Μενοίκιο: Σχεδιάζει, μέσω LEADER, ρόφημα γιαούρτης

Σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα και την Αναπτυξιακή Δράμας

Ο Αγροκτηνοτροφικός Βιομηχανικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης ‘Μενοίκιο’ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα και την Αναπτυξιακή Δράμας αναπτύσσει το έργο «Πιλοτική εφαρμογή μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος με την παραγωγή καινοτόμου γαλακτοκομικού προϊόντος αξιοποιώντας απόβλητα γαλακτοβιομηχανίας και βιομηχανίας οίνου». Το έργο υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα LEADER.

 

Από τη συνεργασία του Συνεταιρισμού Προσοτσάνης Μενοίκιο με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα προέκυψε ένα καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν, ένα ρόφημα γιαούρτης, το οποίο προέρχεται από την αξιοποίηση γιγαρτελαίου (κουκούτσια σταφυλιών) και τυρογάλακτος. Εφόσον το προϊόν τύχει θετικής ανταπόκρισης από το κοινό στα πρώτα στάδια γευσιγνωσίας, τότε ο Συνεταιρισμός Προσοτσάνης μπορεί να προχωρήσει και σε μαζική παραγωγή του. Το προϊόν που προέκυψε έχει σαφώς θετικό οικολογικό πρόσημο, καθώς το ανθρακικό αποτύπωμά του είναι μειωμένο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Βασίλη Μελενεκλή  τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν προοπτικές ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα η στρατηγική του Συνεταιρισμού να συνεργάζεται με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, αποδεικνύεται απολύτως επιτυχημένη. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Άκης Ψωμάς, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα.

Από αριστερά: Μανόλης Χατζόπουλος  (Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Δράμας), Στέφανος Γεωργιάδης (Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας), Γιώργος Μελενεκλής (Γενικός Διευθυντής ‘Μενοικίο’), Άκης Ψωμάς (ερευνητής, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛΓΟ) και Βασίλης Μελενεκλής (Πρόεδρος Συνεταιρισμού Προσοτσάνης). Φωτογραφία: Εφημερίδα «Εργασία… συν» 

 

Πώς φτιάχτηκε το προϊόν

Σύμφωνα με τον Άκη Ψωμά το περίγραμμα του έργου και ενότητες εργασίας είναι οι εξής:

  • Αξιολόγηση πρώτων υλών (τυρογάλακτος, γάλακτος, γιγαρτελαίου), ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής με διαφορετικούς συνδυασμούς παραγόντων, πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας παραγωγής, βιομηχανική εφαρμογή, μελέτη σκοπιμότητας και διάχυση αποτελεσμάτων.
  • Η εξέλιξη του έργου, όπως την παρουσίασε ο κ. Ψωμάς, ήταν η εξής: Πειραματισμοί με τους διαφορετικούς τύπους τυρογάλακτος (διαφορετικό τυρί, διαφορετική θερμική επεξεργασία), πειραματισμοί με προσθήκη γάλακτος σε διαφορετικές αναλογίες, πειραματισμοί με τη χρήση διαφορετικών καλλιεργειών εκκίνησης, πειραματισμοί με την προσθήκη γιγαρτελαίου σε διαφορετικές ποσότητες, πειραματισμοί με προσθήκη παρασκευάσματος φρούτων.
  • Όσον αφορά τα αποτελέσματα και την προοπτική που υπάρχει, ο κ. Ψωμάς, μεταξύ άλλων, είπε πως είναι η δυνατή η παραγωγή πόσιμου επιδορπίου από τυρόγαλο και των τριών ειδών τυριών που εξετάστηκαν. Είναι απαραίτητη η προσθήκη γάλακτος. Είναι δυνατή η προσθήκη γιγαρτελαίου αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Είναι δυνατή η προσθήκη παρασκευασμάτων φρούτων.
You might also like