξίας του γάλακτος είναι πολύ σημαντική γιατί οι άνθρωποι σήμερα αποτελούν αντικείμενο οργανωμένης παραπληροφόρησης που πολεμά με σύγχρονα εργαλεία παραπλάνησης όχι απλά την αλήθεια αλλά τις τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις που στηρίζουν την αξία και την ουσία αυτού του φυσικού διατροφικού αγαθού που συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό στην υγεία του ανθρώπου». Σύμφωνα με διεθνείς φορείς (FAO, ΟΟΣΑ) η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να αυξάνεται κατά 1,8% κατ’ έτος φθάνοντας τους 1.060 εκατ. τόνους το 2031. Με ρυθμούς δηλαδή μεγαλύτερους από οποιοδήποτε άλλο γεωργικό προϊόν. Από αυτό το γάλα τρέφονται σήμερα πάνω από 6 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη, επιβεβαιώνοντας την τεράστια σημασία του στην επιβίωση της ανθρωπότητας.  Όσον αφορά το μέλλον, το 2050 η ζήτηση σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προβλέπεται να είναι διπλάσια από αυτή που ήταν το 2000, καταδεικνύοντας έτσι την μέγιστη οικονομική του σημασία που έχει όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Η μικρή αλλά όχι φτωχή Ελλάδα

Η Ελλάδα παρά το μικρό σε έκταση μέγεθός της, είναι 3η στον κόσμο σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος και 10η στην παραγωγή γίδινου γάλακτος με ένα σπάνιο σε αριθμό και ποιότητα παραδοσιακών προϊόντων με την κορυφή να κατέχει ένα από τα πλέον φημισμένα τυριά στον κόσμο, η Φέτα.

Το «ελληνικό γιαούρτι» σήμερα είναι το πλέον διαδεδομένο γαλακτοκομικό προϊόν στον κόσμο από πλευράς ποσότητας και τζίρου φθάνοντας κοντά στα 7,5 δισ. δολάρια, από το οποίο δυστυχώς το πραγματικό ελληνικό γιαούρτι έχει πολύ μικρό μερίδιο.

You might also like