Ιταλία: Ακριβαίνει το γάλα, σταθερές τιμές στα τυριά

Σύμφωνα με στοιχεία Εμπορικών Επιμελητηρίων & Χρηματιστηρίου

Ενώ το παραγόμενο στην Ιταλία γάλα παρουσιάζει συνεχείς και εβδομαδιαίες ανατιμήσεις, οι τιμές λιανικής στα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται πως παραμένουν σταθερές, σε σχέση ακόμα και με πέρυσι.

 

Το γάλα, η κρέμα γάλακτος, αλλά και το προς πώληση βόειο κρέας εξακολουθούν να εμφανίζουν έντονες αυξήσεις. Σταθερά  τα υπόλοιπα προϊόντα που παρακολουθούνται με εξαίρεση το Pecorino Romano.

 Οι εισαγωγές γάλακτος αυξάνονται- μειώνεται η εγχώρια παραγωγή

Στο Μιλάνο οι τιμές του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος διαμορφώνονται ως εξής: 0,52 €/ κιλό, ενώ σε εβδομαδιαία βάση παρατηρείται αύξηση περίπου 0,07 €. Παρόμοια είναι τα στοιχεία και για την Βερόνα, όπου η τιμή του γάλακτος ήταν 0,53 €/ κιλό, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε 0,54 €/ κιλό.

Με τις τιμές να ανεβαίνουν, οι γαλακτοπαραγωγοί προτιμούν το εισαγόμενο γαλλικό ή και γερμανικό γάλα, το οποίο φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο Μιλάνο, αναγκάζοντας έτσι το εγχώριο εμπόριο γάλακτος να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα προτίμησης, εξαιτίας του αυξημένου κόστους. Ακόμα και μετά τις κινήσεις για μειώσεις τιμών στο γάλα, έπειτα από τις μεγάλες ανατιμήσεις, η κατάσταση παραμένει ίδια. Τέλος, σχετικά με το βιολογικό γάλα, η περίοδος σταθερότητας συνεχίζεται, στα 0,59 €/κιλό στο Μιλάνο.

Σταθερές τιμές στα ιταλικά γαλακτοκομικά   

Αμετάβλητες είναι οι τιμές για τα προϊόντα γάλακτος με πλήρη λιπαρά: το βούτυρο Kempten φτάνει τα 4,5 €/κιλό, το παραδοσιακό βούτυρο zangolato παραμένει στα 2,45 €/κιλό, η η ιταλική κρέμα γάλακτος έχει φτάσει στα 2,40€/κιλό (τιμές παραγωγού στο Μιλάνο).

 Η χονδρική τιμή για το τυρί Grana Padano διατηρείται σταθερή, παρατείνοντας μια κατάσταση σταθερότητας που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες. Στο Μιλάνο συνεχίζει να βρίσκεται στα 8,73 €/κιλό. Οι ίδιες τιμές επικρατούν και στη Μάντοβα, Κρεμόνα και Βερόνα. Ουσιαστικά, οι τιμές αυτές επιβεβαιώνουν τις τιμές που κυριαρχούσαν πέρυσι. Στατικές ήταν επίσης και οι τιμές για το αγγλικό τυρί Cheddar και το ολλανδικό Edamer και Gouda, με περιορισμένες ανατιμήσεις.

Όσον αφορά την Παρμεζάνα, η τιμή της είναι ακόμα σταθερή. Στην Πάρμα παραμένει στα 9,98 €/κιλό (12μηνης ωρίμανσης) και στα 11,75 €/κιλό (24μηνης ωρίμανσης). Μια τάση που παρατηρήθηκε και στην Μόντενα, Μάντοβα, Μιλάνο και την περιοχή Ρέτζιο Εμίλια. Αντίθετα, για το Πεκορίνο Ρομάνο είναι η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μειώσεων. Ειδικότερα, στο Μιλάνο έχει πέσει στα 13,10 €/κιλό.


Κεντρική φωτογραφία: Ένας από τους σταθμούς παραλαβής γάλακτος του ιταλικού γαλακτοκομικού & τυροκομικού ομίλου Granarolo. 

You might also like