Ξεπουλάει η ιταλική μοτσαρέλα

Τεράστια αύξηση παραγωγής (3,8%) και εξαγωγών (30%) για το 2022

Διπλή επιτυχία σημείωσαν δυο ιταλικά τυριά ΠΟΠ στον τομέα των εξαγωγών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Ιταλών για το 2022.

 

Πρόκειται για την  Mozzarella di Bufala Campana DOP και για το Taleggio, που σημείωσαν ανοδική πορεία στον τομέα των εξαγωγών κατά 30% και πλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Assolatte (Ιταλικός Οργανισμός για το Γάλα). Αξίζει να σημειωθεί οτι η παραγωγή του διάσημου ιταλικού τυριού αυξήθηκε κατά 3,8% το 2022 ενώ η αύξηση της παραγωγής για το Taleggio ήταν της τάξης του  1,4%.

Παρά τις δυσκολίες του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία, τα προϊόντα αυτά ΠΟΠ επιβλήθηκαν στις ξένες αγορές, χάρης τις οργανωμένες προσπάθειες των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και των δραστήριων τυροκομικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα.

Σημαντικές εξαγωγές

Ένα άλλο θετικό νέο για την Mozzarella ΠΟΠ προέρχεται από τον τραπεζικό όμιλο Monitor Distretti di Intesa Sanpaolo, του οποίου τα στοιχεία δείχνουν ότι πράγματι το 2022 η Mozzarella di Bufala Campana DOP κατέγραψε πάνω από 30,2% σε εξαγωγές σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία καταγράφτηκε αύξηση της τάξης του 8,5% για την περιοχή της Πάρμα, 19,9% για την νοτιοδυτική Λομβαρδία και 10,1% για την Σαρδηνία. Σε αντίθεση με την περιοχή Ρέτζιο  – Εμίλια που μειώθηκε κατά 29,8%.

 

Ο Domenico Raimondo (στη φωτογραφία), πρόεδρος της διεπαγγελματικής Mozzarella di Bufala Campana DOP, ανέφερε «είναι ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα, ικανό να μας κινητοποιήσει να τα πάμε ακόμα καλύτερα το 2023. Αν και ακόμα υπάρχουν προβλήματα, ξεκινώντας από την αύξηση του κόστους παραγωγής, που δεν απορροφάτε από την αγορά. Εμείς συνεχίζουμε να στοχεύουμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος μας: την ποιότητα και την προέλευση του».

You might also like