Ι. Παπαδόπουλος: «Τάζουν, οι έμποροι. Αλλά εγώ είμαι της παλιάς σχολής…»

Απολαυστική συζήτηση με τον επικεφαλής της 'Γαλακτοκομική Τριπόλεως'

Τρίτη γενιά τυροκόμος, έμπειρος παραγωγός αλλά πολύ προσεκτικός με τη διαχείριση του προϊόντος και του ονόματός του, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος της Γαλακτοκομική Τριπόλεως εκφράζει μια ιδιαίτερη αντίληψη για την τυροκομία που δεν συναντάς εύκολα, και διατυπώνει αυστηρές αλλά ακριβοδίκαιες απόψεις για το εμπόριο και την παραγωγή.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Θ.Α. & Γαλακτοκομική Τριπόλεως  

 

Η Γαλακτοκομική Τριπόλεως είναι μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της γαλακτοκομίας από το 1945. Τα δύσκολα εκείνα μεταπολεμικά χρόνια ο Γεώργιος Παπαδόπουλος μαζί με την σύζυγό του Αγγελική κατάφεραν να στήσουν ένα μικρό τυροκομείο στην Χωτούσα Αρκαδίας, βασιζόμενοι στην πλούσια κτηνοτροφία της περιοχής.

Οι δυσκολίες μεγάλες, όμως η αποφασιστικότητα και η εργατικότητα που τους διέκρινε δεν τους πρόδωσε ποτέ. Έτσι, η παραδοσιακή φέτα Παπαδόπουλου έκανε τα πρώτα δειλά βήματα στα μπακάλικα όλου του νομού. Με τέχνη, μεράκι και σεβασμό στην παράδοση, εκείνη η επιχείρηση κατάφερε με το πέρασμα των χρόνων να μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της Αρκαδίας, διατηρώντας παράλληλα τον οικογενειακό χαρακτήρα της.

Ο γιος τους Βασίλης έχοντας αποκτήσει μοναδική εμπειρία, δημιουργεί έναν μεγαλύτερο χώρο ωθώντας και τους δύο γιούς του, Γιώργο και Γιάννη, στα δικά του βήματα. Έτσι, το 1998 το τυροκομείο μετέφερε τις εγκαταστάσεις του σε ένα τεχνολογικά σύγχρονο εργοστάσιο στο Κάψια Μαντινείας.

Η φέτα της Γαλακτοκομική Τριπόλεως ωριμάζει με τον παραδοσιακό τρόπο σε ξύλινα βαρέλια από ξύλο οξιάς.

 

Η εταιρεία σήμερα

Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος έκτασης 2.100 τ.μ. εντός οικοπέδου 15 στρεμμάτων με άρτιο μηχανικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Στο συγκεκριμένο τυροκομείο έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων που μεσολάβησαν αρκετές ανακαινίσεις ενώ έχουν εκσυγχρονιστεί τμήματά του όπως η συσκευασία και η ετικέτα.

«Κάθε χρόνο κάνουμε κάποιες ενδύσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουμε κάτι γιατί αν δεν επενδύσεις  θα βρεθείς εκτός αγοράς. Θες κάτι στην τυποποίηση, θες κάποιο μηχάνημα που σε εξυπηρετεί καλύτερα στην παραγωγή, κάθε χρόνο επενδύουμε από 100.000 μέχρι 500.000 ευρώ!» μας λέει χαμογελώντας ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, τον οποίο συναντήσαμε στην Τρίπολη. Είναι τρίτη γενιά τυροκόμος και βρίσκεται στο τιμόνι της επιχείρησης- μέχρι πρότινος μαζί του ήταν κι ο αδελφός του Γιώργος, τον οποίο έχασε πρόσφατα.

Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με περισσότερους από 380 κτηνοτρόφους οι οποίοι προέρχονται, εκτός από την Αρκαδία και από άλλους νομούς της Πελοποννήσου ενώ η γαλακτοβιομηχανία του επεξεργάζεται περίπου 35-40 τόνους την ημέρα. Η εταιρεία παράγει μια πλήρη σειρά τυροκομικών προϊόντων το  γάλα δεν είναι όμως προτεραιότητά της. «Είναι κάποια ζητήματα σχετικά με το γάλα όπως το δίκτυο και οι επιστροφές που είναι δύσκολα και σε αυτή τη φάση, που έχουμε ρίξει τις δυνάμεις μας στην προώθηση της φέτας, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε και με τη διανομή γάλακτος» μας λέει ο Αρκάς επιχειρηματίας.

Η εταιρεία παράγει επίσης γραβιέρα, μυζήθρα, ανθότυρο, γίδινο τυρί, βούτυρο γάλακτος, γιαούρτι, τυρί για σαγανάκι.

 

Για το ζήτημα των τιμών…

Ο Ι. Παπαδόπουλος αγόραζε στις αρχές του 2022 το γάλα στην τιμή των 1,20-1,22 ευρώ/λίτρο για να απογειωθεί ξαφνικά εντός του περασμένου έτους  στο 1,40-1,45 ευρώ/λίτρο ενώ τη στιγμή που μιλούσαμε μαζί του, η τιμή είχε διαμορφωθεί στο 1,65 ευρώ/λίτρο. «Μόνο και μόνο από την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, η φέτα ανατιμήθηκε περίπου δύο ευρώ το κιλό ενώ υπήρξαν σημαντικές ανατιμήσεις και στα υλικά συσκευασίας» μας εξηγεί ο συνομιλητής μας.

Αντιλαμβάνεται όμως τον αντίκτυπο αυτών των ανατιμήσεων στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη ο οποίος έκπληκτος παρατηρεί τη φέτα να ανεβαίνει συνεχώς στο ράφι των καταστημάτων λιανικής. «Από τη στιγμή που το γάλα έχει αυξηθεί τόσο πολύ, κανένας ‘Παπαδόπουλος’ και πουθενά δεν μπορεί να κάνει τίποτα» μας λέει και συμπληρώνει: «Οι μεγάλες ανατιμήσεις του γάλακτος δεν είναι καλή εξέλιξη διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι  θα συμβεί αν πέσει η κατανάλωση της φέτας. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Ενώ το ίδιο διάστημα αυξάνει η κατανάλωση του λευκού τυριού, μια πολύ αρνητική εξέλιξη…».

Ζητάμε από τον συνομιλητή μας να σχολιάσει τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων που αφορούν στην πώληση νοθευμένης φέτας στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά και τις διώξεις σε βάρος ορισμένων εταιρειών που έχουν εμπλακεί σε αυτή την καταστροφική για τη φέτα πολιτική.

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ‘Γαλακτοκομική Τριπόλεως’

 

Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος διαχωρίζει τη θέση του από τη μειονότητα εκείνων που παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ΠΟΠ προϊόντων. «Εμείς εδώ στην Τρίπολη νιώθουμε αδικημένοι και θεωρώ πως εκφράζω και τους άλλους συναδέλφους. Έλεγχοι γίνονται, πράγματι. Βλέπετε να τιμωρείται κανείς; Αν στην υπόθεση αυτή ήταν μπλεγμένη κάποια από τις εταιρείες της Αρκαδίας θα την είχαν κλείσει αμέσως. Υπάρχουν ορισμένες εταιρείες, κάποιες θεσσαλικές για παράδειγμα, οι οποίες με τον τρόπο που λειτουργούν, με τη χρήση σκόνης γάλακτος και την προσθήκη αγελαδινού, έχουν ξεφτιλίσει τη φέτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όταν λέμε πως κάτι απαγορεύεται, πρέπει πράγματι να απαγορεύεται!  Τι πάει να πει ‘βιομηχανικό λάθος’ όταν μια εταιρεία έχει γεμίσει  τα σουπερμάρκετ της Γερμανίας με λευκό τυρί για φέτα;» μας λέει οργισμένος.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι έλεγχοι πρέπει να αυξηθούν ενώ οι ποινές θα πρέπει να εκτελούνται για να προσθέσει ότι, ειδικά αυτό το διάστημα που ο τουρισμός στη χώρα μας ισχυροποιείται και η μαζική εστίαση επιστρέφει στην κανονικότητα, οι έλεγχοι θα έπρεπε να ενταθούν και τα εστιατόρια θα έπρεπε ελέγχονται συστηματικά για το αν προσφέρουν φέτα ή λευκό τυρί στους πελάτες τους.

Και η Διεπαγγελματική της Φέτας; Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος θεωρεί ότι ο νέος φορέας έχει τη γνώση για να διαδραματίσει σημαντικό θεσμικό ρόλο και περιμένει έργα. «Γνωρίζει τις ευθύνες η Διεπαγγελματική – γιατί υπάρχουν ευθύνες- και πρέπει να πάρει θέση. Ειδικά σε αυτό που γίνεται στο εξωτερικό όπου κάθε λευκό τυρί το βαφτίζουν …φέτα» σχολιάζει.

Συνεχείς επενδύσεις έχουν αλλάξει τη μορφή του εργοστασίου που ιδρύθηκε το 1998

 

Ο μπελάς της λιανικής

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην αγορά, ζητώντας από τον έμπειρο επιχειρηματία που έχουμε μπροστά μας κάποια σχόλια για τη σύγχρονη λιανική στην οποία δραστηριοποιείται. «Έχει μειωθεί πολύ η κατανάλωση των τυροκομικών που κόβονται στον πάγκο του παντοπωλείου ή του σουπερμάρκετ υπέρ των συσκευασμένων προϊόντων» μας ενημερώνει, κάτι που βλέπει και για τα δικά του προϊόντα. «Παρατηρούμε μια άνοδο της συσκευασίας των 200 γρ. και θυμάμαι κάποτε που ακούγαμε ότι στο εξωτερικό το καρπούζι το πουλάνε σε φέτες και τους κοροϊδεύαμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κατανάλωση για να προωθηθεί η φέτα που παράγουμε. Φανταστείτε ότι προσπαθούμε να  πουλήσουμε ένα βαρέλι φέτα των 60 κιλών δίνοντας κομμάτι 200 γρ. ενώ κάποτε πουλούσαμε κομμάτια του κιλού και το βαρέλι ‘έφευγε’ γρήγορα».

Λάτρης και οπαδός της φέτας, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος δεν θεωρεί πολύ σημαντική δραστηριότητα την παραγωγή άλλων τυριών όπως τη γραβιέρα την οποία παράγει (από 100% πρόβειο γάλα) και διαθέτει κυρίως μέσω του ιδιόκτητου καταστήματός του μπροστά από το εργοστάσιο της Τρίπολης- «δεν την πληρώνεται ο παραγωγός την γραβιέρα» μας λέει μια δόση απογοήτευσης στο σχόλιό του.

Το κατάστημα λιανικής της ‘Γαλακτοκομική Τριπόλεως’ έξω από το εργοστάσιο της Τρίπολης

 

Πως θα είναι το μέλλον της τυροκομίας; Ο ίδιος, με τα δύο παιδιά του να βρίσκονται ήδη εντός επιχείρησης ακούγεται αισιόδοξος. «Τα μικρά τυροκομεία θα κρατηθούν, η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχουν πολλά τυροκομεία πια. Οι βιομηχανίες από την άλλη, δεν μπορούν να πετύχουν τη γεύση που πετυχαίνουμε εμείς».

ΑΒ Βασιλόπουλος και Γαλαξίας είναι τα δύο σουπερμάρκετ που διανέμουν προϊόντα του ενώ δεν λέει όχι για ένα κατάστημα λιανικής στην Αθήνα, εφόσον όμως ο ίδιος θα μπορούσε να ελέγχει την κατάσταση. «Εδώ που φτάσαμε ως επιχείρηση δεν φτάσαμε τυχαία αλλά κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα. Γιατί τόσο ενδιαφέρον για την τυροκομία το τελευταίο διάστημα; Γιατί υπήρξαν πολλά χρεωμένα τυροκομεία που αναζητούσαν αγοραστές. Γιατί βρίσκουν τα σουπερμάρκετ φθηνό τυρί; Γιατί πληρώνουν τοις μετρητοίς τους τυροκόμους για να μπορέσουν στη συνέχεια τα τυροκομεία να πληρώσουν τους κτηνοτρόφους» σχολιάζει για τα όσα κατά καιρούς βλέπει, ακούει και μαθαίνει στον κλάδο που δραστηριοποιείται.

«Δεν επηρεάζομαι από αυτά που μου τάζουν διάφοροι. Είμαι της παλιάς σχολής…» μας λέει και μας κλείνει το μάτι…

Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος έξω από το ιστορικό Μεγάλο Καφενείο της Τρίπολης
You might also like