Ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Από την Αλεξανδρούπολη ο ΥπΑΑΤ Αυγενάκης με μέτρα για τους κτηνοτρόφους

Μέτρα για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων του Έβρου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη από τον ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος ήταν επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου το οποίο επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές.

 

Ο υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων/ συλλόγων και ενημερώθηκε για την έκταση των καταστροφών ενώ μαζί του βρέθηκε, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας  Λυκουρέντζος.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, και με δεδομένο ότι θα ακολουθήσει ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης το οποίο θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ταξίδι του στην Ρόδο και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο υπουργός  παρουσίασε ένα πρώτο πακέτο μέτρων το οποίο περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για τους κτηνοτρόφους.

Το πρώτο βήμα θα είναι η  ταχεία καταγραφή των καταστροφών και η έκδοση πορισμάτων για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα παρασχεθεί βοήθεια για τη διαχείριση κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων σε όσους κτηνοτρόφους το επιθυμούν.

Η πιο σημαντική όμως από τις ανακοινώσεις του υπουργού ήταν αυτή που αφορούσε τη διετή αναστολή της πληρωμής τελών για κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται τόσο στην γαλακτοπαραγωγή όσο και στην κρεατοπαραγωγή.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί  από το ΥπΑΑΤ πίστωση ύψους 3 εκατ. ευρώ  για την προμήθεια ζωοτροφών προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους για το πρώτο διάστημα των 3 μηνών.


Κεντρική φωτογραφία: evros-news.gr.

You might also like