Μ. Βρετανία: Μειωμένη η παραγωγή γάλακτος σε σχέση με το 2022

Μειωμένες κατά 2,8% σε σύγκριση με πέρυσι

Η παραγωγή γάλακτος στη Μ. Βρετανία έφτασε συνολικά τα 977 εκατ. λίτρα τον Νοέμβριο σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό AHDB. Μειωμένη κατά σχεδόν 29 εκατ. λίτρα (2,8%) σε σύγκριση με πέρυσι.

Η παραγωγή της φετινής γαλακτοκομικής περιόδου, Απρίλιος-Νοέμβριος, ανέρχεται συνολικά στα 8.254 εκατ. λίτρα, σημειώνοντας μείωση 38 εκατ. λίτρων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν ότι ο Νοέμβριος του 2022 ήταν μια περίοδος υψηλών ανατιμήσεων στο γάλα, που συνεχίστηκε μέχρι και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Αντίθετα, φέτος οι τιμές είναι σχετικά πιο σταθερές, ενώ έντονες είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες και τα υψηλά κόστη παραγωγής.

Η παραγωγή γάλακτος στη Μ. Βρετανία σύμφωνα με το AHDB

Μετά από τις καταιγίδες του Οκτωβρίου, το Μετεωρολογικό Γραφείο της Βρετανίας ανέφερε μέσες θερμοκρασίες. Ωστόσο, ο κρύος καιρός έφερε παγετώνες στα βόρεια και ανατολικά της χώρας προς το τέλος του μήνα.

Οι παραγωγοί εξαιτίας του κρύου καιρού εκτίθενται σε περισσότερα κόστη, καθώς οι αγελάδες δεν μπορούν να παραμένουν εκτός και άρα για να τραφούν χρειάζονται σανό και άχυρο, η τιμή των οποίων αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων είναι πιθανό να συμβάλλει σε μικρότερους όγκους παραγωγής, καθώς οι παραγωγοί επιλέγουν να μην πιέζουν τις αγελάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τον Δεκέμβριο προβλέπεται να δούμε περαιτέρω μειώσεις του όγκου παραγωγής γάλακτος στην Βρετανία, καθώς προχωρά ο χειμώνας.

You might also like