Alpha Milk: Κορυφολόγοι απ΄ τον… τόπο μας!
Συζητάμε για την τεχνολογία και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας με τον Κωνσταντίνο Μυλωνά της Alpha Milk
Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς κατάγεται από την ορεινή Πρέβεζα, από το χωριό Βαλανιδούσσα κι ο πατέρας του διατηρούσε τυροκομείο. Φοίτησε στην τεχνική σχολή του ευεργέτη (και ιδρυτή της Εθνικής Τραπέζης) Γεωργίου Σταύρου στην Πρέβεζα και στη συνέχεια μπάρκαρε ως δόκιμος μηχανικός σε πλοία του Σταύρου Νιάρχου.
Εξελίχθηκε ως μηχανικός και μετά από μια πενταετία επιλέχθηκε να στελεχώσει το Nαυπηγείο Σκαραμαγκά και συγκεκριμένα την ομάδα επισκευής των πλοίων του μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή, μια εμπειρία η οποία υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα επαγγελματική πορεία του. Το επόμενο βήμα ήταν να δημιουργήσει δική του επιχείρηση, ένα μικρό μηχανουργείο στον Πειραιά όπου επισκεύαζε και κατασκεύαζε διαχωριστήρες των Alpha Laval, Westfalia, Mitsubishi κ.ά.
Το μηχανουργείο εκείνο εξελίχθηκε στην εταιρεία Alpha Hellas Service, την μητρική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Η Alpha Milk, θυγατρική της πρώτης, δημιουργήθηκε πριν από μια τετραετία με σκοπό να καλύψει ένα κενό που παρατήρησε ο ιδρυτής της στον κλάδο της τυροκομίας. Στην επιχείρηση αργότερα εντάχθηκε κι ο γιος του Αλέξανδρος ενώ σήμερα οι δύο εταιρείες απασχολούν 11 άτομα. Οι εταιρείες έχουν την έδρα τους σε βιομηχανικό κτίριο οκτώ ορόφων με γραφεία και παραγωγικούς χώρους ενώ αποθηκευτικοί χώροι υπάρχουν σε άλλα δύο γειτονικά κτίρια. Μεταξύ των πελατών περιλαμβάνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις όπως οι Όμηρος, Έξαρχος κ.ά.
Οι άνθρωποι της Alpha Milk έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη λειτουργία των παραγωγικών μηχανημάτων τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και κινητού τηλεφώνου.
Ψάχνοντας υλικά στις αλάνες
«Υπήρχε πολύ μεγάλη έλλειψη στον κλάδο της τυροκομίας σε ειδικευμένους τεχνικούς» θυμάται ο Κώστας Μυλωνάς και συμπληρώνει: «Όταν χάλαγε ένα μηχάνημα, δεν υπήρχαν οι άνθρωποι να το επισκευάσουν, το άφηναν στην άκρη και αγόραζαν καινούργιο. Όταν μπήκαμε στην αγορά δεν προλαβαίναμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες, θυμάμαι πως το πρώτο διάστημα επισκευάζαμε μηχανήματα που ήταν μερικές φορές πεταμένα σε αλάνες. Τα μηχανήματα της τυροκομίας δεν είναι τόσο δύσκολα όσο είναι τα μηχανήματα της βαριάς βιομηχανίας ή αυτά που βρίσκονται στα πλοία. Η λογική είναι ίδια σε ορισμένα μηχανήματα: από κάποια περνάει πετρέλαιο, από κάποια περνάει γάλα. Ίδια φιλοσοφία δηλαδή, φυγοκέντριση, καθαρισμός…». Η Alpha Milk ασχολείται ιδιαίτερα με τους κορυφολόγους, με τα μηχανήματα δηλαδή τα οποία καθαρίζουν το γάλα από πρόσθετες μη χρήσιμες ουσίες και διαχωρίζουν το γάλα από την κρέμα.
Το πρώτο διάστημα, προκειμένου να πείσει τους πελάτες του ότι οι εργασίες που πραγματοποιούσε στα ‘χαλασμένα’ μηχανήματά τους θα μπορούσαν να τα καταστήσουν λειτουργικά και πάλι, ο Κ. Μυλωνάς δεχόταν να πληρωθεί μετά την επισκευή και την αποδεδειγμένα ιδανική λειτουργία των μηχανημάτων αυτών. «Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας κι εδώ και μια τριετία είμαστε πλέον σημαντικός συνεργάτης τους στην επισκευή μηχανημάτων που δεν θα λειτουργούσαν διαφορετικά» μας λέει ο συνομιλητής μας. Δεν περιορίστηκε όμως μόνο στην επισκευή αλλά σύντομα προχώρησε και στην κατασκευή, προκειμένου να υποστηρίξει τους μικρότερους πελάτες του. Σήμερα η Alpha Milk κατασκευάζει – εξ’ ολοκλήρου δική της κατασκευήέναν κορυφολόγο που επεξεργάζεται μέχρι 750 λίτρα γάλα με εγγύηση 4 ετών.
Ενθουσιώδης όσο αφορά αυτό που κάνει αλλά και περήφανος γι΄ αυτό που αντιπροσωπεύει ο Κ. Μυλωνάς μας εξηγεί τους λόγους της επιτυχίας του. «Είμαστε ως τεχνικοί πιο γρήγοροι, δουλεύουμε πιο φθηνά στο service σε σχέση με τους ξένους που χρεώνουν με μεγάλα ποσά την ώρα εργασίας, είμαστε δίπλα στην έδρα των ελληνικών επιχειρήσεων και παρεμβαίνουμε άμεσα».
Όσο αφορά την αγορά, θεωρεί ότι οι μικροί παραγωγοί έχουν προβλήματα γιατί η κτηνοτροφία βρίσκεται σε υποχώρηση ενώ ούτε οι παραγωγοί ούτε οι κτηνοτρόφοι είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση της δουλειάς τους. Με τα μηχανήματα που παράγει η Alpha Milk, ο κτηνοτρόφος έχει τη δυνατότητα να στήσει ένα μικρό τυροκομείο για να αξιοποιήσει το γάλα που παράγει, χωρίς να χρειάζεται εργατικό προσωπικό. «Ένας κτηνοτρόφος μπορεί να επεξεργαστεί έναν τόνο γάλα και να φτιάξει το τυρί του το οποίο όπως γνωρίζετε δεν έχει σχέση με το βιομηχανοποιημένο τυρί που κυριαρχεί στην αγορά. Το ένα είναι ‘χαβιάρι’ και το άλλο είναι ‘χαλβάς’» μας λέει χαμογελώντας ενώ από την πλευρά του ο γιος του Αλέξανδρος παρεμβαίνει στη συζήτησή μας για να μας επισημάνει πως «πρέπει να βοηθηθούν οι μικροί παραγωγοί γιατί η τάση είναι να εξαφανιστούν».
Όπως όλοι οι παλαιοί Έλληνες τεχνικοί, έτσι κι ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς θεωρεί ότι η βάση για την ανάπτυξη του τεχνικού κλάδου και των απαιτητικών κατασκευών στην Ελλάδα είναι η τεχνική εκπαίδευση η οποία όμως στην πατρίδα μας νοσεί. «Τα παιδιά τελειώνοντας το σχολείο δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα, όπως παλαιότερα, να ακολουθήσουν κάποιο τεχνικό επάγγελμα διότι έχουν κλείσει όλες οι τεχνικές σχολές κάτι που θεωρώ μέγα λάθος. Οι δε απόφοιτοι του Λυκείου είναι, δυστυχώς, πιο αγράμματοι από εκείνους που τελείωναν παλαιότερα το δημοτικό!» μας λέει με έναν τόνο έντασης στην φωνή του.
Κράτος και πρωτογενής παραγωγή
Η Alpha Milk επιχειρεί μέσα σε δύσκολη συγκυρία καθώς οι διεθνείς τιμές πρώτων υλών έχουν αυξηθεί εξαιτίας του πολέμου. Όπως μας εξηγεί ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, «ο πόλεμος προκάλεσε αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και μεγάλωσε κατά πολύ τους χρόνους παραδόσεων. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα υλικά που χρειαζόμαστε, ανοξείδωτο χάλυβα για παράδειγμα. Εμείς αγοράζουμε μαζικά πρώτες ύλες γιατί δεν παράγουμε μεμονωμένα μηχανήματα αλλά ικανό αριθμό μηχανημάτων κάθε φορά έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τα λειτουργικά κόστη και το κόστος των πρώτων υλών. Αν ένα μηχάνημα για να φτιαχτεί θέλει περίπου μια εβδομάδα, τα δέκα θέλουν περίπου δεκαπέντε μέρες, οπότε αντιλαμβάνεστε το κέρδος που προκύπτει όταν τα σύγχρονα CNC μηχανήματα που διαθέτουμε δουλεύουν αυτόματα κι επί 24ώρου βάσεως»