ΥπΑΑΤ: Συναντήσεις με την ΕΔΟΤΟΚΚ και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων

Προβλήματα σύγχρονης κτηνοτροφίας: κλιματική αλλαγή & αθέμιτος ανταγωνισμός

Στο πλαίσιο των επαφών του Υπουργείου με παραγωγικούς φορείς του πρωτογενούς τομέα, ο Υπουργός του ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης συζήτησε με εκπροσώπους της ΕΔΟΤΟΚΚ και της ΠΕΚ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κτηνοτροφικός κλάδος.

 

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της ελληνικής κτηνοτροφίας στις ξένες αγορές, αλλά και στη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας για την εθνική οικονομία. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου και στη διαφάνεια των συναλλαγών μεταξύ επαγγελματιών και πολιτείας, ενώ από πολλούς εκφράστηκε η επιθυμία να υπάρχει άμεση και διαρκής επικοινωνία του Υπουργείου με τους αρμόδιους φορείς της πρωτογενούς παραγωγής.

Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ)

Ο Πρόεδρος της ΠΕΚ Στέργιος Κύρτσιος και τα μέλη της Ένωσης έθεσαν στον υπουργό το πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής και ζήτησαν να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά και ιδιαίτερα σε προϊόντα μεταποίησης, όπως η φέτα.

Ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΠΕΚ ότι το Υπουργείο εχει ως στόχο τη στήριξη της κτηνοτροφίας. Με γνώμονα τη διαφάνεια, την τάξη και τη νομιμότητα, επιδιώκει να βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και να κάνει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου πιο ελκυστικό στη νέα γενιά.

«Ήδη εργαζόμαστε με συγκεκριμένα βήματα και σε σφικτό χρονοδιάγραμμα για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς και τη θωράκιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ προς όφελος κάθε δικαιούχου», υπογράμμισε ο Υπουργός. Και συμπλήρωσε ότι «αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε με συμφέροντα προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει θέσει για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα».

Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του τομέα του Κρέατος και της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ)

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και ο Γ.Γ Γιώργος Στρατάκος. Εκ μέρους της ΕΔΟΤΟΚΚ μετείχαν οι Γιάννης Φασουλάς, Αθανασία Κουμούτσου, Γιώργος Γεωργούδης, Παναγιώτης Πεβερέτος και Στέλιος Σκαρίμπας.

Οι εκπρόσωποι της ΕΔΟΤΟΚΚ ζήτησαν την προώθηση των εξαγωγών κρέατος και σύνδεση της κτηνοτροφίας και των προϊόντων της με τον τουρισμό. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν μοναδική ποιότητα και εξαιρετική διατροφική αξία και γι’ αυτό έχουν τη δυνατότητα να εδραιωθούν ακόμα περισσότερο, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.

 

You might also like