Οσονούπω φέτα ΠΟΠ στην …Ινδία

Η Ελλάδα επιχειρεί να πουλήσει φέτα σε μια αγορά που επιβλάλλει περιοριστικά μέτρα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ΥπΑΑT Λευτέρη Αυγενάκη στην Ινδία ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας άρχισε να οικοδομείται με το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας  που υπέγραψαν οι δύο χώρες. Η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου ινδικών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ και η Ινδία θα άρει περιορισμούς που κρατάνε τη φέτα ΠΟΠ έξω από τα σύνορά της.

 

Μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες δίνεται η δυνατότητα για ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα της γεωργίας και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας.

Παράλληλα, η συμφωνία, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία Κέντρου Ασφάλειας και Προέλευσης Ινδικών Προϊόντων σε ελληνικό λιμάνι, στο οποίο θα πιστοποιείται η ασφάλεια και υγιεινή τους, ζήτημα που συζητήθηκε διεξοδικά στην πρόσφατη επίσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη στην Ινδία. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, «η Ελλάδα καθίσταται εμπορικός κόμβος μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης για τις ινδικές αγροτικές εξαγωγές, μια πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσεται, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι «διευθετείται και το ζήτημα που υφίσταται  με το κώλυμα  στην εξαγωγή της φέτας ΠΟΠ στην Ινδία, λόγω αυστηρών μικροβιολογικών κριτηρίων που υπάρχουν από τις ινδικές αρχές και ο εναρμονισμός τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, τα οποία είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά».

You might also like