Βασίλης Βροχίδης, Δωδώνη: «Οι ανατιμήσεις ‘διόρθωσαν’ την κατάσταση στις εξαγωγές φέτας»

Συνέντευξη με τον Exports Director της Δωδώνη

Ο Βασίλης Βροχίδης, Exports Director της Δωδώνη, η οποία έχει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια στις εξαγωγές ΠΟΠ φέτας, βλέπει μέσα από τη δυσκολία που δημιουργούν οι ανατιμήσεις στην αγορά γαλακτοκομικών και μια ευκαιρία για εξυγίανση των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.
Συνέντευξη: Γιάννης Μουρατίδης

 

Dairy News | Πώς μια σταθερά εξαγωγική εταιρεία βλέπει να διαμορφώνεται η κατάσταση έναν χρόνο μετά τις ανατιμήσεις, που θεωρητικά προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Βασίλης Βροχίδης | Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε κρίση στα αγαθά, με τις τιμές να καταγράφουν ορισμένες από τις υψηλότερες αστάθειες των τελευταίων 50 ετών. Οι αυξήσεις των διεθνών τιμών σε πρώτες ύλες, ενέργεια, μεταφορικά και κόστη συσκευασίας είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και αναπόφευκτα επηρεάστηκαν και οι τιμές των γαλακτοκομικών, οι οποίες αξίζει να σημειώσουμε πως είχαν ήδη ξεκινήσει να αυξάνονται πριν από τον πόλεμο.

Ωστόσο, οι ανατιμήσεις βοήθησαν στο να διορθωθεί η απαράδεκτη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τις πολύ χαμηλές τιμές της Π.Ο.Π. Φέτας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τις ακραία χαμηλές τιμές που υποβάθμιζαν τον ποιοτικό χαρακτήρα του προϊόντος. Επιπλέον, οι πληθωριστικές τάσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και οι καταναλωτές, που βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημα τους να μειώνεται, συντέλεσαν να μείνουν οι συνολικές εξαγωγές γαλακτοκομικών σχετικά σταθερές σε όγκο, αλλά αυξημένες σε αξία λόγω των ανατιμήσεων.

Παραμένουν τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα ανταγωνιστικά στην διεθνή αγορά;

Τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν ανταγωνιστικά, αλλά βάλλονται περισσότερο από ποτέ από τις εναλλακτικές φθηνότερες επιλογές, όπως π.χ. λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα, το τύπου ελληνικό γιαούρτι κ.ά. λόγω της συμπίεσης του εισοδήματος των καταναλωτών.

Παλαιότερη βράβευση του Βασίλη Βροχίδη για λογαριασμό της ΔΩΔΩΝΗ

 

Το μεγαλύτερο κομμάτι των εξαγωγών σας είναι η φέτα. Τόσο για εσάς, όσο και για την αγορά των γαλακτοκομικών, είναι ένα προϊόν που αυξάνει το μερίδιό του;

Οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές Π.Ο.Π Φέτας έμειναν σχετικά σταθερές το 2022  σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, που είχαν σημειώσει αύξηση. Ως εταιρεία, η Φέτα ΔΩΔΩΝΗ παραμένει η ναυαρχίδα των εξαγωγών μας και διατηρήσαμε -παρόλες τις δυσκολίες- τους όγκους μας.

Επηρεάστηκαν οι εξαγωγές από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με έναν εξαγωγέα το προηγούμενο διάστημα;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως οι Έλληνες εξαγωγείς με πρόβλημα νοθείας φέτας ήταν στο σύνολό τους τρεις. Όλες αυτές οι καταστάσεις δεν μας επηρεάζουν άμεσα ως εταιρεία, ωστόσο, δημιουργούν προβληματισμό στους καταναλωτές σχετικά με τον κλάδο, αλλά κυρίως με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας, που σε σχέση με άλλους αντίστοιχους γειτονικών χωρών (π.χ. Ιταλία, Γαλλία) λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό πλαίσιο.


Κεντρική φωτογραφία: Αριστερά, ο Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, παραδίδει το βραβείο στον Βασίλη Βροχίδη, Διευθυντή Εξαγωγών της Δωδώνη, το 2019

You might also like