Κτηνοτρόφος και παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων από την Μαγνησία, ο Δημήτρης Τσιούκας είναι από τους ‘τυχερούς’ της θεομηνίας καθώς είναι από τους ελάχιστους που δεν έχασαν ζωικό κεφάλαιο ενώ οι ζημιές που υπέστη στο ποιμνιοστάσιο και το τυροκομείο του είναι σημαντικές μεν αλλά διαχειρίσιμες.
Η κτηνοτροφική μονάδα των αδελφών Τσιούκα, Το Χωριό της Κάρλας, η οποία βρίσκεται στη κοιλάδα Μετόχι και πολύ κοντά στο χωριό Κανάλια Μαγνησίας, χτυπήθηκε από τον ‘Daniel» αλλά άντεξε. «Αν και βρισκόμαστε στην ‘καρδιά’ του προβλήματος, η περιοχή μας είναι κατηφορική, δεν είμαστε στον κάμπο για να πλημμυρίσουμε. Επειδή είχαμε πάθει ζημιά το 2018 κατασκευάσαμε σωστά αντιπλημμυρικά έργα. Κάναμε διάνοιξη ενός μεγάλου ρέματος που υπάρχει δίπλα μας, ρέμα το οποίο πήρε όλον τον όγκο του νερού, παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες του νερού ήταν τεράστιες. Η θεομηνία έκανε μια μικρή ζημιά στα χωράφια μας…» μας λέει ο Δ. Τσιούκας
Δυστυχώς είχε πρόβλημα στην αποθήκη του με το τριφύλλι καθώς το νερό μπήκε μέσα κι έκανε ζημιά. Όσο για τις λοιπές εγκαταστάσεις που ποιμνιοστάσιου είναι σύγχρονα, δυνατά κτήρια και δεν έβαλαν ούτε σταγόνα νερό μέσα. «Είχαμε προμήθειες, είχαμε ρεύμα και είμασταν τυχεροί μέσα στην ατυχία μας» σχολιάζει σήμερα ο παραγωγός
Αποκομμένοι
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Θεσσαλός παραγωγός αυτή τη στιγμή είναι ότι έχει καταστραφεί ολοσχερώς ο δρόμος που συνδέει τον στάβλο με την άσφαλτο και η μονάδα είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. «Δυστυχώς πετάξαμε γάλα τριών ημερών γιατί δεν υπήρχε τρόπος να το βγάλουμε από την φάρμα και αυτή τη στιγμή κινούμαστε μέσα από ξένα χωράφια, σιγά- σιγά με το τρακτέρ, για να κουβαλάμε το γάλα» μας λέει στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.
Η κατάσταση που επικρατεί πέρα από τη φάρμα των αδελφών Τσιούκα είναι το απόλυτο …χάος. Στα πεδινά χωριά αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν προνόησαν να πάρουν τα ζώα τους από τον κάμπο και να τα μετακινήσουν σε ‘ασφαλέστερα’ σημεία, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες κεφαλαίου.
Τεράστιες είναι οι ζημιές στον Ριζόμυλο Μαγνησίας, στον κάμπο, όπου η εταιρεία ‘Το χωριό της Κάρλας’, των αδελφών Τσιούκα έχει κατασκευάσει το τυροκομείο της. «Δυστυχώς στο τυροκομείο μας μπήκε μέσα το νερό, έφτασε το ένα μέτρο διότι εξέτρεψαν τα νερά για να μην πνιγεί το χωριό και δεν λειτούργησαν τα αποστραγγιστικά συστήματα που είχαμε» μας εξήγησε ο Δ. Τσιούκας.
Η επόμενη μέρα
«Απλά …λόγια είναι αυτά που ακούμε. Κατά τη γνώμη μου, στην περίπτωση αυτή, παρόλο που πρόκειται για μια μεγάλη θεομηνία, πρέπει οπωσδήποτε να μπει εισαγγελέας διότι υπάρχει εγκληματική αμέλεια από πολλούς. Γι’ αυτό υπάρχουν θεσμοί…» μας λέει με μια δόση έντασης στην φωνή του ο παραγωγός από την Μαγνησία και συμπληρώνει: «Δεν ξέρει κανείς τι να πει στους ανθρώπους που έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή. Δεν ξέρω τι κουράγιο έχουν για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους μετά τη θεομηνία» μας.
Όταν τον ρωτάμε για τη διαδικασία των αποζημιώσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή, μάς εξηγεί οτι ένα ζώο σταβλιζόμενο, π.χ. ένα ζυγούρι, κοστίζει 300- 400 ευρώ αγορά. Όταν η παραγωγή του είναι πάνω από 400 κιλά γάλα τον χρόνο κι όταν με 1,60 ευρώ/κιλό γάλα περιμένει ο παραγωγός να λάβει 700-800 ευρώ τζίρο τον χρόνο από το κάθε ζώο, η αποζημίωση που ανακοινώνει η πολιτεία είναι πενιχρή.
Κατά τη γνώμη του είναι πολλά που πρέπει να συνυπολογιστούν για να προσδιοριστεί η κρατική αποζημίωση. «Ακούω για 100 ευρώ το ζώο» μας λέει και διευκρινίζει: «Μα, 100 ευρώ κοστίζουν τα ντόπια προβατάκια που έχουν πολύ μικρές παραγωγές και είναι για τον χασάπη. Πρέπει να αγγίξουμε την ουσία της υπόθεσης και να μην δούμε για ακόμα φορά επιδερμικά το ζήτημα των αποζημιώσεων».
Κεντρική φωτογραφία: Ο Θεσσαλικός κάμπος μετά το πέρασμα του καιρικού φαινομένου Daniel.