Παραμένουν στους δρόμους τα τρακτέρ των αγροτών

Εντείνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας τις κινητοποιήσεις τους. Τι ζητούν και τι απαντά η κυβέρνηση

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣΚ), οι αγρότες από την Καρδίτσα πραγματοποίησαν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου κινητοποίηση με τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο Ε65, στον κόμβο Πλατυκάμπου.

 

«Αντί η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας έστειλε τις δυνάμεις καταστολής» κατήγγειλε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, συμπληρώνοντας: «Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα ακόμα πιο δυναμικά, συμμετέχουμε στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στη Λάρισα, προετοιμάζουμε τις πολύμορφες συντονισμένες κινητοποιήσεις στο δεύτερο 15ημερο του Γενάρη».

Οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας, μετά από αντεγκλήσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, αποφάσισαν να παραμείνουν με τα τρακτέρ τους παράπλευρα του κόμβου, απαιτώντας συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους, όπως και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε μέρα στις 5 μ.μ., οι αγρότες θα πραγματοποιούν ενημερωτικές συνελεύσεις, στις οποίες θα αποφασίζουν για τα επόμενα βήματά τους.

Αποζημίωση 350 ευρώ ανά ζώο ζητά η ΕΟΑΣΚ

Η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους διεκδικεί, μεταξύ άλλων, ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ζητά επίσης, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια, να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ, να δοθεί συνδεδεμένη στο καλαμπόκι και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα.

Απαιτεί ακόμα τη μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Κινητοποιήσεις σε Βόλο, Αγιά, Ελασσόνα και Συκούριο

Στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης των παραγωγών μήλων – κάστανων – αμυγδάλων – κερασιών – καρυδιών, πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σε Βόλο, Αγιά, Ελασσόνα και Συκούριο.

 

Αυγενάκης στο forum του Ο.Τ.: νέος κανονισμός ΕΛΓΑ και ο νέος ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Οι αγρότες διεκδίκησαν την αναπλήρωση του εισοδήματός τους, που υπέστη βαρύτατο πλήγμα εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής, ενώ απαίτησαν και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

«Χάσαμε ζώα, κτηνοτροφικές μονάδες, σταυλικές εγκαταστάσεις, χωράφια, παραγωγές, δρόμοι κατεστραμμένοι, στρέμματα κάτω από το νερό στις παρακάρλιες περιοχές και δεν υπάρχει ακόμη μέριμνα πώς θα φύγουν τα νερά. Οι συνάδελφοι αυτοί πώς θα συνεχίσουν να ζουν, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί αλλά και για τις αποζημιώσεις για όσα χρόνια οι παραγωγές τους θα είναι κάτω από τα νερά. Δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε, συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους μας από όλη τη Θεσσαλία, κλιμακώνουμε με νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης.

Αυγενάκης: «Κάνουμε το μέγιστο, δεν μπήκαμε στη λογική της μεζούρας»

Στο πλαίσιο του Οικονομικού Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου με θέμα «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+», ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, για τη Θεσσαλία είπε ότι η εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να στηριχθεί η περιοχή. «Κάνουμε το μέγιστο, δεν μπήκαμε στη λογική της μεζούρας», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ και η κυβέρνηση δίνουν μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πλημμύρες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το project Θεσσαλία δεν τελειώνει σε ένα εξάμηνο. Θα πάρει δύο με τρία χρόνια».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις προκαταβολές αποζημιώσεων που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ και στα μέτρα που είναι σε εξέλιξη: 16,5 εκατ. € σε περίπου 2.400 κτηνοτρόφους και 107,5 εκατ. € σε περίπου 24.000 γεωργούς. Στις 22 Δεκεμβρίου, είπε, ότι  θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους.

 

Φωτογραφία: Trikalanews.gr

 

Συνολικά η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός, επίσης θύμισε ότι:

  • Μη ασφαλισμένοι (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών) θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023.
  • Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τον παγετό της Άνοιξης 2023, ύστερα από διάταξη που θα φέρουμε στη Βουλή. (Γενναία αποζημίωση έως 22 Δεκεμβρίου).
  • Επίσης είπε ότι από Κρατική Αρωγή έχουν καταβληθεί, 24 εκατ. € σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για απώλεια πάγιου εξοπλισμού.
  • Αρχές του έτους ξεχωριστό πρόγραμμα για την κάλυψη απολεσθέντος εισοδήματος σε παρακάρλιες περιοχές καλυμμένα με νερό 180.000 στρέμματα) και για όσους γενικά, αδυνατούν να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους.
  • Υπενθύμισε ακόμη ότι οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. να αναπληρώσουν ΔΩΡΕΑΝ το ζωικό τους κεφάλαιο και να ανακατασκευάσουν σύγχρονους στάβλους, σε εφαρμογή του μέτρου 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ.
  • Το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.
You might also like