Εκδήλωση: «Τα μονοπάτια της τροφής μας», 22/10/2023

Εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου OPEN FARM στη Λαχαναγορά Αθηνών

Την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023, στις 10.00 (μέχρι 14.00) στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών-ΟΚΑΑ (Κέννεντυ 1, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, στην Β πτέρυγα της Αγοράς Καταναλωτή, στον χώρο της Open Farm Agora-Food Hub) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος με την υποστήριξη του OPEN FARM, οργανώνει ανοικτή εκδήλωση για την επισήμανση των σωστών μονοπατιών της τροφής μας.

 

Τη δεκαετία του 1970 από ένα αγροτικό προϊόν-τρόφιμο στο ράφι του μπακάλικου το 70% πήγαινε στον αγρότη-παραγωγό. Την δεκαετία του 2010 από ένα αγροτικό προϊόν-τρόφιμο στο ράφι ενός σουπερμάρκετ μόνο το 10% πήγαινε στον αγρότη-παραγωγό.


Η Εφοδιαστική Αλυσίδα στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 5-8 φορές την τιμή παραγωγού, δηλαδή η τελική τιμή καταναλωτή είναι 5-8 φορές περισσότερη από την τιμή παραγωγού, που απορροφάται κυρίως από την παρασιτική πλασματική παροχή υπηρεσιών από αστούς μη παραγωγούς. Στην ΕΕ ο μέσος όρος κόστους μιας Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι 2,5 φορές.

Η συστηματική υποτίμηση του παραγωγού πραγματικού πλούτου, δηλαδή του αγρότη (γεωργού, κτηνοτρόφου, ψαρά & δασοκόμου), μοιάζει να οργανώθηκε («στήθηκε»;) για να εξυπηρετηθούν οι εκχρηματισμένοι κερδοσκοπικοί στόχοι της θεοποιημένης παγκοσμιοποίησης.

Μετά το «σκότωμα» της παγκοσμιοποίησης από τις ΗΠΑ, οι οποίες «λάνσαραν» την επιλεκτική διεθνοποίηση, και μετά την πανδημία covid-19 διακρίνεται μια συνεχώς ισχυροποιούμενη τάση για «τοπικοποίηση-locality», για Short Supply Chain-Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες, για Τοπικά Σύμφωνα-Cluster, για τοπικά δίκτυα παραγωγών-σημείων κατανάλωσης, για Αγορές Αγροτών-Παραγωγών, για Συλλογική διαχείριση συγκεντρωμένων περισσευμάτων κλπ

Η σύγχρονη τάση είναι: τα τοπικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, από ντόπιες ποικιλίες και αυτόχθονες φυλές, να επεξεργάζονται τοπικά, με βάση τοπικές συνταγές (άϋλη πολιτιστική κληρονομιά, γαστρονομία κλπ), για να καταναλωθούν τοπικά.

 Τυροκόμιση στη Λαχαναγορά

Δέκα κτηνοτρόφοι, στον φιλόξενο χώρο του Open Farm Agora, θα κάνουν την φέτα τους, από πρόβειο γάλα, την Κυριακή, 22 Οκτ 2023, από τις 10.00 (μέχρι 14.00) στην Αγορά Καταναλωτή της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (Ι. Ρέντης).

Μέχρι τώρα εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι: Κοντογιάννη Μάγδα (Αχαρνές),  Κρασσά Φιλιώ (Γαλάτσι), Λέκκας Φάνης (Κορωπί), Μπαγλατζής Παναγιώτης (Μαρκόπουλο), Περλορέντζος Τάκης (Γλυφάδα), Φλωρίν Λέσλι (Ασπρόπυργος)  και  Χερουβείμ Γιάννης (Αίγινα).

Η Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος με έδρα το Μενίδι  και γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλους στα μονοπάτια της τροφής μας στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών (Ρέντη), στην Αγορά Καταναλωτή, στον φιλόξενο χώρο του OPEN FARM AGORA την Κυριακή, 22 Οκτ 2023, στις 10.00 (μέχρι 14.00), ενώ θα διανεμηθεί το έντυπο της ΕΔΟΚ «Αειφόρος Αιγοτροφία & Προβατοτροφία», Signed by nature.

You might also like