Συνεργασία FAO με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB)

Στο επίκεντρο η ανάγκη για ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτομίες, για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και την αναβάθμιση των μέσων διαβίωσης

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB), υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP28.

 

Σημειώνεται, πως η AIIB είναι μια πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα, που έχει ως αποστολή να βελτιώσει τα κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα στην Ασία. Με έδρα το Πεκίνο, η Τράπεζα ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2016 και τώρα έχει αυξήσει σε 109 τα εγκεκριμένα μέλη της.

Επενδύσεις με έμφαση στις ψηφιακές λύσεις

Η νέα συμφωνία αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής, οι επενδύσεις στις αγροτικές υποδομές, στη διαχείριση φυσικών πόρων και στην κλιματική ανθεκτικότητα. Οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν για να βοηθήσουν τις χώρες να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Αναλυτικότερα, η AIIB και ο FAO θα διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας σε επενδύσεις υποδομών για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της γεωργίας και της παραγωγικότητας της άρδευσης, της επιμελητείας και της προσαρμογής και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Οι δύο οργανισμοί θα επικεντρωθούν σε ψηφιακές λύσεις και καινοτομίες που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και την ετοιμότητα. Επιπλέον, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των αναγκών κοινωνικής ανάπτυξης των ευάλωτων ομάδων, όπως και σε θέματα φύλου.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

«Χαιρετίζω αυτή τη συνεργασία ως ένα νέο βήμα προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στις κλιματικές κρίσεις. Οι επενδύσεις σε υποδομές, ειδικά σε αγροτικές υποδομές και σε αγροτικές κοινότητες, συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας», δήλωσε o Γενικός Διευθυντής του FAO, QU Dongyu.

«Η AIIB και ο FAO ενώνονται με βάση το όραμά μας για την υλοποίηση της ανθρώπινης ευημερίας μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο Πρόεδρος της AIIB και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Jin Liqun, ο οποίος δεν παρέλειψε να συμπληρώσει: «Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης υποδομής για το αύριο. Συνεργαζόμενοι με τον FAO, συμβάλλουμε μαζί στη διασφάλιση της αποτελεσματικής και αποτελεσματικής χρήσης των πόρων και της τεχνογνωσίας σε όλο τον αναπτυξιακό τομέα».

 

You might also like