Το Dairy News στην FAM STUMABO, στο Βέλγιο- Μέρος Ι

Βελγική παράδοση & ευρωπαϊκή καινοτομία στην παραγωγή μηχανών για βιομηχανική κοπή τροφίμων

Στις αρχές Μαρτίου 2023, το Dairy News ταξίδεψε μέχρι το Βέλγιο για να επισκεφτεί τις εργοστασιακές μονάδες της FAM STUMABO, οι οποίες ανήκουν αμφότερες στον επιχειρηματικό όμιλο Hifferman Group, αλλά και μια τοπική βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, που αποτελεί πελάτη των δύο πρώτων βιομηχανιών.
Αποστολή: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Άγγελος Λυρτζής

 

Η  FAM STUMABO θεωρείται κορυφαία στον κλάδο της και διαθέτει ευρύ πελατολόγιο σε όλες τις ηπείρους και σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες επεξεργασίας τροφίμων. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή μηχανών για βιομηχανική κοπή τροφίμων σε κύβους, λωρίδες και φέτες, ενώ, επίσης, κατασκευάζει βιομηχανικούς τρίφτες.

Ταυτόχρονα, θεωρείται μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην παγκόσμια αγορά της κατασκευής μαχαιριών και λεπίδων υψηλής ακρίβειας και ανταλλακτικών για χρήση στην βιομηχανία τροφίμων και σήμερα ανήκει στο Hifferman Group. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς ομίλους του Βελγίου (απασχολεί περίπου 150 εργαζόμενους), ιδρύθηκε από την οικογένεια Van Hemelrijk-Vandebroeck στην ιδιοκτησία της οποίας παραμένει και στο τιμόνι του βρίσκεται σήμερα η τρίτη γενιά της οικογένειας, η οποία αντιπροσωπεύεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Mark Van Hemelrijk.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στο Βέλγιο, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την παραγωγή των δύο  εργοστασίων, την κατασκευή, δηλαδή, των μηχανημάτων κοπής στο εργοστάσιο στο Kontich αλλά και των λεπίδων, που αυτά χρησιμοποιούν στο εργοστάσιο στο Aartselaar καθώς κι εφαρμογές αυτών των μηχανημάτων στο εργοστάσιο της εταιρείας Kaasbrik, στο Βιομηχανικό Πάρκο του Halen, εταιρεία που ειδικεύεται στην κοπή και συσκευασία σκληρού και ημίσκληρου τυριού.

Η Kaasbrik κατασκευάζει τυποποιημένα  προϊόντα, όπως τυρί τριμμένο, σε κύβους, σε νιφάδες, σε σκόνη, σε φέτες κ.ά. για εταιρείες catering, χονδρεμπόρους, άλλες βιομηχανίες τροφίμων και μεγάλους διανομείς.

Ο επί κεφαλής του ομίλου Hifferman Group, διευθύνων σύμβουλος Mark Van Hemelrijk

 

Ποια είναι η FAM STUMABO

Με έδρα το Kontich, η FAM STUMABO (η αρχική επωνυμία της ήταν Fabricatie & Advies voor Machinebouw- Κατασκευή & Συμβουλές για Κατασκευή Μηχανημάτων) ειδικεύεται σε βιομηχανικά μηχανήματα κοπής για όλα τα είδη τροφίμων από το 1980, ενώ έγινε μέλος του Hifferman Group το 1997.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία ξεκίνησε το 1945 ως μια βιομηχανία κατασκευής μηχανημάτων γενικής χρήσης με την επωνυμία F&V (Franck & Van Remoortere S.A.), το 1955 στράφηκε στην παραγωγή συσκευασιών για βιομηχανίες κονσερβοποίησης και μέχρι το 1960 είχε ήδη 40 εργαζομένους. Είναι η χρονιά κατά την οποία το εργοστάσιο θα στραφεί στον σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανών για βιομηχανίες τυποποίησης τροφίμων (κονσέρβες, κατεψυγμένα τρόφιμα κ.ά.).

Το 1980, αρχίζει την κατασκευή μηχανών βιομηχανικής κοπής, το 1982 αναπτύσσει δίκτυο συνεργατών στο εξωτερικό και από το 2005, κι ενώ η εταιρεία έχει ήδη ένα σημαντικό portfolio μηχανημάτων με τα οποία εξυπηρετεί όλο και περισσότερες κατηγορίες επεξεργασίας τροφίμων, η FAM STUMABO επεκτείνεται με γραφεία σε σημαντικές αγορές (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία Ιβηρική Χερσόνησο, Πολωνία, ΗΠΑ κ.ά.).  Σήμερα, τα προϊόντα της διανέμονται σε πάνω από 100 χώρες.

Πατάτες που κόβονται σε φέτες για τηγάνισμα και σε τσιπς, μοτσαρέλα κομμένη σε λωρίδες για να χρησιμοποιηθεί σε πιτσαρίες, τριμμένο τυρί για γαρνιτούρα ζυμαρικών, κομμένα λαχανικά που γεμίζουν μπολ σαλάτας στα σουπερμάρκετ, κομμένες κατεψυγμένες φράουλες που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες γλυκισμάτων ή παγωτού, λαχανικά για σούπες, φέτες μπέικον ή κύβοι σολωμού είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που παράγονται με τα μηχανήματα της FAM STUMABO.

O Guy Baeten, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης Αγορών της FAM STUMABO, πρώτος από αριστερά, στην Anuga Foodtec 2022, στην Κολωνία

 

 Στο εργοστάσιο της FAM

Στο εργοστάσιο της FAM STUMABO, στο Kontich, μας υποδέχτηκε ο Guy Baeten, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης Αγορών, στενός συνεργάτης του ιδιοκτήτη του ομίλου, Mark Van Hemelrijk. Με πτυχία Νομικής και Μάνατζμεντ από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, ο Guy Baeten βρίσκεται στον όμιλο εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, έχοντας λάβει στο παρελθόν κορυφαίες θέσεις ευθύνης ως διευθυντής πωλήσεων σε αγορές, όπως η Βόρεια Αμερική, η Ασία και οι χώρες του Ειρηνικού, η Δυτική Ευρώπη, πριν αναλάβει τη θέση που κατέχει σήμερα από το 2016.

O Guy Baeten ξεκίνησε την παρουσίαση της εταιρείας του αναφερόμενος σε ένα σχετικά πρόσφατο αλλά ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο. Η FAM STUMABO έλαβε, το 2020, το βραβείο ‘Leeuw van de Export’ από τον επιμελητηριακό οργανισμό Flanders Investment & Trade, ως αναγνώριση της έντονης εξαγωγικής δραστηριότητας που έχει σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, η FAM STUMABO βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης. Μέσα σε πέντε χρόνια, από το 2014 μέχρι το 2019, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 107%, από 14 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ. Παρά τη συνεχή αύξηση των εξαγωγών -σήμερα η FAM STUMABO είναι παρούσα σε τουλάχιστον 100 χώρες σε διάφορες ηπείρους- σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξή της κι αυτό ήταν το στοιχείο που αξιολόγησε ο οργανισμός Flanders Investment & Trade. Ο αυξανόμενος κύκλος εργασιών από τις εξαγωγές κάθε άλλο παρά σύμπτωση είναι.

O Guy Baeten, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης Αγορών της FAM STUMABO

 

Σύμφωνα με τον Guy Baeten, είναι το αποτέλεσμα μιας καλά μελετημένης στρατηγικής ανάπτυξης. Όπως υποστηρίζει: «Τα πρώτα χρόνια, η κατεύθυνση στην οποία θέλαμε να κινηθεί η επιχείρηση βασιζόταν συχνά στην διαίσθηση. Εάν παρουσιαζόταν μια ευκαιρία και νιώθαμε ότι ήταν η σωστή επιλογή, την κυνηγούσαμε. Αλλά από κάποιο σημείο και μετά, χρειάζεται στρατηγική τοποθέτηση για τη διαμόρφωση του μέλλοντος. Οι απαιτήσεις της αγοράς-στόχου, η προσέγγιση πιθανών πελατών, όλα ερευνήθηκαν διεξοδικά πριν κάνουμε το επόμενο βήμα. Ο τρόπος με τον οποίο στοχεύσαμε πιθανές νέες αγορές ήταν μερικές φορές αρκετά διαφορετικός, αλλά φαίνεται ότι ήταν επιτυχής. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πίτσας, στην Αμερική, χρησιμοποιούν τις μηχανές της FAM STUMABO για το τρίψιμο των τυριών που χρησιμοποιούν».

Υπερήφανος για το ‘Λιοντάρι των Εξαγωγών’, που του απένειμε το Flanders Investment & Trade, ο Guy Baeten μάς εξηγεί ότι η FAM STUMABO είχε να ανταγωνιστεί μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζομένους. «Εμείς, από την πλευρά μας, είχαμε τη δική μας στρατηγική ανάπτυξης κι έχουμε καταβάλει πολλές προσπάθειες στις διεθνείς αγορές. Έχουμε κάνει και τα λάθη μας, αλλά η βράβευση αυτή αποδεικνύει ότι είμαστε πλέον παρόντες σε παγκόσμιο επίπεδο, γνωρίζοντας το πώς να αντιμετωπίζουμε το διεθνές εμπόριο και τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό μας κάνει υπερήφανους» σχολιάζει ο Βέλγος μάνατζερ.

Η ανάπτυξη της FAM STUMABO, η βράβευσή της το 2020 και η σημερινή ισχυρή παρουσία της σε πάνω από 100 χώρες είναι γεγονότα που τοποθετούνται μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία. «Το 2020 αλλά και το 2021 ήταν για  εμάς δύσκολες χρονιές, διότι η πανδημία του κορωνοϊού έκλεισε πολλές αγορές, όπως την εστίαση και τον τουρισμό. Τα καταφέραμε όμως… » μας θυμίζει ο Guy Baeten και συμπληρώνει: «Μετά ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία, που μπλόκαρε τις εξαγωγές μας στην Ρωσία και δημιούργησε αναστάτωση με την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, οι οποίες όχι μόνο είναι ακριβές, αλλά και δυσεύρετες… ».

Μια από τις πατενταρισμένες εφαρμογές της FAM STUMABO για την παραγωγή τριμμένης παρμεζάνας

 

Τα μηχανήματα της FAM STUMABO

Η FAM STUMABO εξυπηρετεί τη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων, κομμένα σε διάφορες διαστάσεις και σχήματα, κατασκευάζοντας μηχανήματα που μπορούν να κόψουν από 500 κιλά/ώρα μέχρι 20 τόνους/ώρα. «Είμαστε κομμάτι της βιομηχανίας τροφίμων, μια ελκυστική αγορά που δεν θα πάψει να λειτουργεί όσο υπάρχουν άνθρωποι. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 7,5 δισ. άνθρωποι στον κόσμο και οι προβλέψεις λένε ότι ο πληθυσμός θα αυξηθεί στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2050».   

Η παραγωγή λεπίδων και μηχανημάτων είναι σύνθετη διαδικασία, η οποία στην βάση της βρίσκονται οι πρώτες ύλες, δηλαδή τα τρόφιμα που πρέπει να κοπούν με ακρίβεια σε κύβους, σε λωρίδες ή σε τρίμμα. Πρόκειται για διαδικασία μείωσης των φυσικών διαστάσεων ενός τροφίμου, σε μεγάλες ποσότητες και κάτω από μεγάλες ταχύτητες -οπωσδήποτε μια απαιτητική βιομηχανική κατεργασία. Γι΄ αυτό, άλλωστε, το motto της FAM STUMABO είναι «Together we cut your product to perfection».

Απόλυτη τάξη κι οργάνωση στο εργοστάσιο της FAM STUMABO

 

Η FAM STUMABO έλαβε τη σημερινή εταιρική μορφή της, το 1997. «Είμαστε πλέον μια εταιρεία με δύο brands» μας λέει ο Guy Baeten και συμπληρώνει: «Η FAM STUMABO παράγει μηχανήματα κοπής και βιομηχανικά μαχαίρια. Η λεπίδα είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, εξαιρετικής σημασίας κομμάτι της διαδικασίας. Είναι η ‘καρδιά’ των μηχανημάτων κοπής».

Πράγματι, οι λεπίδες της FAM STUMABO είναι το ανταλλακτικό που εντυπωσιάζει, το υλικό που εισέρχεται στο ‘σώμα’ ενός τροφίμου και το τεμαχίζει. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των λεπίδων κρύβει πίσω της μεγάλη τεχνολογία, χρόνια εντατικών ερευνών, συνεχή πειράματα σε εργαστήρια αλλά κι εργοστάσια και, φυσικά, ενσωματώνει την εμπειρία χιλιάδων επιχειρήσεων που τις χρησιμοποιούν τις τελευταίες δεκαετίες -η συσσωρευμένη εμπειρία των συνεργατών της FAM ανά τον κόσμο είναι πολύτιμο ΄κεφάλαιο’ για τους Βέλγους κατασκευαστές.

Στο εργοστάσιο της FAM STUMABO γίνεται η τελική συναρμολόγηση των μηχανημάτων, μέρη των οποίων κατασκευάζουν κι άλλοι προμηθευτές. Η εταιρεία έχει 26 διαφορετικά μοντέλα που απευθύνονται σε διαφορετικές βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων. Αν και μπορούν, τα παράγουν μέχρι και 20 τόνους κομμένων τροφίμων ανά ώρα.

Δεν πρόκειται για θηριώδη μηχανήματα, αλλά για εύχρηστες μηχανές, που σπάνια καταλαμβάνουν χώρο μεγαλύτερο των δύο τετραγωνικών μέτρων. Τα μηχανήματα της FAM STUMABO ενσωματώνονται, επίσης, σε υφιστάμενες γραμμές παραγωγής. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αξιόπιστα και λειτουργικά.

Όπως μας επεσήμανε ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης Αγορών της FAM STUMABO, η εταιρεία παράγει εδώ και δεκαετίες άκρως ανταγωνιστικά και ιδιαίτερα επιτυχημένα μηχανήματα βιομηχανικής κοπής και απευθύνεται σε μια συνεχώς εξελισσόμενη αγορά. «Οι πελάτες θέλουν μηχανήματα που να τους προσφέρουν τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα, ενώ προσέχουν όλο και περισσότερο το κόστος» μας λέει ο Guy Baeten, διευκρινίζοντας πως «και οι πελάτες μας βρίσκονται σε συνεχή πίεση από το λιανεμπόριο, που ζητάει όλο και χαμηλότερες τιμές».

Η περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγής, η πιο γρήγορη και σωστή τροφοδότηση των μηχανών, η μείωση του food waste κατά τη διαδικασία της παραγωγής είναι, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, τα πεδία στα οποία η FAM STUMABO έχει ρίξει το βάρος της.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
O Sven Boen, Area Sales Manager της FAM Stumabo, εξηγεί στον Θανάση Αντωνίου του Dairy News, τη λειτουργία των μηχανημάτων κοπής υψηλής ακρίβειας της εταιρείας, στον εκθεσιακό χώρο του εργοστασίου στο Kontich του Βελγίου
You might also like