ΥπΑΑΤ και HVA για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας

Την ανάγκη θωράκισης του πρωτογενούς τομέα απέναντι στην κλιματική κρίση επισήμανε ο ΥπΑΑΤ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του κατά την παρουσίαση της 1ης αναφοράς της HVA International, στη Λάρισα, για τη θωράκιση της περιοχής και στην παρουσίαση που έκανε στο Συντονιστικό, υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό».

 

«Η κλιματική κρίση δεν έχει σύνορα», τόνισε ο ΥπΑΑΤ και για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από την ΕΕ «να αναπροσαρμόσουμε τις πολιτικές μας και να λάβουμε σειρά μέτρων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τις χώρες που υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης». Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ως χώρα, έχουμε ζητήσει;

 • Απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να μπορούν άμεσα τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης.
 • Να υπάρξει αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 450 εκ. ευρώ. Με τα νέα δεδομένα της κρίσης, το συγκεκριμένο ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κρατών.
 • Δέσμευση ενός ποσού, επί παραδείγματι το 2%,από την ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα, για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασία.
 • Ενεργοποίηση της EUMED-9, δηλαδή την ομάδα των εννέα Μεσογειακών χωρών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Κύπρο και φυσικά Ελλάδα).

Όπως τόνισε ο υπουργός η καταστροφή στη Θεσσαλία έχει αφυπνίσει την ΕΕ  και ανέφερε χαρακτηριστικά την στάση του αρμοδίου Επιτρόπου Γεωργίας,  Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι αλλά και ομολόγων του. Αποτέλεσμα αυτής της αφύπνισης είναι και η σημερινή απόφαση για σχεδόν τριπλασιασμό του Γεωργικού Αποθεματικού για το 2024, στα 43,1 εκατ. ευρώ.

Οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ και τι περιμένουν ακόμα οι αγρότες

Έως τώρα έχουν δοθεί:

Συνολικά από τον ΕΛΓΑ δόθηκαν προκαταβολές 124 εκατ. ευρώ. Για τη Θεσσαλία ο ΕΛΓΑ έλαβε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό συνολικά 260 εκατ. ευρώ. Παράλληλα μέσω της Κρατικής Αρωγής έχουν δοθεί μέχρι σήμερα:

 • 550.000 € σε 11.275 γεωργούς και
 • 164.000 € σε 564 κτηνοτρόφους

Συνολικά μέσω της Κρατικής Αρωγής δόθηκαν σε αγρότες 24.714.000 ευρώ, ενώ ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε πώς όποιο προϊόν παράγεται και έχει υποστεί ζημιά που έχει δηλωθεί, θα αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ.

Αυγενάκης «Θωρακίζουμε τον πρωτογενή τομέα απέναντι στην κλιματική κρίση- Αντιμετωπίζουμε με συνέπεια και αξιοπιστία τους πλημμυροπαθείς»

Επίσης, όπως ανακοίνωσε, το επόμενο διάστημα θα πληρωθούν 76 εκατ. σε 297.428 δικαιούχους, ως επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο στους επαγγελματίες αγρότες.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι έχουν ληφθεί τα εξής μέτρα στήριξης:
 • Μέτρο 5.2 ύψους 45 εκ. ευρώ: Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και για ΔΩΡΕΑΝ ανακατασκευή ή κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και για επιχορήγηση, η οποία καλύπτει το 100% της νέας επένδυσης.
 • Οι τεχνικοί σύμβουλοι μέλη του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας θα αναλάβουν όλο το κόστος σύνταξης και υποβολής των μελετών ένταξης στο μέτρο 5.2.
 • Σχέδια Βελτίωσης 2023: Ένταξη όλων των επιλαχόντων της Θεσσαλίας (συνολικά 601 αιτήσεις). Υπερδιπλασιασμός προϋπολογισμού για Θεσσαλία, με συνολικό ποσό 37 εκ. ευρώ(+20 εκατ. ευρώ).
 • Ρύθμιση οφειλών του αγροτικού ρεύματος. Πρόκειται για ένα επταετές σχήμα, με τα πρώτα δυο χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και κατά τα επόμενα πέντε να ρυθμιστούν οι σχετικές οφειλές, χωρίς έντοκη επιβάρυνση, την οποία και θα καλύψει το κράτος.
 • Για τη στήριξη των αγροτών στις παρακάρλιες περιοχές, που βρίσκονται πλημμυρισμένα 180.000 στρέμματα, θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα που θα προβλέπει την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χωράφια τους.
 • Ανάλογο πρόγραμμα θα υπάρξει και για όσους γεωργούς δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη γη τους όχι γιατί είναι πλημμυρισμένη αλλά γιατί είναι καλυμμένη από ιλύ (λάσπη) και άλλα φερτά υλικά.

Και για τα δύο προγράμματα αναμένουμε έγκριση από την ΕΕ.

 • Η Κρατική Αρωγή με τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ θα καλύψει το κόστος μεταφοράς των φερτών υλικών από τα χωράφια που έχουν πληγεί.
 • Ψηφίσθηκε ρύθμιση για το ακατάσχετο, το αφορολόγητο και το ανεκχώρητο των αποζημιώσεων των πληγέντων της Θεσσαλίας
 • 2ετής απαλλαγή από το τέλος εισφοράς για γάλα-κρέας για κτηνοτρόφους των πληγεισών περιοχών στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
 • Επιπλέον ο ΕΛΓΑ πληρώνει σήμερα Πέμπτη, 20 εκατ. ευρώ, υπόλοιπα πληρωμών του 2022 (υπόλοιπα από προκαταβολές πορισμάτων και ενστάσεις) και 8 εκατ. ευρώ για τις πυρκαγιές του 2021 σε εκείνους που οι καλλιέργειές τους δεν ήταν ενταγμένες στο σύστημα Copernicus και απαιτείτο εξατομικευμένος εκτιμητικός έλεγχος.

Όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HVA, Μίλτος Γκουζούρης, «πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας πάνω στη διαχείριση υδάτων και πλημμυρών σε τρία επίπεδα. Πρώτον, πρόληψη και ύπαρξη ισχυρών προστατευτικών μέσων και υποδομών. Δεύτερον, ευέλικτη λειτουργία του διοικητικού συστήματος υποστήριξης. Και τέλος, βέλτιστη διαχείριση κρίσεων και δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης». 

 

You might also like