Αυγενάκης στο forum του Ο.Τ.: νέος κανονισμός ΕΛΓΑ και ο νέος ΟΠΕΚΕΠΕ

Στις προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ είναι η διαχείριση των υδάτων

Η ψήφιση, μετά από 25 χρόνια, ενός νέου, σύγχρονου, Κανονισμού του ΕΛΓΑ, η λειτουργία σε διαφανή και δίκαια βάση του νέου ΟΠΕΚΕΠΕ προς όφελος των αγροτών, και τη σημασία της διαχείρησης των υδάτων, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στον Νίκο Φιλιππίδη και στην Ελένη Στεργίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου με θέμα «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+».

 

Για ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ 

Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ είπε ότι ξεκινά ευρύς διάλογος για τον νέο κανονισμό με στόχο στις αρχές του 2024 να ψηφιστεί από τη Βουλή. Ο νέος αυτός νόμος θα περιλαμβάνει νέους ασφαλιστικούς κλάδους και θα καλύπτει περισσότερους κινδύνους, ενώ η ασφαλιστική κάλυψη θα κινείται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο θα είναι το υποχρεωτικό, ενώ τα άλλα δύο προαιρετικά.

«Θα έχουμε έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό, δημόσιο φορέα που θα παρέχει πραγματική ασφάλεια στους αγρότες για την παραγωγή τους», είπε ο ΥπΑΑΤ αναφερόμενος στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Κάνοντας αναφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε ότι η Διοίκηση αποδείχθηκε αναποτελεσματική. «Περιμένουμε να παραιτηθεί ο εξαιρετικά απαράδεκτος πρόεδρος του Οργανισμού», είπε χαρακτηριστικά, στον οποίο, όπως και σε συγκεκριμένους διοικητικούς παράγοντες,  καταλόγισε ευθύνες για τις κακές πληρωμές του Οκτωβρίου αλλά και για την αδυναμία απορρόφησης 88 εκατ. ευρώ που έπρεπε να έχουν διανεμηθεί στους αγρότες.  Να σημειώσουμε ότι τις προηγούμενες μέρες ελεγκτές της ΕΕ έλεγξαν τον Οργανισμό και δεν αποκόμισαν θετική εικόνα.

Ο υπουργός τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ δίνει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, ανακοινωνοντας ότι ο Γενικός Διευθυντής του FAO θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια της Agrotica 2024, ενώ θα παραστούν και Ευρωπαίοι ομόλογοι του.

Παράλληλα είπε ότι, στην ίδια λογική συνεδριάζει για πρώτη φορά στις 22 Ιανουαρίου το EUMED-9. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα τεθούν ζητήματα κλιματικής κρίσης, η ακαρπία και ο περονόσπορος και η αντιμετώπιση των εισβολέων ψαριών λαγοκέφαλου και λεοντόψαρου.

Σχετικά με τη Θεσσαλία 

«Κάνουμε το μέγιστο, δεν μπήκαμε στη λογική της μεζούρας», ανέφερε χαρακτηριστικά Υπουργός. Τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ δίνει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πλημμύρες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το project Θεσσαλία δεν τελειώνει σε ένα εξάμηνο, αλλά θα πάρει δύο με τρία χρόνια».

Στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους, ενώ ο ΕΛΓΑ έχει ενισχυθεί με 260 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή.

Από την Κρατική Αρωγή έχουν καταβληθεί, 24 εκατ. ευρώ σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για απώλεια πάγιου εξοπλισμού .

Αρχές του έτους ξεχωριστό πρόγραμμα για την κάλυψη απολεσθέντος εισοδήματος σε παρακάρλιες περιοχές καλυμμένα με νερό 180.000 στρέμματα και για όσους γενικά, αδυνατούν να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους.

Υπενθύμισε ακόμη ότι οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. για να αναπληρώσουν δωρεάν το ζωικό τους κεφάλαιο και να ανακατασκευάσουν σύγχρονους στάβλους, σε εφαρμογή του μέτρου 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ. Το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.

You might also like