Σχέδια αποκατάστασης στην λίμνη Κάρλα

Δωρεάν αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου προβλέπει το πρόγραμμα

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο και αφορούσε τις «Δράσεις και παρεμβάσεις για τις θάλασσες της Θεσσαλίας μετά τα φαινόμενα Daniel και Elias» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των καταστροφών στην περιοχή της λίμνης Κάρλα.

 

Ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος για τις παρακάρλιες περιοχές, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η έγκριση του προγράμματος από την ΕΕ και ακολούθως η έκδοση υπουργικής απόφασης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κανονισμούς της ΕΕ ανεξάρτητος μελετητής συντάσσει το σχέδιο (που θα παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου), για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος.


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ αναμένεται η ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Αμέσως μετά κατατίθεται αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου. Έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου. Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥπΑΑΤ, εργάζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσω των οποίων –και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς- οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. να αναπληρώσουν δωρεάν το ζωικό τους κεφάλαιο, σε εφαρμογή του μέτρου 5.2, ούτως ώστε να ενισχυθούν σημαντικά, για την επανεκκίνηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. όπως ανακοινώθηκε το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.

You might also like