Telefarm: Η κτηνοτροφία μπορεί να βοηθηθεί από την επιστήμη

Το Dairy επισκέφτηκε τα γραφεία της Telefarm στην Αθήνα κι ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της νεοσύστατης εταιρείας τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στον κτηνοτροφικό κλάδο από την Project Manager, την φυσικό Άρτεμις Αγιομαυρίτη.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Η Telefarm ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022 κι αποτελεί spin off εταιρεία της TCB- Αυγίδης, ενός τεχνολογικού ομίλου με μακρά παρουσία στην ελληνική αγορά αυτοματισμού κι ευρύ πελατολόγιο στην βαριά βιομηχανία. Στην Telefarm απασχολούνται μόνιμα τέσσερα άτομα ενώ η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τον μητρικό όμιλο για την παροχή τεχνογνωσίας.

Όπως μας ενημερώνει η Άρτεμις Αγιομαυρίτη, βασική δραστηριότητα της Telefarm είναι η παρακολούθηση των συνθηκών εκτροφής και του επιπέδου υγείας και ευζωίας των εκτρεφόμενων ζώων στα εντατικά συστήματα παραγωγής στην κτηνοτροφία. Αυτό γίνεται μέσα από την παρακολούθηση, την καταγραφή, την αποστολή, την επεξεργασία και την οπτικοποίηση δεδομένων σε μια online πλατφόρμα πληροφοριών σχετικών με τις συνθήκες του μικροπεριβάλλοντος και της εν γένει συμπεριφοράς των ζώων σε κλειστά συστήματα εκτροφής π.χ. για ζώα που σταβλίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως τα κοτόπουλα και οι χοίροι. Παράλληλα γίνεται η καταγραφή παραμέτρων εκτίμησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε πραγματικό χρόνο, όπως ο προσδιορισμός των αέριων ρύπων, της κατανάλωσης ενέργειας, νερού κ.α.

«Μέσα από μια πλατφόρμα, ο κτηνοτρόφος ή ο κτηνίατρος που παρακολουθεί μια μονάδα μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται στην μονάδα ανά πάσα στιγμή μέσα στο 24ωρο» μας εξηγεί η Άρτεμις Αγιομαυρίτη. Η καταγραφή γίνεται μέσω αισθητήρων οι οποίοι συλλέγουν τα δεδομένα (θερμοκρασία, υγρασία, επίπεδα αμμωνίας κ.ό.κ.) και η οποία μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες του κτηνοτρόφου.

Οι πρώτοι πελάτες της εταιρείας προέρχονται από τον πτηνοτροφικό κλάδο, ενώ η εταιρεία διαθέτει ενεργό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης το οποίο ασχολείται με την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και εφαρμογών και για τις αγελάδες, τις αίγες και τα πρόβατα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται εργαλεία ποσοτικής και ποιοτικής αξιολόγησης της γαλακτοπαραγωγής, με τις πρώτες δοκιμές να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα στην Παιανία Αττικής.

Με βοηθό την επιστήμη

Η Άρτεμις Αγιομαυρίτη είναι πτυχιούχος φυσικός και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Επιστήμη των Υπολογιστών με ειδίκευση στην ρομποτική. Μέχρι πρόσφατα δεν είχε σχέσεις με τον χώρο της πρωτογενούς παραγωγής, σήμερα όμως είναι σε θέση να βοηθήσει ουσιαστικά κτηνοτρόφους που επιθυμούν να εκσυγχρονίσουν την εκμετάλλευσή τους και να αξιοποιήσουν τις (πολλές) δυνατότητες της τεχνολογίας. «Η κτηνοτροφία είναι μια τελείως διαφορετική εμπειρία, τόσο σε σχέση με αυτή του Πανεπιστημίου όσο και σε σχέση με την προηγούμενη εμπειρία μου στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου TCB- Αυγίδης απ΄ όπου ξεκίνησα. Είναι πράγματι μια μεγάλη μετάβαση…» μας λέει κι όταν τη ρωτάμε ποια είναι η πρώτη δυσκολία που αντιμετώπισε μας εξηγεί, χωρίς ενδοιασμό, ότι το μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το γεγονός πως κάποιες μονάδες δεν είναι οργανωμένες, με αποτέλεσμα η όποια εταιρεία τεχνολογίας κληθεί να ‘βοηθήσει’ να μην μπορεί εύκολα να κάνει τη δουλειά της.

«Ο κλάδος της ζωικής παραγωγής έχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις: από διατροφική σχετικά με το μέλλον της τροφής μας, από περιβαλλοντική σε σχέση με την κλιματική αλλαγή» εκτιμάει η Άρτεμις Αγιομαυρίτη και συμπληρώνει: «Ο πρωτογενής τομέας μπορεί πραγματικά να βοηθηθεί μέσα από τις εξελιγμένες επιστήμες, από τους υπολογιστές και τους αισθητήρες μέχρι τη ρομποτική».

Όπως διαπιστώνει η συνομιλήτριά μας, οι σύγχρονοι Έλληνες κτηνοτρόφοι κινούνται όλο και πιο συχνά προς την κατεύθυνση της τεχνολογικής αναβάθμισης των μονάδων τους, με τους νέους σε ηλικία κτηνοτρόφους να είναι πιο δεκτικοί και πιο κινητικοί προς την καινοτομία. «Ο μέσος κτηνοτρόφος έχει συνηθίσει να δουλεύει μόνος του και είναι μερικές φορές δύσκολο να τον πείσεις ότι αυτό που προτείνεις είναι κάτι καλύτερο. Να διευκρινίσουμε ότι, πρακτικά, εμείς δεν στοχεύουμε στην κριτική απέναντι στον κτηνοτρόφο για την διαχείρισή του, απλώς καταγράφουμε δεδομένα σε μια παραγωγική μονάδα, στέλνουμε ειδοποιήσεις, συγκεντρώνουμε στοιχεία για να μπορέσει ο κτηνοτρόφος να πάρει αποφάσεις βάσει πραγματικών και μετρήσιμων δεδομένων και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και να βελτιστοποιήσει αυτό που ήδη κάνει» σχολιάζει η Αρτ. Αγιομαυρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κτηνοτρόφος έχει ως κίνητρο τόσο την καλύτερη ενημέρωση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην μονάδα του όσο και τη μείωση του κόστους- κάτι που εύκολα μπορεί να προκύψει σε πραγματικό χρόνο από τη χρήση της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, μπορεί να προγραμματίσει το πώς και πότε θα φτάσουν τα ζώα του το επιθυμητό βάρος, μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει τους ανεμιστήρες στην μονάδα του, να διακριβώσει αν και από πού χάνει τροφή κατά την παραγωγή των ζωοτροφών του και κατά το τάισμα, κ.ά.

Σημαντική συνεργασία

Η Telefarm έχει ήδη συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας για την αξιοποίηση της τεράστιας εμπειρίας των πανεπιστημιακών ερευνητών του ενώ στο άμεσο μέλλον η εταιρεία σκοπεύει να συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα. Ρωτάμε την Αρτ. Αγιομαυρίτη για τα ομολογουμένως αρκετά έργα και προγράμματα που υλοποιούνται κάθε χρόνο στη χώρα μας και για το αν ‘μένει’ κάτι από όλη αυτή την προσπάθεια. «Θεωρώ ότι μένουν σημαντικά πράματα από τα έργα που υλοποιούνται. Σε κάθε περίπτωση όμως εξαρτάται από το ποιος υλοποιεί το έργο, τι στόχο έχει και πως το διαχειρίζεται. Μπορεί μια έρευνα ή ένα έργο που υλοποιείται να μην αποτυπώνεται απαραίτητα και σε πρώτη φάση στη δημιουργία ενός προϊόντος -οπότε να μην είναι άμεσο το όφελος για τους κτηνοτρόφους ή τους καταναλωτές- αλλά να θέτει μια βάση ώστε να μπορέσει κάτι να εξελιχθεί όντως σε τελικό προϊόν ή σε καινοτόμα υπηρεσία που μπορεί να βελτιώσει ένα κομμάτι της κτηνοτροφίας» επισημαίνει.

Η Αρτ. Αγιομαυρίτη παρά το γεγονός ότι έχει γίνει κι αυτή δέκτης παραπόνων από τον κτηνοτροφικό κλάδο όσο αφορά το ενδιαφέρον της πολιτείας για την πρωτογενή παραγωγή, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι τα αναπτυξιακά προγράμματα που υλοποιούνται «είναι μια σημαντική στήριξη της κτηνοτροφίας». Γι’ αυτό και η εταιρεία προτίθεται το επόμενο διάστημα να συμμετάσχει ενεργά στον σχεδιασμό προτάσεων και την υλοποίησή τους (σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, συμμετέχοντες κτηνοτρόφους κ.ά.) εφόσον εγκριθούν από πρωτοβουλίες όπως τα Σχέδια Βελτίωσης και προγράμματα όπως το ‘Ερευνώ- Καινοτομώ’.

Στη συζήτησή μας συμμετέχει και η Μαρία Νικολοπούλου, Project System Engineer της Telefarm, για να μας ενημερώσει για τις διεθνείς συνεργασίες που αναπτύσσει η εταιρεία της. Η Μ. Νικολοπούλου, φυσικός κι αυτή με μεταπτυχιακό τίτλο στον Ηλεκτρονικό Σχεδιασμό Αναλογικών Κυκλωμάτων, μας ενημέρωσε πως η Telefarm συνεργάζεται με την πορτογαλική εταιρεία Farm Control για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την καλύτερη διαχείριση της πλατφόρμας που αποτελεί την ‘καρδιά’ των εφαρμογών της Telefarm.

«Έχουμε ταξιδέψει στην Πορτογαλία κι έχουμε επισκεφτεί μονάδες που αξιοποιούν τις εφαρμογές της Farm Control και είδαμε την εγκατάσταση του συστήματος σε πολλές μονάδες. Κάποιες φάρμες είναι πραγματικά προηγμένες τεχνολογικά. Στην Ελλάδα έχουμε πολλές αιγοπροβατοτροφικές μονάδες που έχουν μεγάλες ανάγκες για βελτίωση των διαδικασιών τους» μας λέει η Μαρία Νικολοπούλου.


ΚΡΙΣΙΜΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η υπηρεσία Telefarm, η οποία συνδυάζει τεχνολογίες ΙοΤ και αλγόριθμους ανάπτυξης κι ευζωίας σε ένα εύχρηστο λογισμικό διαχείρισης κτηνοτροφικών μονάδων, έχει τη δυνατότητα καταγραφής σε πραγματικό χρόνο των παρακάτω δεδομένων.

  • Κατανάλωση ζωοτροφής και νερού ατομικά για κάθε ζώο.
  • Μέσος όρος ημερήσιου κέρδους καθώς και ημερήσιες προβλέψεις για ανάπτυξη των ζώων, την κατανάλωση ζωοτροφής, ενέργειας και νερού καθώς και τις αποκλίσεις από τους αρχικούς στόχους.
  • Ποσοτικοποιημένοι δείκτες θνησιμότητας.
  • Διαθέσιμος χώρος ανά ζώο.Αποκλίσεις από το πρόγραμμα διαχείρισης ζωοτροφής.
  • Δείκτες παραγωγής κι ευζωίας.
  • Ιστορικό παραγωγής και συγκριτικές αναφορές μεταξύ παραγωγικών κύκλων.
You might also like