«Η ανταγωνιστικότητα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας, απελευθερώνοντας το δυναμικό του ελληνικού οικοσυστήματος της αγροτικής οικονομίας αλλά και να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης» ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στο Συνέδριο για την φετινή Έκθεση του Συμβουλίου της Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, «Πυξίδα 2023».
Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι στοχεύει στη μετάβαση της γεωργίας προς έναν έξυπνο, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και έντονα αναπτυξιακό ελληνικό αγροτικό τομέα, μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και υιοθετώντας σύγχρονες και καινοτόμες αντιλήψεις και τεχνολογίες όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και τη σχέση της με την αγροτική παραγωγή.
«Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται η σταδιακή εγκατάλειψη του παραδοσιακού μοντέλου της γεωργίας προς ένα σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και σύγχρονες επιχειρηματικές τεχνικές, συμβάλει στην διαχείριση τιτάνιων προκλήσεων όπως αυτή της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής μετάβασης, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως καταλύτης για άλλους ισχυρούς τομείς της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση και οι εξαγωγές, αλλά ακόμα και η οικονομία της γνώσης», ανέφερε ο ΥπΑΑΤ.
Με δεδομένο ότι τα ελληνικά προϊόντα και τρόφιμα κερδίζουν την αξιοπιστία των διεθνών αγορών, οι εξαγωγές, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ παρουσιάζουν ανοδική πορεία.
Καταγράφονται διαδοχικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια ενώ περαιτέρω εντυπωσιακή είναι η άνοδος τα έτη 2021 και 2022, κατά 16% και 18,7% αντίστοιχα.
Βασικοί πρωταγωνιστές αυτής της ανοδικής πορείας είναι τα παρθένα ελαιόλαδα, οι παρασκευασμένες ελιές, η φέτα, το βαμβάκι.
Για το λόγο αυτό, τόνισε «στο ΥΠΑΑΤ εργαζόμαστε εντατικά και συστηματικά προκειμένου να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε την εξωστρέφεια της αγροτικής μας παραγωγής, η οποία αποτελεί ιστορικό και θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας, της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».
Κλείνοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι «με γνώμονα την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παραγωγής και μέσα από την ορθή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σχεδιάζουμε το μέλλον του πρωτογενούς τομέα σε στέρεες βάσεις, υιοθετώντας τη στρατηγική της ΕΕ «από το αγρόκτημα στο πιάτο» για πιο ποιοτικό και βιώσιμο παραγωγικό και διατροφικό κύκλο».