Οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους στον Κόμβο Πλατυκάμπου

«Η προοπτική μας είναι η δημιουργία ενός πολύ μεγάλου μπλόκου στην εθνική οδό», το μήνυμα που στέλνουν για τη νέα χρονιά

«Αύριο 11 το πρωί όλοι οι οδηγοί τρακτέρ να βρίσκονται στο μπλόκο Πλατυκάμπου για μετακίνηση των τρακτέρ!». Αυτό είναι το κάλεσμα της ΠΕΜ (Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων), για σήμερα 4 Ιανουαρίου 2024, ύστερα από τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 3ης Ιανουαρίου.

 

Τρεις εβδομάδες στους δρόμους

Υπενθυμίζεται, πως οι αγρότες – κυρίως των παρακάρλιων περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες – παραμένουν εδώ και τρεις βδομάδες στον κόμβο του Πλατυκάμπου. Με την απόφασή τους οι αγρότες, ουσιαστικά προανήγγειλαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Σημειώνεται, πως εχθές Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, δεκάδες τρακτέρ επέστρεψαν στον κόμβο και κοντά στην εθνική οδό. Τα εν λόγω οχήματα, κατά την εορταστική περίοδο είχαν αποχωρήσει, σε μια ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους των αγροτών, αλλά και προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά οδικά ατυχήματα. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, η αστυνομία έκανε αισθητή την παρουσία της στο σημείο.

Ανακοινώσεις και υποσχέσεις, χωρίς ουσία

Έτσι χαρακτήρισε o πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας), κ. Ρίζος Μαρούδας τις δηλώσεις του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, σε τηλεοπτικό κανάλι της Λάρισας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαρούδας δήλωσε στο Dairy News: «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε και με ποιον τρόπο θα αποστραγγιστούν τα νερά στην Κάρλα, τα οποία καλύπτουν πάνω από 180 χιλ. στρέμματα. Όσο για τις αποζημιώσεις που πρέπει να λάβουν οι αγρότες, για την παραγωγή και το κεφάλαιο, που έχει υποστεί ζημιές και καταστροφές, στη δε παραγωγή έχουν δοθεί κάποιες προκαταβόλες, χωρίς όμως να οριστικοποιείται το γενικό ποσό του ύψους της αποζημίωσης, αλλά ούτε γνωρίζουμε το πότε θα καταβληθούν αυτές οι αποζημιώσεις. Τώρα ακούγονται σενάρια για τον Ιούνιο».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις αναφέρει επίσης «Εμείς ζητάμε αποζημιώσεις στο 100%, η κυβέρνηση μιλά για 70% αποκατάσταση. Είχαν ανακοινώσει την προκαταβολή του 50% των χρημάτων μέχρι το τέλος του χρόνου, πράγμα που δεν έγινε και δεν έχουμε ακόμα καμία περαιτέρω ενημέρωση. Άρα όλα αυτά που ακούγονται είναι λόγια του αέρα και υποσχέσεις, όπως συμβαίνει και με την αναστολή πληρωμών του ρεύματος, το οποίο δεν έχει περάσει από κανένα ΦΕΚ» και συμπληρώνει «Από την πρώτη στιγμή έχουμε ζητήσει να υπάρξει συνάντηση με ένα κυβερνητικό κλιμάκιο από τέσσερα υπουργεία και δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, ούτε καν αρνητική. Και αυτό γι εμάς σημαίνει απαξίωση από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κ. Αυγενάκης μάς χαρακτηρίζει γραφικούς τους αγρότες που βρίσκομαστε στον Κόμβο Πλατυκάμπου και ότι είμαστε εδώ για να δημιουργούμε εντυπώσεις στα ΜΜΕ. Θα ήθελα να ξανατονίσω ότι είμαστε άνθρωποι, που αυτή τη στιγμή η περιουσία μας και τα χωράφια μας βρίσκονται κάτω από το νερό και αυτό το νερό, στην καλύτερη περίπτωση, θα κάνει πάνω από δύο χρόνια να φύγει. Η ανάκμψη και η παραγωγικότητα του εδάφους θα πάρει πολλά χρόνια γιατί χρειάζονται έργα, χρονοδιάγραμματα και τίποτα από αυτά, εδώ και 4 μήνες μετά δεν έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση».

Αυτή τη στιγμή τα κλιμάκια των αγροτών βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου και από αύριο θα ενισχυθούν και με περισσότερα οχήματα. Από εκεί και πέρα γίνονται διεργασίες και συσκέψεις για να υπάρξει ένα μεγάλο πανθεσσαλικό μπλόκο, το οποίο θα δώσει την μάχη για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που επλήγεισαν από τις πλημμύρες. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συγκέντρωση και στην Καρδίτσα, όπως μάς ανέφερε ο κ. Τζέλλας Κώστας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας.

You might also like