Λ. Αυγενάκης: στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και ψηφιοποίησης του ΥπΑΑΤ

Ψηφιακός μετασχηματισμός και βιώσιμη ανάπτυξη

Στο πλαίσιο των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης στη Βουλή, ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπουργός του ΥπΑΑΤ, ανέπτυξε τους κεντρικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί μέχρι το 2027 η νέα διοίκηση του υπουργείου, προκείμενου να αντιμετωπιστούν τα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

 

Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα, υποστηρίζει παρεμβάσεις και δράσεις ύψους 19,3 δις,  που επρόκειτο να καλύψουν τις ειδικές ανάγκες των αγροτικών περιοχών της χώρας. Στοχεύουν στη μετάβαση προς έναν έξυπνο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα, διασφαλίζοντας παράλληλα, την ασφάλεια των τροφίμων.

 

Πιο συγκεκριμένα, για την υλοποίηση του σχεδίου έχουν οριστεί οι παρακάτω προτεραιότητες:

  • Αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένταξης του στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr, ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί εύκολα και άμεσα να εξυπηρετηθεί.
  • Μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α)
  • Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ
  • Νέοι αγρότες: Αύξηση του αριθμού των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027 και ενίσχυση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα «Νέοι Γεωργοί»

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αναμόρφωση των Γ.Ο.Ε.Β- Τ.Ο.Ε.Β
  • Εγγειοβελτιωτικά έργα ΥΔΩΡ 2.0
  • Δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια: στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα, με την δημιουργία Αγροτικού Τμήματος σε κάθε Επιμελητήριο και την εγγραφή των αγροτών σε αυτό.
  • Μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών στα τρόφιμα
  • Ψηφιακή Γεωργία: ψηφιακή στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα αποσκοπεί στην ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου και στην ενοποίηση με αυτών του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε όλες οι υποχρεώσεις των αγροτών, να πραγματοποιούνται, μέσω του διαδικτύου, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρίες.
  • Καθημερινότητα – κτηριακό – Υπηρεσίες: Η κεντρική Διοίκηση  του Υπουργείου στεγάζεται διάσπαρτα κτίρια, πολλά εκ των οποίων έχουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και λειτουργικότητας, γι αυτό προβλέπεται η συγκέντρωση όλων των διοικητικών υπηρεσιών σε ένα κτήριο, σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές για όλα τα στελέχη του Υπουργείου και τους συνεργάτες του.

Στην προγραμματισμένη ομιλία του στην Βουλή, ο κ. Λ. Αυγενάκης έκανε λόγο και για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποίησαν οι προκάτοχοι του στον αγροτικό τομέα, ενώ τόνισε ότι το σχέδιο για την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα επικεντρώνεται σε μια γεωργία πιο πράσινη και ψηφιακή. «Η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον επηρεάζουν άμεσα τον πρωτογενή τομέα με ορατές πλέον επιπτώσεις, όπως η ξηρασία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι ζημιές στην παραγωγή, η ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, η ερημοποίηση της υπαίθρου και η αύξηση του κόστους παραγωγής. Για εμάς η πράσινη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η δυνατότητα του πρωτογενούς τομέα να συμμετάσχει με δομικό ρόλος στην 4η βιομηχανική επανάσταση, είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός του ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκης.

 

You might also like