Το Dairy News στην FAM STUMABO, στο Βέλγιο- Μέρος II

Βελγική παράδοση & ευρωπαϊκή καινοτομία στην παραγωγή μηχανών για βιομηχανική κοπή τροφίμων

Στις αρχές Μαρτίου 2023, το Dairy News ταξίδεψε μέχρι το Βέλγιο για να επισκεφτεί τις εργοστασιακές μονάδες της FAM STUMABO, οι οποίες ανήκουν αμφότερες στον επιχειρηματικό όμιλο Hifferman Group, αλλά και μια τοπική βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, που αποτελεί πελάτη των δύο πρώτων βιομηχανιών.
Αποστολή: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Άγγελος Λυρτζής

 

Κόστος κι ασφάλεια

Μια διάσταση της παραγωγής, την οποία μας επεσήμανε το team της FAM STUMABO, είναι η διαφορά ανάμεσα στο κόστος κτήσης και το κόστος λειτουργίας μιας μηχανής για βιομηχανική κοπή. «Είμαστε ειδικοί στο να σχεδιάζουμε μηχανήματα, τα οποία προσφέρουν την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε μια ανταγωνιστική τιμή απόκτησης των μηχανημάτων μας από τους επαγγελματίες, π.χ. της τυροκομικής αγοράς. Είναι εύκολο και για τον αγοραστή να αξιολογήσει την τιμή της απόκτησης. Είναι, όμως, πολύ δύσκολο για έναν παραγωγό να υπολογίσει το κόστος της λειτουργίας, διότι σε κάποιες περιπτώσεις μηχανημάτων που δεν είναι  σωστά σχεδιασμένα, το κόστος της χρήσης αυξάνει δραματικά χρόνο με τον χρόνο» επισημαίνει ο Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης Αγορών της FAM STUMABO Guy Baeten.

Οι μηχανικοί της FAM STUMABO  έχουν επικεντρώσει τη δουλειά τους στο να μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο το κόστος της παρατεταμένης χρήσης μιας μηχανής βιομηχανικής κοπής, χρησιμοποιώντας λιγότερα ανταλλακτικά καθώς και ανταλλακτικά που μπορούν να επισκευαστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Η αποδοτικότητα και προστασία του περιβάλλοντος είναι δύο από τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του εργοστασίου στο Kontich του Βελγίου.

Σύστημα ασφάλειας στα μηχανήματα της FAM STUMABO: το άνοιγμα του μηχανήματος για επιδιόρθωση ή αλλαγή των μαχαιριών γίνεται με το ίδιο κλειδί που ξεκινάει η μηχανή, έτσι ώστε ποτέ να μην είναι τα μαχαίρια σε κίνηση όταν πλησιάζει ανθρώπινο χέρι

 

Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο Guy Baeten αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα της ασφάλειας και υγιεινής, παράγοντες που παίζουν βαρυσήμαντους ρόλους σε κάθε σύγχρονη βιομηχανική παραγωγή, πόσω μάλλον στην επεξεργασία τροφίμων.

«Κατασκευάζουμε και πουλάμε μηχανές που θέλουν πολύ προσεκτική χρήση, διότι περιέχουν κάποια επικίνδυνα τμήματα, όπως είναι τα μαχαίρια, τα οποία, μάλιστα, κινούνται με απίστευτα μεγάλες ταχύτητες. Η ασφάλεια της χρήσης, λοιπόν, είναι προτεραιότητά μας» τονίζει με έμφαση.

Αλλά και η ασφάλεια των τροφίμων είναι, επίσης, προτεραιότητα της FAM STUMABO, διότι, σε κάθε  περίπτωση, τα μηχανήματά της παράγουν προϊόντα που προορίζονται για βρώση. «Υπάρχουν ορισμένα πολύ ευαίσθητα προϊόντα που κόβονται με τις μηχανές και τα μαχαίρια μας, όπως το κοτόπουλο και τα κρέατα, προϊόντα που αναπτύσσουν πολύ γρήγορα σαλμονέλα ή λιστέρια και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο, ακόμη και σήμερα, στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, αρκετοί άνθρωποι πεθαίνουν από αυτές τις ασθένειες» επισημαίνει ο συνομιλητής μας και συμπληρώνει: «Επομένως, δεν μας ενδιαφέρει μόνο το γρήγορο πλύσιμο των μηχανών, αλλά το αποτελεσματικό. Το γρήγορο καθάρισμα είναι πάντα σημαντικό, καθώς μειώνει τους χρόνους που η μηχανή δεν είναι σε λειτουργία. Η ασφάλεια, όμως, στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και της δημοσιότητας είναι ακόμα πιο σημαντική».

Επίσκεψη στην μονάδα λεπίδων

Τη δεύτερη ημέρα της αποστολής στο Βέλγιο, επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο της FAM STUMABO, όπου παράγονται οι διάσημες λεπίδες της. Η εξειδίκευσή της στην κοπή πατάτας -φτιάχνει πλέγματα μαχαιριών τόσο για κομμένες πατάτες για τηγάνισμα, όσο και για τσιπς- την έχει καταστήσει την κορυφαία, ίσως, εταιρεία στον κόσμο. Η βιομηχανική μονάδα της FAM STUMABO παράγει πάνω από 2 εκατ. λεπίδες σε ετήσια βάση. Η μονάδα παράγει κυρίως για την FAM STUMABO, αλλά έχει και άλλους πελάτες.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Wilfried Rombauts, Key Account Manager της FAM STUMABO, στην οποία εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια, «για να σχεδιαστεί ένα μαχαίρι πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ποιο είναι το προϊόν που θα κοπεί. Πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η σύστασή του, η υγρασία, η ωριμότητά του, το αν θα κοπεί κατεψυγμένο ή όχι και, φυσικά, οι διαστάσεις κοπής και η περαιτέρω χρήση του τεμαχισμένου προϊόντος. Ένα είδος τυριού διαφέρει από ένα άλλο, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι και μια ποικιλία πατάτας διαφέρει από μια άλλη». Αυτή η τεχνογνωσία δίνει στην FAM STUMABO ισχυρό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς η σχεδίαση των μηχανημάτων, η σχεδίαση των λεπίδων και η αντικατάσταση των ανταλλακτικών γίνονται απολύτως αρμονικά και προπάντων γρήγορα, στο πλαίσιο ενός εταιρικού οργανισμού.

Ο Wilfried Rombauts, Key Account Manager της FAM STUMABO, πρώτος από δεξιά, στην Fruit Logistica 2023

 

Περιδιαβαίνοντας τους μεγάλους διαδρόμους στο εργοστάσιο της FAM STUMABO, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά όλη τη διαδικασία παραγωγής μιας λεπίδας, από την κοπή των ανοξείδωτου χάλυβα, τον σχεδιασμό της βάσης και την κατασκευή της ίδιας της λεπίδας, την επεξεργασία σε διάφορα στάδια, τον ασηπτικό καθαρισμό της, το τελικό φινίρισμα, την αποθήκευση και τη διαδικασία της συσκευασίας για την αποστολή του τελικού προϊόντος στα διάφορα εργοστάσια, που χρησιμοποιούν καθημερινά μηχανήματα και μαχαίρια της FAM STUMABO.

Ιδιαίτερη εντύπωση μάς έκανε το τμήμα των ημι-έτοιμων προϊόντων, όπου υψηλής ακρίβειας βιομηχανικά μαχαίρια για την κοπή ροδάκινου, πολλά από τα οποία θα πωληθούν σε βιομηχανίες επεξεργασίας ροδάκινου στην Ελλάδα, βρίσκονται σε… αναμονή, πριν υποστούν το τελικό ακόνισμα και φινίρισμα.  «Τα μαχαίρια αυτά είναι σχεδόν έτοιμα και περιμένουμε τη… φύση να μας πει πώς θα τα ακονίσουμε. Περιμένουμε να μάθουμε από τους παραγωγούς -π.χ. στην Ελλάδα- και τα συνεργαζόμενα με αυτούς εργοστάσια πόσο μεγάλα και ζουμερά θα είναι στην φετινή σοδιά τα ροδάκινα, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ανάλογα τα μαχαίρια. Δύο ροδάκινα μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος, σε σύσταση και σε υγρασία, κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο από σοδιά σε σοδιά χρειάζεται διαφορετικό μαχαίρι για να κοπούν. Αν το μαχαίρι παραείναι σκληρό μπορεί να τα καταστρέψει, ενώ αν παραείναι μαλακό μπορεί να τα διαλύσει… » μας λέει χαμογελώντας ο Wilfried Rombauts,  που γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά  τα εργοστάσια κομπόστας στην χώρα μας!

Ο Wilfried Rombauts είναι παθιασμένος με τη δουλειά του: ταξιδεύει συνεχώς ανά τον κόσμο, γνωρίζει νέους παραγωγούς και τα προϊόντα τους, συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και προσπαθεί να διατηρήσει την ποιότητα των μαχαιριών που παράγει συνεχώς στο ίδιο επίπεδο, προσφέροντας στους πελάτες του τη σταθερή συμφωνημένη ποιότητα.

Περήφανος κι αυτός για τη διατήρηση της παραγωγής στο Βέλγιο, παρά το μεγάλωμα της εταιρείας, μας επισημαίνει όταν παρατηρούμε την έντονη παρουσία ανθρώπινου δυναμικού σε έναν πολύ αυτοματοποιημένο εργοστάσιο με διάσπαρτα ρομπότ: «Έχουμε πολύ υψηλό βαθμό αυτοματοποίησης στο εργοστάσιό μας και μεγάλο μέρος της δουλειάς γίνεται πλέον από ρομπότ, αλλά σας πληροφορώ ότι ο τελικός έλεγχος κάθε μαχαιριού γίνεται από το ανθρώπινο μάτι, το οποίο είναι πραγματικά αναντικατάστατο».

Επίσκεψη στην Kaasbrik

Η επίσκεψη στο εργοστάσιο της εταιρείας Kaasbrik στο Βιομηχανικό Πάρκο του Halen πραγματοποιήθηκε την τρίτη ημέρα του οδοιπορικού του Dairy News στο Βέλγιο και ήταν για μας αποκαλυπτική, καθώς είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε έναν βιομηχανικό χώρο, όπου αρκετές μηχανές της FAM STUMABO τεμάχιζαν ή/και κονιορτοποιούσαν κίτρινα τυριά.

Σε ένα απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον τόσο από την άποψη της μικροβιακής ασφάλειας, όσο και από την άποψη της θερμοκρασίας στους εργασιακούς χώρους, η Kassbrik παράγει ημερησίως δεκάδες τόνους τριμμένων ή τεμαχισμένων τυριών για τους πελάτες της, κυρίως μεγάλες βιομηχανίες στον χώρο της επεξεργασίας τροφίμων, αλυσίδες εστιατορίων και χονδρεμπόρους. Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος παραγωγής, η συνεργασία της Kassbrik με την FAM STUMABO διευρύνεται με το πέρασμα του χρόνου, καθώς η πρώτη σκοπεύει να αντικαταστήσει όλες τις μηχανές παραγωγής που έχει με μηχανές της FAM STUMABO λόγω της ποιότητας, αξιοπιστίας και μεγάλης δυναμικότητας παραγωγής που προσφέρουν.

Το Dairy News επισκέφτηκε το εργοστάσιο της εταιρείας Kaasbrik στο Βιομηχανικό Πάρκο του Halen, η οποία ειδικεύεται στην κοπή και συσκευασία σκληρού και ημίσκληρου τυριού (τριμμένο, σε κύβους, σε νιφάδες, σε σκόνη, σε φέτες)

 

Μεγαλώνοντας με τους πελάτες

Το μοντέλο συνεργασίας της FAM STUMABO με τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο, έτσι όπως αυτό μας παρουσιάστηκε από τον Guy Baeten, υπακούει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φιλοσοφία, η οποία έλκει την καταγωγή της από την ίδια την εταιρεία και τη δική της αργή μεν, αλλά σταθερή ανάπτυξη εδώ και περίπου έξι δεκαετίες, στο Βέλγιο.

Στόχος της εταιρείας, η οποία διαθέτει ευρεία γκάμα μηχανών για διαφορετικές ποσότητες κοπής -σε βιομηχανικό πάντα επίπεδο- είναι να προσφέρει λύσεις σε μικρούς παραγωγούς, όπως π.χ. οι Έλληνες τυροκόμοι, που επιθυμούν να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, προσφέροντας κομμένα ή τριμμένα προϊόντα, αλλά δεν έχουν ακόμη τις ποσότητες εκείνες που θα δικαιολογούσαν μια μεγάλη επένδυση.

«Προμηθεύουμε μικρές μηχανές για περιορισμένες παραγωγές, με σκοπό μικροί παραγωγοί να αναπτυχθούν με τη βοήθειά μας. Μόλις διαπιστώσουν ότι οι δουλειές τους μεγαλώνουν, μπορούν να περάσουν σε μεγαλύτερα μηχανήματα με μεγαλύτερη ικανότητα κοπής, να περάσουν σε ένα νέο επίπεδο. Έτσι, αναπτύσσονται οι συνεργάτες μας. Έτσι, αναπτυσσόμαστε, όμως, κι εμείς μαζί τους κι αυτό είναι κάτι που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια. Δεν χρειάζονται όλες οι χώρες και όλοι οι παραγωγοί μηχανήματα που κόβουν 5 ή 10 τόνους τυρί την ώρα. Μπορεί να χρειάζονται 1-2 τόνους την ώρα. Υπάρχουν, επίσης, επιχειρήσεις που θέλουν να αυξήσουν την ταχύτητα της παραγωγής τους, χωρίς κατ’ ανάγκη να θέλουν να αυξήσουν την ποσότητα. Σχεδιάζουν να περάσουν σε μια λίγο μεγαλύτερη μηχανή, που τροφοδοτείται από έναν κάδο των 20 κιλών, αντί να τροφοδοτείται με το χέρι, όπως παλιότερα. Κερδίσουν χρόνο παραγωγής και την ίδια στιγμή βελτιώνουν την ποιότητα της κοπής που έχει ανάγκη η αγορά».

Το SureSet, ο μεταλλικός δίσκος κοπής που χρησιμοποιούν ορισμένα από τα μηχανήματα της FAM STUMABO

Τυρί: Ιδιαίτερο προϊόν

Ζητήσαμε από τον Διευθυντή Στρατηγικής και Ανάπτυξης Αγορών της FAM STUMABO, Guy Baeten, ένα γενικό σχόλιο για το τυρί ως αντικείμενο κοπής: «Το τυρί είναι ένα εύκαμπτο και ιδιαίτερο στο κόψιμο προϊόν. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και στο σπίτι μας χρησιμοποιούμε διαφορετικό μαχαίρι για τα διαφορετικά είδη τυριού. Συχνά, ακόμα κι ένα κοφτερό μαχαίρι δεν μπορεί να κόψει σωστά ένα πολύ μαλακό τυρί. Φανταστείτε, λοιπόν, να πρέπει να τεμαχίσετε  4-5 τόνους τυρί την ώρα, να κόψετε μεγάλα μπαστούνια τυριού σε τεμάχια των 3-4 mm! Πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά ποια λεπίδα να χρησιμοποιήσετε και ποια είναι η αντοχή της σε μια τέτοια εντατική βιομηχανική παραγωγή» μας λέει.

Όσο για τους ίδιους, ως κατασκευαστές χρειάζεται κι αυτοί να γνωρίζουν -και καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να συγκεντρώσουν και να αξιοποιήσουν τη συσσωρευμένη επιστημονική γνώση- τα χαρακτηριστικά του προϊόντος για το οποίο θα δημιουργήσουν ένα μαχαίρι.


Διαβάστε το πρώτο μέρος του ρεπορτάζ εδώ 

You might also like