Γαλακτοκομία: Αβέβαιο μέλλον & διαφορετικές εκτιμήσεις

Ο ρόλος των πλημμυρών, η επάρκεια γάλακτος και οι τιμές στο ράφι

Οι καταστροφικές πλημμύρες που διέλυσαν την παραγωγική βάση σε μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές της ντόπιας κτηνοτροφίας, αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις στον κλάδο του γάλακτος. Κανείς όμως δεν γνωρίζει το μέγεθος της επίδρασης ούτε μπορεί να προβλέψει το πότε και πως θα ανακάμψει η παραγωγή.

 

Οι τοπικές οργανώσεις των συνεταιριστών και οι πανελλαδικοί φορείς του αγροτο-κτηνοτροφικού κλάδου κάνουν λόγο για βαρύ χτύπημα στην πρωτογενή παραγωγή καθώς οι απώλειες του ζωικού κεφαλαίου είναι μεγάλες ενώ πολύ σημαντικές είναι οι καταστροφές στις υποδομές.

Οι κτηνοτρόφοι που συσπειρώνονται στις μεγάλες οργανώσεις αναφέρουν οτι εκτός από τους ίδιους αλλά και τις μεγάλες μονάδες, στην Θεσσαλία (όπως άλλωστε σε όλη την Ελλάδα), υπάρχει πληθώρα μικρών παραγωγών με μικρό διψήφιο αριθμό ζώων και παραγωγή γάλακτος η οποία διοχετεύεται σε μικρούς τυροκόμους ή τυροκομείται από τους ίδιους οικιακά.

«Αυτοί οι κτηνοτρόφοι είναι Σε άσχημη θέση σήμερα. Ούτε τα νεκρά ζώα δεν έχουν απομακρύνει από τους στάβλους τους, γιατί δεν έχουν φτάσει εκεί τα συνεργεία κι οι ίδιοι δεν μπορούν…» μας είπε τυροκόμος από τη Θεσσαλία ο οποίος συνεργάζεται με πληθώρα μικρών κτηνοτρόφων.

Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανία φαίνεται πως ανησυχεί λιγότερο κι εκτιμάει οτι το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι μεγάλο και πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. «Υπολογίζουμε οτι χάθηκαν περίπου 40.000 αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία και αυτό σημαίνει οτι θα υπάρχει έλλειψη περίπου 8.000 τόνων γάλακτος» μας είπε στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας τονίζοντας οτι οι απώλειες σε φρέσκο γάλα θα είναι κλάσμα μόνο της συνολικής εγχώριας παραγωγής.

Κι ενώ η κατάσταση στο Θεσσαλικό κάμπο παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση, όσο αφορά το πόσο γάλα θα έχουμε το επόμενο διάστημα, οι τιμές της πρώτης ύλης παραμένουν προς το παρόν άγνωστες. Αυτό το διάστημα η τιμή του πρόβειου γάλακτος είναι σταθερά πάνω από το 1,60 ευρώ/λίτρο ενώ ενδέχεται το αμέσως επόμενο διάστημα να φτάσει μέχρι και το 1,70 ευρώ/λίτρο ανάλογα με την φάρμα από την οποία προέρχεται.


Κεντρική φωτογραφία: Hellenic Ministeries

You might also like