Συνάντηση ΕΦΧΕ με τον ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη

Επιτακτική η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής

Για την ανάπτυξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, τα μέλη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας με πρόεδρο τον Ηλία Κοτόπουλο, εξέφρασαν προς τους εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνάντηση τους στην Θεσσαλονίκη, την ανάγκη θέσπισης στόχων για την αλλαγή της φθίνουσας πορείας στον τομέα της αγελαδοτροφίας στην χώρα μας.

 

‘Έχοντας ως στόχο την επάρκεια, η ΕΦΧΕ όρισε τους εξής άξονες επαναδιαπραγμάτευσης σχετικά με την παρουσία της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας στην χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών σε ό,τι αφορά στο άρθρο 82 για το γιαούρτι (επαναφορά ισχύος της παρασκευής του στραγγιστού γιαουρτιού από 100% νωπό ελληνικό γάλα, και όχι από 70% και 30% υποκατάστατα γάλακτος).
  2. Θέσπιση μέτρων για τις παραπλανητικές ετικέτες ώστε ν’ αποτρέπεται η σύγχυση του καταναλωτή από παραπλανητικά τοπωνύμια (ΠΓΕ).
  3. Νομοθέτηση για ξεχωριστό ράφι για τα νωπά προϊόντα στο ψυγείο, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, αντί να μπλέκονται μαζί και ροφήματα, που ουδεμία σχέση έχουν σε θρεπτική αξία, καθώς επίσης και διαχωρισμός ελληνικών και μη προϊόντων.
  4. Αλλαγή στο ασφαλιστικό καθεστώς για την απορρόφηση εργατών στις αγελαδοτροφικές μονάδες (μετατροπή από ΙΚΑ σε εργόσημο ή έστω δυνατότητα προσέλκυσης και ξένων εργατών μέσω ΟΑΕΔ).
  5. Άρση της απαγόρευσης εμπορίου ζώντος ζώων και σφαγείων σε άλλες χώρες λόγω της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, η οποία ισχύει μέχρι 31/12/2023.
  6. Θέσπιση και ενεργοποίηση μεταβατικού διετούς προγράμματος Γενετικής Βελτίωσης του τρέχοντος ΠΑΑ 2014 – 2020, με πρόσκληση στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2023.
  7. Προώθηση των διεργασιών της Νέας ΚΑΠ 2023-2027, ιδίως όσον αφορά τα Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες διακοπές και καθυστερήσεις από την λήξη τους στις 31/10/2023.

Η ΕΦΧΕ είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο 23.000 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής των 213 παραγωγών – μελών της, οι οποίες παράγουν περίπου 200.000 τόνους φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, ήτοι το 1/3 της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Παραμένει εταίρος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τρέχοντας Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης αγελάδων αναπαραγωγής Χολστάιν από το 2003 μέχρι και σήμερα, ενώ έχει αναγνωριστεί ως επίσημος φορέας τήρησης και κατάρτισης του Γενεαλογικού Βιβλίου αγελάδων αναπαραγωγής καθαρής φυλής Xoλστάιν.

You might also like