Βοϊτσεχόφσκι: Συγκλονισμένος ο Επίτροπος από την  καταστροφή

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες τη Θεσσαλίας εντάσσονται στην Κρατική Αρωγή

Ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι επισκέφτηκε την Θεσσαλία, δήλωσε συγκλονισμένος από το μέγεθος της καταστροφής και υποσχέθηκε στήριξη από την ΕΕ.

 

Την ένταξη στο σχήμα της Κρατικής Αρωγής των κατ’ επάγγελμα αγροτών  των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός έχει υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία ανακοίνωσαν οι Λευτέρης Αυγενάκης και Χρήστος Τριαντόπουλος, σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Επιτρόπου Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στις πληγείσες περιοχές

Ανακοίνωσαν επίσης την καταβολή αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός και την αποζημίωση και όσων η παραγωγή δεν προβλεπόταν να ασφαλιστεί από τον ΕΛΓΑ, καθώς και μια σειρά αποφάσεων για τη στήριξή τους.

Ο Επίτροπος υποσχέθηκε στήριξη

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε έκπληκτος από το μέγεθος των καταστροφών αλλά και τις ηρωικές, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες των Ελλήνων αγροτών να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές της.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι επισήμανε την έγκαιρη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση ευρωπαϊκών πόρων. Τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του ΥπΑΑΤ για επί πλέον ενίσχυση της Ελλάδας από το Αγροτικό Αποθεματικό του 2024 και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία στα προγράμματα του ΠΑΑ και στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, ώστε πόροι να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των πλημμυροπαθών.

Δήλωσε ότι μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, πλέον έχει περισσότερα επιχειρήματα για να στηρίξει τα αιτήματα που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΥπΑΑΤ. Τόνισε ότι το πρώτο μέλημα είναι η στήριξη των πληγέντων αγροτών αλλά, βεβαίως και η ενίσχυσή τους με όσα μέσα υπάρχουν για το μέλλον. Τέλος, απευθυνόμενος σε αγρότες που τον υποδέχθηκαν στο Αερινό Μαγνησίας, επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει τη χώρα μας και τους πλημμυροπαθείς.

Με το βλέμμα στην κτηνοτροφία

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης  ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν οι τομεακές συναντήσεις του ΥπΑΑΤ για να ξέρουν οι παραγωγοί πώς πρέπει να κινηθούν και ποια βήματα ακολουθούν. Όπως, είπε, θα γίνουν συζητήσεις και για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

«Θέλουμε να ενισχυθούν σωστά οι κτηνοτρόφοι. Να παραμείνουν κτηνοτρόφοι», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το ΥπΑΑΤ στην προσπάθεια αυτή θέλει να γνωρίσει τις απόψεις των εμπλεκομένων. Και τόνισε ότι πτηνοτρόφοι και όσοι εξέθρεφαν ζώα που δεν προβλεπόταν η ασφάλισή τους στον ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν  από το Αγροτικό Αποθεματικό των 15 εκατ. ευρώ του 2023.

You might also like