Παύλος Σατολιάς: «Δώσαμε υπεραξία στο προϊόν μας»
Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων γιορτάζει 60 χρόνια ζωής και ο πρόεδρός του μιλάει στο Dairy News για το σημαντικό ορόσημο
Ο Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων αλλά και Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, είναι στο τιμόνι μιας από τις κορυφαίες τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας, την περίοδο που αυτή η επιχείρηση, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, γιορτάζει 60 χρόνια ζωής. Μεγάλη η τιμή, αλλά και η ευθύνη…
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου
Ο επισκέπτης στο μεγάλο εργοστάσιο που διαθέτει ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, λίγο έξω από την πόλη της Αχαΐας, δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από την πληθώρα των εργασιών που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο από δεκάδες εργαζομένους κι από την απόλυτα οργανωμένη διαδικασία που χαρακτηρίζει την παραγωγή της διάσημης φέτας, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο βήμα.
Τα βυτία με το φρέσκο γάλα από τους 1.100 και πλέον συνεργαζόμενους συνεταιριστές παραγωγούς πηγαινοέρχονται στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου, τα παλετοφόρα οχήματα φορτώνουν συνεχώς τις ογκώδεις παραγγελίες του Συνεταιρισμού, ενώ δεκάδες επαγγελματίες μπαινοβγαίνουν στον χώρο των γραφείων. Δίπλα στο εργοστάσιο, το οποίο γιόρτασε πέρυσι τα 50 χρόνια λειτουργίας (ανεγέρθηκε το 1972), ένα νέο κτήριο βρίσκεται υπό κατασκευή, αδιάψευστο σημάδι ότι ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων διανύει μια από τις καλύτερες εποχές αυτής της 60χρονης πορείας.
Κύριε Πρόεδρε!
Λίγο πιο πέρα, ο Παύλος Σατολιάς συνομιλεί με συνεταιριστές, δημοσιογράφους κα εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, καθώς τη στιγμή της επίσκεψής μας στο εργοστάσιο, συμμετέχοντες στο ευρωπαϊκό έργο ‘Say Cheese! Balkan Cheese’ συζητούν με τον Πρόεδρο για τους Δρόμους Τυριού στην Πελοπόννησο, που θα είναι το παραδοτέο αυτού του έργου. Φυσικά, ο Συνεταιρισμός συμμετέχει και, μάλιστα, σκοπεύει να πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα σε δράσεις, που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της φέτας. Εδώ, τοπική κοινωνία και τοπική οικονομία κινούνται γύρω από αυτόν τον Συνεταιρισμό και την ΠΟΠ φέτα που παράγει.
Σ΄ ένα μικρό διάλειμμα από τις επαφές του με τους καλεσμένους του, ο Παύλος Σατολιάς είναι πρόθυμος να μας μιλήσει. Δεν χρειάζεται, άλλωστε, ούτε ιδιαίτερη… πρόσκληση αλλά ούτε ζέσταμα! Ο Συνεταιρισμός έχει επανέλθει κι έχει ξεπεράσει τον κύκλο εργασιών του 2019. Παρουσιάζει σταθερή κερδοφορία με πάνω από 2 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη για τη χρήση του 2022. Το κύριο προϊόν που παράγει, η φέτα ΠΟΠ, παρουσιάζει σταθερή κυκλοφορία, ενώ τα κέρδη επενδύονται και πάλι στην παραγωγή, «ούτως ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε ένα ανταγωνιστικό εργοστάσιο» όπως μας λέει με περηφάνεια.
Ήδη, ο Συνεταιρισμός κατέθεσε στο Ταμείο Ανάπτυξης πρόταση για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9 εκατ. ευρώ. Μεγάλο κομμάτι της επένδυσης θα αφορά ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών με τη μορφή pellet -σε διάφορους κωδικούς, ανάλογα με τις ανάγκες των παραγωγών- ενώ ένα μεγάλο κομμάτι θα δαπανηθεί σε επενδύσεις που αφορούν στην ενεργειακή ανεξαρτησία του Συνεταιρισμού: φωτοβολταϊκά που είναι και της μόδας στην εποχή της έκρηξης των τιμών ενέργειας.
«Το 2022, ο συνολικός λογαριασμός ρεύματος που πληρώσαμε στον Συνεταιρισμό ανέρχεται σε 610.000 ευρώ, περίπου 2.000 ευρώ την ημέρα ή περίπου το ένα τρίτο της κερδοφορίας! Ευελπιστούμε αυτό το υπέρογκο κόστος να μην μας επιβαρύνει μελλοντικά, ώστε να μπορούμε να παράγουμε ένα προϊόν που να μπορεί να το πληρώσει ο καταναλωτής» μας εξηγεί ο Παύλος Σατολιάς και συμπληρώνει: «Ξέρετε, θέλουμε η φέτας μας να είναι προσβάσιμη σε όλους, να πωλείται σε καλή τιμή. Είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι».
Διαχρονικός στόχος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, ήδη από τη δεκαετία του 1960 όταν ιδρύθηκε, ήταν η θέση πως ο παραγωγός πρέπει να έχει ένα καλό εισόδημα, να μπορέσει να μείνει στην εκμετάλλευσή του, να μπορέσει να παράξει και να δώσει στην βιομηχανία την πρώτη ύλη που είναι απαραίτητη -το αιγοπρόβειο γάλα.
Όση ώρα συζητούμε με τον Παύλο Σατολιά, περονοφόρα κατεβάζουν από φορτηγό κι αποθηκεύουν τις νέες συσκευασίες προϊόντων, πάνω στις οποίες διαβάζουμε πληροφορίες σε ελληνικά και γερμανικά. Το τελευταίο διάστημα, τα προϊόντα του Συνεταιρισμού συσκευάζονται σε συσκευασίες με ξένες ονομασίες, διότι ο Συνεταιρισμός έχει καταθέσει αιτήσεις για συμμετοχή σε δύο προγράμματα προώθησης εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Γαλλία και Γερμανία κι εκτός ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Σαουδική Αραβία. «Στόχος μας είναι, πέρα από την ελληνική αγορά όπου τα έχουμε καταφέρει εξασφαλίζοντας την αναγνώριση από το ελληνικό κοινό, να βάλουμε το καταπληκτικό προϊόν που παράγουμε και σε άλλες αγορές. Πιστεύουμε ότι θα βρει τη θέση του στα ράφια των σουπερμάρκετ» μας λέει ο μαχητικός Πρόεδρος.
Στο φουλ οι μηχανές…
Ο Συνεταιρισμός επεξεργάζεται πάνω από 20.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα ετησίως (η τιμή που αγοράζει αυτό το διάστημα είναι 1,65 ευρώ/ λίτρο για το πρόβειο γάλα) κι αυτήν τη στιγμή το εργοστάσιο -που βλέπουμε μπροστά μας- έχει φτάσει στα όρια της δυναμικής του για μια βάρδια εργασίας -ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα για δύο βάρδιες.
«Όπως βλέπετε κι εσείς, είναι ένα παλαιό εργοστάσιο, στο οποίο, όμως, έχουμε κάνει μεγάλες τροποποιήσεις και σημαντικές επενδύσεις όλα αυτά τα χρόνια, για να μπορεί να είναι λειτουργικό» σπεύδει να διευκρινίσει ο Παύλος Σατολιάς. «Τα βγάζουμε πέρα, αλλά πρέπει να πάμε σε κάτι μεγαλύτερο» μας λέει χαμογελώντας.
Λίγη ώρα πριν, στο Δημαρχείο Καλαβρύτων, τοπικοί παράγοντες με μπροστάρη τον Δήμαρχο Αθανάσιο Παπαδόπουλο, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για μια εκδήλωση, για μια Γιορτή Φέτας, το επόμενο διάστημα και ζητάμε από τον Παύλο Σατολιά να μάς το επιβεβαιώσει.
«Το ακούσατε στο Δημαρχείο. Είναι στρατηγικός μας στόχος» μας απαντάει και εξηγεί: «Το έχουμε σκεφτεί από καιρό, αλλά μάς πήγε πίσω η πανδημία. Φέτος, όμως, ευελπιστούμε ότι θα γίνει η Γιορτή και θα είναι επιτυχής. Θέλουμε να παρουσιάσουμε αυτό το μοναδικό προϊόν που μπορεί να γίνει πρεσβευτής της χώρας, ένα προϊόν τρομερών δυνατοτήτων κι ένα διατροφικό προϊόν που μπορεί να πάει παντού».
Συνεταιρισμός με ειδικό βάρος
Ζητάμε από τον Παύλο Σατολιά να μάς περιγράψει πώς νιώθει ως επικεφαλής ενός τοπόσημου των Καλαβρύτων, ενός συμβόλου αυτής της πόλης, η λάμψη του οποίου δεν ξεθωριάζει στον χρόνο. «Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι» μας λέει, μιλώντας προσεκτικά στον πληθυντικό.
«Τα Καλάβρυτα είναι συνυφασμένα με τη φέτα και η φέτα με τον Συνεταιρισμό κι όλο αυτό που στήσαμε εδώ μεγάλωσε παρέα με τη φήμη της πόλης μας. Δημιουργήσαμε ένα brand, πολύ σημαντικό για τα Καλάβρυτα, τα οποία – ας μην το ξεχνάμε- δεν είναι μεγαλούπολη. Ένα μεγάλο χωριό είμαστε! Δώσαμε, όμως, μια υπεραξία στο προϊόν μας κι αυτήν την υπεραξία της απολαμβάνει πλέον ο τοπικός παραγωγός, ο εργαζόμενος στο εργοστάσιο» μας λέει. Ο ίδιος νιώθει πως το έργο των συνεταιριστών στηρίζει την τοπική κοινωνία, στηρίζει την τοπική οικονομία. «Είμαστε, τολμώ να πω, ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης» σχολιάζει με το γνωστό συνδικαλιστικό ύφος του. Ευτυχώς, αυτά που λέει, σε αντίθεση με πολλούς άλλους αγροτοσυνδικαλιστές, είναι πέρα για πέρα αληθινά.
«Διεπαγγελματική: δεν ανακαλύψαμε τον τροχό!
Μπορεί το αντικείμενο της συζήτησής μας να ήταν τα 60χρονα του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, δεν χάσαμε, όμως, την ευκαιρία να ρωτήσουμε τον Παύλο Σατολιά και για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ( ΕΔΟΦ), για την οποία κι ο ίδιος αναγνωρίζει ότι -για λόγους που δεν φταίει η ίδια- δεν έχει παρουσιάσει ακόμη το έργο που προσδοκά ο κλάδος.
«Δεν έχει πάρει τη θέση που της αξίζει» μάς λέει και συμπληρώνει:«Πιστεύουμε στην Διεπαγγελματική. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να παρέμβει όσον αφορά στην προστασία της ποιότητας, τον έλεγχο της παραγωγής της φέτας -γι’ αυτό, άλλωστε, την ιδρύσαμε».
Όπως είναι αντιληπτό, τόσο ο Παύλος Σατολιάς, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΟΦ πιέζουν την Πολιτεία, ζητώντας περισσότερο έλεγχο στα χέρια τους. Είναι πράγματι ο έλεγχος, αυτό που επιθυμεί διακαώς η ΕΔΟΦ; «Ασφαλώς και θέλουμε τον έλεγχο. Όπως κάνουν όλες οι Διεπαγγελματικές ανά τον κόσμο. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό εμείς στην Ελλάδα. Ξέρουμε τι κάνουν οι Διεπαγγελματικές της παρμεζάνας ή του ροκφόρ και θέλουμε να κάνουμε το ίδιο. Η Διεπαγγελματική πρέπει να παρεμβαίνει στην νομοθεσία που αφορά το προϊόν, όχι ασφαλώς για να διαμορφώσει τιμές -αυτό, άλλωστε, απαγορεύεται- αλλά για να δημιουργήσει προϋποθέσεις ισόρροπης αγοράς και να προστατεύει από τη νοθεία. Με δύο λόγια, για να εξασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό» υποστηρίζει.
Έχει πια μεσημεριάσει. Τσιμπολογάμε τα προϊόντα του Συνεταιρισμού και περιδιαβαίνουμε τους παραγωγικούς χώρους, όπου δεκάδες εργαζόμενοι ετοιμάζουν την ΠΟΠ φέτα, για την οποία είναι φημισμένο αυτό το εργοστάσιο. Σε λίγο, έχουν διάλειμμα για φαγητό στο μικρό εστιατόριο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο. Το μενού σήμερα είναι μοσχαράκι κατσαρόλας λεμονάτο με πατάτες. Και φέτα φυσικά…
«Θέλουμε μια καλή τιμή για τον παραγωγό»
Dairy News | Η παραγωγή της φέτας είναι μια μακρά διαδικασία, η οποία έχει πολύ κόπο, όπως είδαμε μέσα στο εργοστάσιο. Σας ενοχλεί όταν ο μη σχετικός, ο μέσος καταναλωτής διαμαρτύρεται έντονα για την τιμή της φέτας;
Παύλος Σατολιάς | Στα σουπερμάρκετ, η βαρελίσια φέτα μας πωλείται στην τιμή των 12,30 ευρώ το κιλό και λίγο πιο χαμηλά η φέτα δοχείου. Όλο το τελευταίο διάστημα, που δίνω συνεντεύξεις σε τοπικά ή πανελλήνια μέσα ενημέρωσης, αυτό ακριβώς το ζήτημα προσπαθώ να θίξω. Αυτό το θέμα βρίσκεται μονίμως στην σκέψη μου. Τι θέλουμε εμείς ως Συνεταιρισμός; Μια καλή τιμή για τον παραγωγό. Όχι για να πλουτίσει, αλλά για να παραμείνει στην περιοχή του. Για να συνεχίσει την εκμετάλλευσή του, για να βγάλει ένα μεροκάματο να ζήσει την οικογένειά του. Είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά αυτή που κάνει. Το εργοστάσιο το είδατε. Τι περισσότερο να σας πω εγώ; Οι εργαζόμενοι παιδεύονται μέσα στο κρύο και τη ζέστη, μέσα στην υγρασία για να παράξουν ένα εξαιρετικό προϊόν, δίνοντας την ψυχή τους. Και δεν βρίσκουμε εύκολα εργατικό δυναμικό στην περιοχή μας. Μιλάμε, επίσης, και για ένα ειδικό τυρί, μια βαρελίσια φέτα, που προϋποθέτει αγορά και συντήρηση βαρελιών και, φυσικά, διαχείριση των βαρελιών -μια διαδικασία μεγάλου χρόνου και πολύ κόπου. Μόνο έτσι βγαίνει αυτή η γεύση που λατρεύει ο κόσμος. Πίσω από αυτήν τη γεύση υπάρχουν πολλές εργατοώρες! Άρα, λοιπόν, ο καταναλωτής πρέπει να επιλέξει σωστά αυτό που θα αγοράσει. Εάν το κάνει, θα διαπιστώσει ότι αυτή η φέτα είναι -κατά τη γνώμη μας- φθηνή σε σχέση με την ποιότητα που αντιπροσωπεύει. Υπάρχουν κι άλλες φέτες στην ίδια τιμή με τη δική μας, αλλά είναι άλλης ποιότητας…