Η Ρωσία και Κίνα χτίζουν γαλακτοκομικό εργοστάσιο

Συνεργασία των υπερδυνάμεων και στο …γάλα!

Ρωσικές και κινεζικές περιφερειακές αρχές συζήτησαν πρόσφατα την πιθανότητα υλοποίησης ενός κοινού σχεδίου το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου γάλακτος σε σκόνη στην επαρχία Heilongjiang, στην βορειοανατολική Κίνα, στα σύνορα με τη Ρωσία.

 

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Ρώσο κυβερνήτη της περιοχής Primorsk της ανατολικής Ρωσίας, περιοχή που συνορεύει με την Heilongjiang κι έχει ως πρωτεύουσα το Βλαδιβοστόκ (κεντρική φωτο). Ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατασκευή της επιχείρησης θα εγκριθεί από τους ηγέτες των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστούν 18 μήνες για να τεθεί σε λειτουργία. Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαθέσει χρήματα και πρώτες ύλες, ενώ η Λευκορωσία, η οποία εμπλέκεται στην επένδυση,  μπορεί να παράσχει πρώτες ύλες και τεχνολογίες.

Η είδηση αυτή είναι μια από τις αρκετές που έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα κι αφορούν συνεργασίες ή συζητήσεις για συνεργασίες ανάμεσα σε Ρώσους και Κινέζους κατά μήκος των τεράστιων (κοινών) συνόρων των δύο χωρών, συζητήσεις που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας των δύο υπερδυνάμεων που έχει διευρυνθεί τα δύο τελευταία έτη και ειδικά μετά τον ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.


Στην περίπτωση που υλοποιηθεί μια τέτοια επένδυση, ρωσικό γάλα από τις φάρμες της ανατολικής Ρωσίας θα οδηγείται για επεξεργασία στο κινεζικό συνοριακό εργοστάσιο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στις συζητήσεις έχει εμπλακεί κι ο παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη η Λευκορωσία, μια έντονα γαλακτοπαραγωγική χώρα η οποία όπως ακούγεται μπορεί να παίξει τον ρόλο του προμηθευτή γάλακτος σε σκόνη για κινεζικά εργοστάσια επεξεργασίας γάλακτος.

You might also like