Υπόμνημα έδωσαν στη δημοσιότητα οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στο οποίο παραθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το μείζον ζήτημα της κατανομής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης, ένα ζήτημα που όπως υποστηρίζουν απέτυχαν να διευθετήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους η κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων των δημοσίων βοσκοτόπων μέσω του χωρισμού της ελληνικής επικράτειας σε εννέα χωρικές ενότητες, με διαφορετική πυκνότητα βόσκησης, υπήρξε απολύτως αποτυχημένη και δημιούργησε πολλές κι εκκωφαντικές στρεβλώσεις.
Αποφάσεις χωρίς του κτηνοτρόφους
Η κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας και ο υπολογισμός των Ατομικών Δικαιωμάτων Βασικής ενίσχυσης είναι λανθασμένη , κατά τους καταγγέλοντες κτηνοτρόφους ενώ η διαφορετική πυκνότητα βόσκησης κατά χωρική ενότητα υπολογίστηκε χωρίς καμία επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, διαιρώντας τις κατά το ΥπΑΑΤ επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, με τις ζωικές μονάδες της κάθε χωρικής ενότητας.
Η κατανομή αυτή όμως, κατά τους κτηνοτρόφους δεν έχει να κάνει με την κατανομή των πραγματικών βοσκοτόπων, που χρησιμοποιεί ο κάθε κτηνοτρόφος για τη βοσκή του ζωικού του κεφαλαίου. «Αναφερόμαστε σε μία εικονική πραγματικότητα που δημιούργησαν οι ‘επιστήμονες’ του ΥπΑΑΤ, σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους της Ε.Ε, οι οποίοι φαίνεται ότι πείστηκαν από τα ατράνταχτα ‘επιστημονικά’ επιχειρήματά τους. Έτσι είχαμε εικονική κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, πολλές φορές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις!» αναφέρεται συγκεκριμένα στο υπόμνημα.
Οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης θεωρούν ότι οι αποφάσεις των τελευταίων χρόνων πάρθηκαν σε αντίθεση με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, οι οποίοι περίμεναν δίκαιη και αναλογική κατανομή των ενισχύσεων, με αναπτυξιακή προοπτική, ενισχύσεις που θα τις εισέπρατταν όσοι πραγματικά δουλεύουν σε ενεστώτα χρόνο, τα ζώα και τα χωράφια.
Τα αποτελέσματα
Η πλήρη αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόστηκε την περίοδο 2015-2022 σύμφωνα με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης γίνεται αντιληπτή από τα αρνητικά αποτελέσματά της.
Κτηνοτρόφοι και αγρότες με ελάχιστο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, που εισπράττουν μεγάλα ποσά ενισχύσεων, στη βάση των ιστορικών δικαιωμάτων πριν το 2015. Κτηνοτρόφοι με χαμηλές ενισχύσεις, σε σχέση με συναδέλφους τους με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο, λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων.
Κτηνοτρόφοι με δυσανάλογα χαμηλές ενισχύσεις σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων Χ.Ε, λόγω της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων. Κτηνοτρόφοι που μείωσαν το ζωικό τους κεφάλαιο, όσο χαμηλότερα τους επέτρεπε ο κανονισμός, για να εισπράττουν τις ενισχύσεις που τους δόθηκαν το 2015.
Στην Ελλάδα υπάρχουν κτηνοτρόφοι και αγρότες που αύξησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου 2015-2022 το ζωικό και το φυτικό τους κεφάλαιο, αλλά συνέχισαν να εισπράττουν το ίδιο ποσό στήριξης με το 2015.
Οι καταγγέλλοντες κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για «αδιαφορία της δικαιοσύνης και εκκωφαντική σιωπή όλων των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, για ένα θέμα που θα έπρεπε για λόγους ποινικούς και ηθικούς αλλά και λόγω του οικονομικού του μεγέθους, ν’ απασχολεί την εθνική μας αντιπροσωπεία και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών» ενώ από το στόχαστρό τους δεν βγαίνει και ο τρόπος λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Μας αντιμετωπίζουν σαν επαίτες και όχι σαν ισότιμους πολίτες» αναφέρουν στο υπόμνημά τους και καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ σε δημόσια, ανοικτή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
Κεντρική φωτογραφία: Λάκης Πλατής, κτηνοτρόφος