Η Ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωση την παροχή οικονομικών κινήτρων, προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον Ιάπωνα Υπουργό Γεωργίας, αυτού του είδους τα «κίνητρα» θα δοθούν τόσο στους παραγωγούς αλλά και στις ίδιες τις βιομηχανίες παραγωγής και μεταπώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων.
«Στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τυροκομικών προϊόντων και την υποστήριξη της ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγής» δήλωσε ο Ιάπωνας Υπουργός, Ιτσίρο Μιγιασίτα (Ichiro Miyashita).
«Αυτή τη στιγμή, τίθεται θέμα προσφοράς – ζήτησης, σχετικά με το (νωπό) γάλα , το πλεόνασμα του οποίου μετατρέπεται συχνά σε αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, για το οποίο υπάρχει αρκετά μικρή ζήτηση. Η εγχώρια ζήτηση για προϊόντα γάλακτος ήταν περίπου 403 χιλ. τόνοι γιο το 2019. Στοχεύουμε σε αύξηση αυτού του ποσού στους 490 χιλ. τόνους για το 2024, προκειμένου να αυξηθεί και η κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.
Η κυβέρνηση θεωρεί αυτή την κίνηση έναν τρόπο αύξησης της ζήτησης για γάλα σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από τον παραγωγό στον κατασκευαστή, στον μεταπωλητή και τέλος στον καταναλωτή.
Επιπλέον επιδοτήσεις θα δοθούν στις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ζήτησης των τυροκομικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
Η βιομηχανία γάλακτος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, με το 6% του πληθυσμού να καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα επί καθημερινής βάσεως.
Οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της Ιαπωνίας ξεπέρασαν τα 1,43 δισ. δολάρια το 2021, κατατάσσοντας την στην 9η θέση, όσον αφορά τις εισαγωγές προϊόντων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας (The Observatory of Economic Complexity, OEC). Οι κύριοι προμηθευτές της Ιαπωνίας είναι η Νέα Ζηλανδία (384 εκατ. δολάρια), η Αυστραλία ( 243 εκατ. δολάρια) και οι ΗΠΑ (206 εκατ. δολάρια).
Το Υπουργείο Γεωργίας υπέβαλε επίσης ομοσπονδιακό αίτημα προϋπολογισμού αξίας 271,5 εκατ. δολάρια για επιδοτήσεις σε γαλακτοπαραγωγούς για την επεξεργασία γάλακτος.
«Το Υπουργείο θα εκδώσει επιδοτήσεις για το επεξεργασμένο γάλα καθώς και θα παρέχει αποζημίωση σε περίπτωση πτώσης της τιμής της συναλλαγής. Θα παρέχουμε επίσης πρόσθετες επιδοτήσεις συλλογής και μεταφοράς γάλακτος σε ορισμένες επιχειρήσεις, για να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία μπορεί να διεξαχθεί ομαλά», ανέφερε το υπουργείο.