Η ΘΕΣ Γάλα στα χέρια της οικογένειας Καντώνια

Η προσπάθειες διάσωσης του συνεταιρισμού ΘΕΣ Γάλα και η νέα εταιρεία COSMOS ΘΕΣ ΓΑΛΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

Μόλις χθες συστάθηκε από την οικογένεια Καντώνια, ιδιοκτήτρια της Cosmos Aluminium, η νέα εταιρεία COSMOS ΘΕΣ ΓΑΛΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε., με μοναδικό μέτοχο της νέας εταιρείας την Cosmos Investment, με μετοχικό κεφάλαιο 3,5 εκατ. ευρώ.

 

Με την ίδρυση της νέας αυτής εταιρείας, η οικογένεια Καντώνια αποσκοπεί στην απόκτηση του εργοστασίου και των μηχανολογικών εγκαταστάσεων του θεσσαλικού συνεταιρισμού ΘΕΣ Γάλα, ενώ η εταιρεία θα δραστηριοποιείται στο χοντρικό και λιανικό εμπόριο γάλακτος, γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, παραγωγή βουτύρου, εμπόριο χυμών φρούτων και λαχανικών κ.ά.

Σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Cosmos Investment, ως βασικός και μοναδικός μέτοχος της νεοσύστατης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων COSMOS ΘΕΣ ΓΑΛΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε., δεν θα συμπεριλαμβάνεται στις εργασίες του συνεταιρισμού ΘΕΣ Γάλα, αφού σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία περί συνεταιρισμών, η συμμετοχή επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο ουσιαστικά απαγορεύεται, με βάση το άρθρο 6 του νόμου που προβλέπει πως μέλη − επενδυτές μπορεί να κατέχουν προαιρετικές συνεταιρικές μερίδες χωρίς δικαιώματα ψήφου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Η διάσωση της ΘΕΣ Γάλα

Έχοντας ήδη αποκτήσει το σήμα “ΘΕΣ Γάλα” έναντι του ποσού των 500 χιλ. ευρώ, η οικογένεια Καντώνια εισχωρεί με αυτή την κίνηση της και στις λειτουργικές εργασίες του συνεταιρισμού, ο οποίος θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην παραγωγή και μεταφορά αγελαδινού γάλακτος με κύριο πελάτη την Cosmos ΘΕΣ Γάλα.

Τα χρέη του θεσσαλικού συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα φθάνουν τα 25 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τα χρέη σε τράπεζες, προμηθευτές, Δημόσιο, ΕΦΚΑ αλλά και στους εργαζόμενους.

Το σχέδιο διάσωσης του συνεταιρισμού θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στο Πρωτοδικείο Λάρισας, από την οικογένεια Καντώνια και αναμένεται να δούμε τα ποσά που είναι διατεθειμένη η οικογένεια Καντώνια να διαθέσει για τη διάσωση του συνεταιρισμού, αλλά και το ύψος του κουρέματος των χρεών της.

Προηγουμένως για το εργοστάσιο του συνεταιρισμού ΘΕΣ Γάλα είχαν ενδιαφερθεί τόσο η βιομηχανία τυροκομικών «Όμηρος» από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, αλλά και η γαλακτοβιομηχανία Φάρμα Κουκάκη, που όμως δεν προχώρησαν σε κάποια συμφωνία.

Τα προϊόντα του συνεταιρισμού (γάλα πλήρες και ελαφρύ σε συσκευασία του 1 lt, με τιμή στο 1,32 ευρώ) πωλούνται αυτή τη στιγμή μόνο στη Θεσσαλία από τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας και συμπεριλαμβάνονται και στο «καλάθι του νοικοκυριού».

You might also like