Παναγιωτάκης (ΔΩΔΩΝΗ): «Ψυχραιμία και υπομονή ενάντια στο πρόσκαιρο κέρδος»

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας μιλάει, εφ’ όλης της ύλης, στο Dairy News

Ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά γάλακτος, επισημαίνει με νόημα τη μείωση των εξαγωγών φέτας και καθησυχάζει όσους ανησυχούν για τα αποθέματα φέτας στην ελληνική αγορά. Δεν παραλείπει όμως να τονίσει ότι η παρατεταμένη συνθήκη αστάθειας στην αγορά γάλακτος  θα επιφέρει ακόμα πιο ανησυχητικά για το μέλλον προγνωστικά.

 

Dairy News | Πως εξελίχθηκε το α’ εξάμηνο του 2023 σε ότι αφορά τις πωλήσεις της ΔΩΔΩΝΗ σε σχέση με το 2022;

Μιχάλης Παναγιωτάκης | Για το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις ανήλθαν 10% ανάπτυξη σε σχέση με το εξάμηνο του 2022. Η σταθερή σχέση  με τους πελάτες μας και τους καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι παραδοσιακά αγοράζουν επώνυμη ελληνική φέτα , αυτή της ΔΩΔΩΝΗ – ίσως της μοναδικής αναγνωρίσιμης επώνυμης φέτας στο εξωτερικό –   μας βοηθά σε δύσκολους καιρούς, σε εποχές κρίσης και μείωσης γενικότερα της αγοραστικής ικανότητας του μέσου καταναλωτή, απ’ άκρη σ άκρη του πλανήτη.

Tο νέο στραγγιστό γιαούρτι της ΔΩΔΩΝΗ με νέα συσκευασία και νέα συνταγή

 

Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει μείωση κατά 25% στο αιγοπρόβειο γάλα και αύξηση των εξαγωγών φέτας οπότε δεν δικαιολογείται καμία μείωση στην τιμή του γάλακτος, κάτι που ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες επιχειρούν. Ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου ποια πολιτική θα ακολουθήσει η ΔΩΔΩΝΗ σε ότι αφορά τις τιμές;

Oχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση των εξαγωγών φέτας, αλλά αντιθέτως υπήρξε μείωση ποσοτήτων της τάξης 3-4%, ενώ παράλληλα στην Ελλάδα παρήχθησαν 11.000 τόνοι αιγοπρόβειο γάλα περισσότερο από το 2022. Αυτό αναδεικνύει τον κανόνα προσφοράς και ζήτησης, σε συνθήκες αγοράς με πληθωριστικά χαρακτηριστικά. Η αύξηση της τιμής της φέτας κατά 25% μεσοσταθμικά στις συνολικές εξαγωγές της χώρας μας το Α εξάμηνο του 23 σε σύγκριση με το Α εξάμηνο του 22 , το οποίο αποτέλεσε μια αναγκαιότητα λόγω της αύξησης της πρώτης ύλης από τον παραγωγό προς τις μεταποιητικές μονάδες, δυσχεραίνει σαφέστατα την οδό προς αύξηση των εξαγωγών μας.


«Θεωρώ αναγκαία συνθήκη τον εξορθολογισμό της μέσης τιμής αγοράς γάλακτος εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να πουλάμε φέτα με ελάχιστο ρυθμό ανάπτυξης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό»


Μια παρατεταμένη παρόμοια συνθήκη θα επιφέρει ακόμα πιο ανησυχητικά για το μέλλον προγνωστικά, δεδομένου ότι πολλοί από τους πελάτες φέτας στο εξωτερικό μεριμνούν και για αποθήκευση έξτρα ποσοτήτων προς αποφυγή νέου επηρεασμού του κόστους φέτας την χρονιά που έρχεται. Η ΔΩΔΩΝΗ διαχρονικά και εγγυημένα κοντά στον παραγωγό, με στάση υπεύθυνη τόσο προς την πρωτογενή παραγωγή όσο και προς τις λειτουργίες της θα βρίσκεται εντός της τιμής της αγοράς όπως αυτή θα διαμορφώνεται και θα προσαρμόζεται, όμως η ελεύθερη αγορά σε καιρούς κρίσης λειτουργεί με υψηλό δείκτη ευαισθησίας, σαν ακορντεόν θα έλεγα. Η ψυχραιμία και η υπομονή από όλους τους θεσμικούς φορείς θα πρέπει να επικρατεί εις βάρος του πρόσκαιρου κέρδους, και του κατακερματισμού της αγοράς.

Τα νέα snacks της ΔΩΔΩΝΗ με πρωταγωνίστρια τη φέτα

 

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει θέμα στον εφοδιασμό της αγοράς με τυροκομικά μετά τις επιπτώσεις της πρόσφατης κακοκαιρίας στον θεσσαλικό κάμπο;

Είναι πρώιμο να οδηγούμαστε σε συμπεράσματα. Εκτιμώ πως λόγω της μείωσης της ζήτησης φέτας όπως ανέφερα και πιο πάνω ειδικότερα από το εξωτερικό, θα υπάρξει απόθεμα για πώληση στην εγχώρια αγορά.

Εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις σε γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και ιδίως στη φέτα μετά τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία, ενστερνίζεστε την άποψη αυτή;

Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα αυτή τη χρονική στιγμή για το τι θα γίνει στο θέμα των τιμών στο ράφι. Εδώ και δύο χρόνια, με το πέρας της καραντίνας, έχουμε μια νέα συνθήκη τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Δείτε τι γίνεται στο ελαιόλαδο, και σε τι τιμές έχουν φτάσει τα τυποποιημένα ελαιόλαδα στο ράφι. Είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο το οποίο θα δύναται να παραταθεί όταν υπάρχουν αστάθμητα και απρόβλεπτα κοινωνικοοικονομικά γεγονότα. Είχαμε τον κορονοϊό, μετά το ουκρανικό θέμα, μετά τις φωτιές και μετά τις πλημμύρες. Όλα επηρεάζουν άλλα λίγο, άλλα περισσότερο την αγροτική παραγωγή, και στη συνέχεια όλες την αλυσίδα  μέχρι την τελική  επιλογή καταναλωτή. Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί είναι πανικός, βεβιασμένες και αποσπασματικές αποφάσεις από όλους τους φορείς και κλάδους συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας. Στα γαλακτοκομικά στα οποία η κύρια συνισταμένη είναι το γάλα, οποιαδήποτε μεταβολή της τιμής στο ράφι θα εξαρτηθεί κατά μέγιστο λόγο από την μεταβολή της τιμής του γάλακτος. Ελπίζω να επικρατήσει σύνεση και ψυχραιμία από όλους τους θεσμούς. Η οικονομία είναι η κυκλική αποτύπωση του παραγόμενου κεφαλαίου από όλους μας, από όλα τα επαγγέλματα και από όλους του κλάδους, όχι μόνο μερικών αυτών και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η ΔΩΔΩΝΗ κατέχει μερίδιο της τάξης του 8% με 10% της αγοράς στο στραγγιστό γιαούρτι, φιγουράροντας μεταξύ δεύτερης και τέταρτης θέσης.

Το περίπτερο της ΔΩΔΩΝΗ στην SIAL του 2022

 

Πως διαμορφώθηκαν οι εξαγωγές της ΔΩΔΩΝΗ και σε τι ποσοστό επί του τζίρου κυμάνθηκαν; ποιοι είναι οι στόχοι σας και αν υπάρχει περιθώριο ανοίγματος σε νέες αγορές;

Για το Α εξάμηνο του 2023 και πάλι, οι εξαγωγές μας κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αυτό εξηγεί και πιστοποιεί ότι οι εξαγωγές της χώρας μας είναι σε χαμηλά επίπεδα, με τη καθολική τάση να είναι καθοδική λόγω της πληθωριστικής κατάστασης στην πρώτη ύλη.

Η ΔΩΔΩΝΗ έχει μπει στον χώρο των φυτικών προϊόντων. Ποιο είναι το αποτύπωμα στην αγορά, τι νέο να περιμένουμε μιας και έχετε ξεκινήσει τη μετατροπή της σε εταιρία τροφίμων;

Ο καταναλωτής έχει αντιληφθεί πλέον ότι η ΔΩΔΩΝΗ εξελίσσεται σε εταιρία τροφίμων και στόχος μας είναι να μπούμε δυναμικά στην αγορά. Ήδη τα φυτικά έχουν μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό και οι πωλήσεις είναι θεαματικές. Πρόσφατα σε ότι αφορά νέα προϊόντα λανσάραμε το νέο στραγγιστό γιαούρτι με νέα συσκευασία και νέα συνταγή, το οποίο πηγαίνει εξαιρετικά. Αφουγκραζόμαστε την αγορά και τις ανάγκες του καταναλωτή και θα προχωράμε κάθε φορά με συγκεκριμένο πλάνο.

You might also like