Στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος για τις παρακάρλιες περιοχές, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η έγκριση του προγράμματος από την ΕΕ και ακολούθως η έκδοση υπουργικής απόφασης.
Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις διαπιστώσεις από τις εδαφολογικές έρευνες του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, αλλά και στο μέτρο 5.2 για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, για δωρεάν αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου.
Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος για τις παρακάρλιες περιοχές
Ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος για τις παρακάρλιες περιοχές, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η έγκριση του προγράμματος από την ΕΕ και ακολούθως η έκδοση υπουργικής απόφασης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κανονισμούς της ΕΕ ανεξάρτητος μελετητής θα συντάξει το σχέδιο, που θα παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου, για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος.
Αμέσως μετά κατατίθεται αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου. Έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου.
Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι.
Οι εδαφολογικές έρευνες
Οι διαπιστώσεις από τις εδαφολογικές έρευνες του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχαν πλημμυρίσει μπορούν να καλλιεργηθούν άμεσα καθώς τα ιζήματα είτε μπορούν να ενσωματωθούν είτε δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις ιδιότητες των εδαφών μετά την ενσωμάτωσή τους.
Σαφώς υπάρχουν και τμήματα που θα χρειαστούν μέτρα αποκατάστασης του εδάφους που πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση, ενώ, για τις παρακάρλιες περιοχές θα ανακοινωθεί σύντομα ξεχωριστό πρόγραμμα.
Το Μέτρο 5.2: έως τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων
Ο ΕΛΓΑ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν τις προκαταβολές, έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. να αναπληρώσουν δωρεάν το ζωικό τους κεφάλαιο, σε εφαρμογή του μέτρου 5.2, ούτως ώστε να ενισχυθούν σημαντικά, για την επανεκκίνηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Επιπλέον, εντάχθηκαν στα Σχέδια Βελτίωσης οι επιλαχόντες και το πρόγραμμα ενισχύθηκε με 20 εκατ. φθάνοντας τα 37 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.