Dolas Engineering: Υψηλή εξειδίκευση, σχεδιασμός και υλοποίηση

Το Dairy News συζητάει με τον Σπύρο Ντόλα για την ελληνική βιομηχανία, τον κλάδο της τυροκομίας και την επιχείρησή του  

Έχει περάσει όλη την επαγγελματική ζωή του στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, κι αφού διάνυσε μακρά πορεία σε πολυεθνική επιχείρηση, αποφάσισε να κάνει κάτι δικό του. Αυτό το ΄κάτι’, η Dolas Engineering, έχει εξελιχθεί σήμερα σε μια από τις σπουδαιότερες εταιρείες του κλάδου της.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Ο Σπύρος Ντόλας είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία  από πολυεθνική εταιρεία του κλάδου τροφίμων- ποτών. Θήτευσε σε διάφορες θέσεις του τεχνικού τομέα και αποχώρησε από τη θέση του περιφερειακού διευθυντή πωλήσεων. Στην συνέχεια, ασχολήθηκε με το στήσιμο και την οργάνωση εταιρείας παραγωγής χυμών σε χάρτινη ασηπτική συσκευασία και, κάποια στιγμή, αποφάσισε να  κάνει κάτι αποκλειστικά δικό του.

Η Dolas Engineering, το δημιούργημα του Σπύρου Ντόλα, ιδρύθηκε το 2010 κι  εδρεύει στην Λάρισα, στο 15ο χλμ. της Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης.  Πριν λάβει τη σημερινή μορφή της, λειτουργούσε ως ατομική επιχείρηση, η οποία αναλάμβανε έργα μελετών και εφαρμογών αυτοματισμού και λύσεων για τη βιομηχανία. Η εταιρεία σήμερα απασχολεί 17 εργαζόμενους.

Το Dairy News είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Σπ. Ντόλα στην έκθεση Dairy Expo 2022, στο Metropolitan Expo, στα Σπάτα Αττικής, όπου έλαβε μέρος για πρώτη φορά και συζήτησε μαζί του ευρεία γκάμα θεμάτων, που ως επίκεντρό τους είχαν, βεβαίως, τη σύγχρονη τεχνολογία και τις λύσεις που παρέχει ο ίδιος κι η επιχείρησή του στην ελληνική αγορά.

O ηλεκτρολόγος μηχανικός, Σπύρος Ντόλας (Dolas Engineering)  στην DAIRY EXPO 2022 στα Σπάτα Αττικής

 

Dairy News | Ελλάδα και βιομηχανία. Ποια είναι η σχέση αυτών των δύο εννοιών κύριε Ντόλα;

Σπύρος Ντόλας | Δεν με ενδιαφέρουν οι μονοδιάστατες προσεγγίσεις ενός τέτοιου θέματος και δεν θέλω να φανώ αμετροεπής. Η Ελλάδα έχει χάσει το τρένο των εξελίξεων στο επίπεδο της παροχής καινοτόμων λύσεων. Δεν προσφέρει νέες λύσεις στην βαριά βιομηχανία. Δεν έχει τον τρόπο να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα για μείζονα και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες βιομηχανίες -περιβαλλοντικά, ενεργειακά κ.ά. Εφόσον, λοιπόν, δεν έχει λύσεις να προσφέρει, δεν μπορεί να αναπτύξει και τη βιομηχανία που θα τις υλοποιήσει. Υπάρχουν χώρες που προσφέρουν καινοτόμες λύσεις, χωρίς να έχουν αντίστοιχη ισχυρή βιομηχανία. Έχουν, όμως, το know how.

Σε ποιες αναφέρεστε;

Η Ολλανδία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τυγχάνει να έχω σχετική εμπειρία, δουλεύοντας για πολυεθνικούς ομίλους, ενώ κάποιες εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζομαι, σήμερα έχουν τη βάση τους στην Ολλανδία και μπορώ να σας πως ότι πολλές νέες λύσεις για τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία έρχονται από εκεί. Είναι μια χώρα με 17 εκατ. κατοίκους και είναι μέσα  σε όλες τις τεχνολογίες αιχμής που αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούνται από τα πιο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου.

Σε εμάς λοιπόν, τι ρόλος αναλογεί;

Έχουμε υψηλό ανθρώπινο δυναμικό παρά το brain drain που έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθώς δυσκολευόμαστε να βρούμε εξειδικευμένο προσωπικό με υψηλές δεξιότητες, χωρίς, ίσως, προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, αλλά με προοπτικές. Απορροφήθηκαν και συνεχίζουν να απορροφούνται πολύ εύκολα οι νέοι άνθρωποι, αμέσως μετά την έξοδό τους από τα ΑΕΙ, σε εταιρείες του εξωτερικού. Ας αναλογιστούμε ότι έχουμε δυνατότητες και ας δούμε ποιοι είναι οι τομείς που οδηγούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας;

Το 25% του ΑΕΠ οφείλεται στον τουρισμό και υπάρχουν υποστηρικτικές βιομηχανίες που συνδέονται με τον τουρισμό, που μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ανάπτυξη κι εξωστρέφεια. Να στηριχθούμε, ασφαλώς, στον πρωτογενή τομέα -γεωργική παραγωγή και κτηνοτροφία- και να θωρακίσουμε τα ισχυρά προϊόντα της Ελλάδας στο εξωτερικό, με πρώτο τον τουρισμό. Υπάρχουν, επίσης, το λάδι, η φέτα κ.ά. που σε επίπεδο τυποποίησης, αναδεικνύονται μεν, αλλά έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμη. Υπάρχουν εταιρείες που εμπλέκονται σε όλα τα παραπάνω και πρέπει να βρουν τις ευκαιρίες να εξειδικευτούν περισσότερο. Κάποιες από αυτές, ίσως, κάποια στιγμή, εξάγουν τεχνογνωσία.

Μονάδα απόσμησης γάλακτος της Dolas Engineering σε γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα

 

Τι παρουσιάσατε στην έκθεση Dairy Expo 2022;

Το ένα μηχάνημα που παρουσιάσαμε είναι το πλέον βασικό σε όλους τους τομείς του κλάδου τροφίμων- ποτών, μια μονάδα παστερίωσης ευρείας χρήσης για υγρά τρόφιμα. Είναι το κύριο μηχάνημα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις  εμπορικής στειρότητας ενός προϊόντος, όπως το γάλα, ο χυμός, η μπύρα κ.ά. Μέσω της ήπιας θερμικής επεξεργασίας, επιτυγχάνεται η καταστροφή παθογόνων ή αλλοιογόνων μικροοργανισμών και εξασφαλίζεται μικροβιολογικά σταθερό προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το δεύτερο μηχάνημα είναι μια μονάδα ανάμειξης σκονών σε ρεύμα υγρού, όπως είναι το γάλα ή ένα σιρόπι για χυμό ή αναψυκτικό αλλά και σε τυροκομικά προϊόντα. Ενσωματώνει τεχνολογία, η οποία είναι γνωστή με τον όρο High Shear Mixer, ένα μίξερ, δηλαδή, υψηλής διατμητικής ικανότητας για όσο το δυνατόν πιο ομοιογενή μείγματα, που οδηγούνται για περαιτέρω επεξεργασία. Η μονάδα αυτή, όπως και η μονάδα της παστερίωσης, έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από εμάς, εκμεταλλευόμενοι τελευταίας τεχνολογίας προγράμματα σχεδιασμού αλλά και εξελιγμένα CNC μηχανήματα, που έχουμε διαθέσιμα στις εγκαταστάσεις μας.

Όλα αυτά στην Λάρισα!

Η Λάρισα έχει εγγύτητα σε βιομηχανίες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων καθώς και σε βιομηχανίες τυποποίησης φρούτων – χυμοί, κομπόστες, μαρμελάδες κ.ά. Η περιοχή έχει, πλέον, κατασκευαστές μονάδων και συστημάτων, τα οποία τα βρίσκεις σε πολλά εργοστάσια, από μικρές μονάδες οικογενειακού χαρακτήρα μέχρι πολυεθνικές.

Κι εσείς μέσα σε αυτούς τους κατασκευαστές…

Ασφαλώς! Στο πελατολόγιό μας έχουμε μεγάλες επιχειρήσεις, πολυεθνικές κι ελληνικές.

Σας ενδιαφέρει η εξαγωγή;

Ναι, μας ενδιαφέρει. Ούτως ή άλλως, έχουμε αντιπροσώπευση των προϊόντων μας στην Κύπρο και εξάγουμε ‘σχεδιασμό’ μέσω των εταιρειών που συνεργαζόμαστε και σε άλλες χώρες. Σε επίπεδο μηχανημάτων, έχουμε δρόμο ακόμη, αλλά οι πελάτες μας ήδη αναγνωρίζουν  στα μηχανήματά μας υψηλή εξειδίκευση, καλό σχεδιασμό κι εξίσου καλή υλοποίηση.

Πόσο σημαντικός έχει γίνει στις μέρες ο ενεργειακός παράγοντας;

Είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας και μας απασχολεί, διότι κι εμείς από την πλευρά μας σχεδιάζουμε τα μηχανήματα με γνώμονα τη λιτή διαχείριση των ενεργειακών πόρων- ρεύμα, καύσιμα αλλά και του νερού, που ήταν και θα είναι ένας πόρος που τελεί εν ανεπαρκεία. Σχεδιάζουμε, λοιπόν, με αυτήν τη λογική: η επιλογή των κινητήρων, η ενεργειακή απόδοση των εναλλακτών, ο έλεγχος των απωλειών κ.ά. είναι πρώτης προτεραιότητας κατά τον σχεδιασμό των μηχανημάτων μας.

Εγκατάσταση της Dolas Engineering σε γραμμή παραγωγής γιαουρτιού στην Ελλάδα

 

Κύριε Ντόλα, οι περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα. Τι γνώμη έχετε εσείς για την αξία και τη συμβολή αυτών των προγραμμάτων;

Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Το όλο σύστημα λειτουργεί με κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα εδώ και δεκαετίες. Το σύστημα αυτό πέρασε από πολλές εναλλαγές. Σίγουρα στην πορεία των χρόνων γίναμε πιο σοφοί. Αν με ρωτάτε με όρους σκληρών δεικτών να αποτυπώσω το πόσο αποδοτικά ήταν τα κονδύλια αυτών των προγραμμάτων, δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι έχει γίνει γρήγορα κι αποδοτικά. Δεν ξέρω κατά πόσο κάθε πρόγραμμα είναι σκαλοπάτι για τα επόμενα, όπως, άλλωστε, θα έπρεπε.

Πού βρίσκεται σήμερα η γαλακτοκομία στην Ελλάδα;

Οι επιχειρηματίες του κλάδου δυσκολεύονται να διαχειριστούν την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης. Οι μικρές μονάδες επηρεάζονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Δεν είναι ευέλικτες σε επίπεδο παραγωγής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποκομίσουν ενεργειακά οφέλη με τη μείωση της παραγωγής τους. Ο πληθωρισμός επηρεάζει, επίσης, το κόστος και των βοηθητικών υλών, των υλικών συσκευασίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.ο.κ. Μειώνεται, βεβαίως, η κατανάλωση και, μάλιστα, πρώτα στα αγαθά που δεν είναι πρώτης ανάγκης, προϊόντα που μερικές φορές είναι τα πιο κερδοφόρα για ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου.

Επενδυτικά, πού κινούνται σήμερα οι πελάτες σας;

Τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται κι εφόσον δεν υπάρξουν προγράμματα με δελεαστικούς όρους χρηματοδότησης, ίσως, μερικοί επιχειρηματίες διστάσουν να κάνουν τις επενδύσεις που θα ήθελαν. Ίσως, τις ματαιώσουν κιόλας, εάν διαπιστώσουν ότι η απόσβεση της επένδυσης  δεν θα γίνει με τους όρους και στους χρόνους που είχαν υπολογίσει ένα ή δύο χρόνια πριν.

Εσείς τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

Είμαστε σε όλες τις αγορές. Δεν έχουμε, όμως, τον όγκο και τη διεισδυτικότητα που θα δημιουργούσαν μεγαλύτερο τζίρο. Δημιουργούμε συνεχώς καινοτόμα προϊόντα, που βασίζονται στον σχεδιασμό και την τεχνολογία. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για σταθερή και μακροχρόνια άνοδο. Επιθυμούμε να φέρουμε το σύνολο της κατασκευής των προϊόντων μας στις εγκαταστάσεις μας, στο 100%, δηλαδή, αλλά με τρόπο που να έχει απήχηση στους πελάτες μας στο εξωτερικό. Αναφέρομαι στους Original Equipment M anufacturers (OEM), άλλους κατασκευαστές που θα εντάσσουν μικρότερες ή μεγαλύτερες μονάδες μας στον συνολικό σχεδιασμό τους και την υλοποίηση των μεγαλύτερων έργων τους. Το επενδυτικό μας πλάνο αφορά σε κτηριολογική επέκταση των εγκαταστάσεών μας και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, που θα βοηθήσει στην συγκεκριμένη κατεύθυνση.

 

Dolas Engineering

Iδρύθηκε το 2009 από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό, Σπύρο Ντόλα, με στόχο να προσφέρει λύσεις με το κλειδί στο χέρι (turn-key solutions) στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Eίναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των Pentair SUDMO & Pentair Haffmans, εταιρείες με διεθνή αναγνωρισιμότητα, πολυετή παρουσία και εξειδίκευση στον εξοπλισμό και τον ποιοτικό έλεγχο διεργασίας για την ανάκτηση και διαχείριση του CO2 στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Η έδρα της βρίσκεται στο 15ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Γυρτώνης.

Pentair Südmo

Κάθε εταιρεία που παράγει τρόφιμα, αναψυκτικά, φάρμακα ή καλλυντικά απαιτεί υψηλής υγιεινής ευέλικτα συστήματα και εξοπλισμό, που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της παραγωγικής διαδικασίας. Η γερμανική εταιρεία Pentair Südmo, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά από το 1954,  διαθέτει πολλές δεκαετίες συσσωρευμένης εμπειρίας και γνώσης στον σχεδιασμό και την κατασκευή εξοπλισμού σε τομείς, όπου τα υψηλά επίπεδα υγιεινής ή ασηπτικής διαχείρισης θεωρούνται αδιαπραγμάτευτα. Ως μία εταιρεία με ηγετική θέση στην αγορά, διαθέτουμε εξειδικευμένους τεχνικούς και μηχανικούς που ασχολούνται από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την τελική θέση σε λειτουργία των συστημάτων που παράγουμε.

Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

Παραλαβή – Διαχείριση εισερχομένων Υλών (άμεσος έλεγχος από την παραλαβή)

Ενδιάμεση Αποθήκευση (το κάθε τι αποθηκεύεται με τον ιδανικό τρόπο)

Επεξεργασία (η σωστή επιλογή σε κάθε βήμα)

Εξυγίανση του εξοπλισμού («καθαρές λύσεις» για καθαρό εξοπλισμό)

Εξοικονόμηση Ενέργειας και διανομή πόρων (μείωση κόστους και προστασία του περιβάλλοντος)

Αυτόματη λειτουργία και έλεγχο (έτσι το κάθε τι λειτουργεί με ακρίβεια και συνέπεια)

You might also like