Θεσσαλία: Έχουν υποβληθεί 1.352 δηλώσεις για νεκρά ζώα

Οδηγήθηκαν σε ταφή ή αποτέφρωση περί τα 70.000 νεκρά ζώα και 110.000 πτηνά

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης  του Συντονιστικού στη Λάρισα για την αντιμετώπιση της δεύτερης καταστροφικής κακοκαιρίας, ανακοινώθηκε από τον ΥπΑΑΤ πως προτεραιότητα του κράτους είναι να αποτραπεί ο υγειονομικός κίνδυνος από τα νεκρά ζώα.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥπΑΑΤ, αναφορικά με τη διαχείριση των νεκρών ζώων, το μεγαλύτερο μέρος τους έχει περισυλλεγεί, καθώς οι υπηρεσίες έχουν συλλέξει και διαχειριστεί (ταφή ή αποτέφρωση) περί τα 70.000 νεκρά ζώα και περί τα 110.000 πτηνά.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ότι αφορά τις οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες, υπάρχουν ακόμα 13 μονάδες στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης ενώ οι  τελευταίες βροχοπτώσεις επιβάρυναν ένα υπάρχον πρόβλημα. Ολοκληρώνεται και η συλλογή οικόσιτων νεκρών ζώων, αλλά και ψαριών που βρέθηκαν σε αγρούς από τους παρακείμενους ποταμούς.


Όσον αφορά τις ζημιές του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου ανακοινώθηκε πως για τη  φυτική παραγωγή έχουν υποβληθεί 18.226 δηλώσεις ζημιών. Για το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 1.352 δηλώσεις για νεκρά ζώα και 904 δηλώσεις για μελισσοσμήνη.

Από το υπουργείο ΑΑΤ ανακοινώθηκε ότι για τη διευκόλυνση των δοκιμαζόμενων παραγωγών, παρατείνεται κι επίσημα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για απώλεια φυτικής παραγωγής μέχρι και τις 13 Οκτωβρίου και για τις  δηλώσεις για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, υποδομών και γεωργο- τεχνικού εξοπλισμού, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου θα γίνονται δεκτές έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να καταβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

You might also like