ΥπΑΑΤ: Επίσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη στην Κρήτη

Συναντήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη με τους Δημάρχους και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης της Κρήτης

Στις συζητήσεις κυριάρχησαν ζητήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Κρήτης, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της γεωργίας και κτηνοτροφίας.

 

Η δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια ενός Κεντρικού Διοικητηρίου για τις υπηρεσίες του Αγροτικού Τομέα, όπου το ΥπΑΑΤ διαθέτει ακίνητα, ώστε να μη ταλαιπωρούνται οι πολίτες αλλά, ταυτόχρονα, να γίνονται και οικονομίες κλίμακος ήταν στα άμεσα σχέδια του Υπουργού.

Όλα τα έργα που αφορούν την διαχείρηση των υδάτων θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ολλανδική εταιρεία HVA International, που εκπονεί το masterplan, το οποίο θα έχει τρεις στόχους:

  1. Τη διαχείριση των υδάτων
  2. Την καταγραφή των εγγειοβελτιωτικών έργων και τον εκσυγχρονισμό τους
  3. Την ανάληψη δράσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού.

Αναφερόμενος σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που επηρεάζει άμεσα την υπόθεση της διαχείρισης των υδάτων, ο ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι στις 24 Ιανουαρίου πραγματοποιείται, στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του Νότου της ΕΕ.

Αυγενάκης: «Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα διασφαλίζει και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας»

Συνεχίζοντας τις επαφές του με τους εκπροσώπους των νέων δημοτικών αρχών του Ηρακλείου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, συναντήθηκε με τους Δημάρχους  και αντιδημάρχους Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη και τον Δήμαρχο Γόρτυνας Μιχάλη Κοκολάκη.

Στις συσκέψεις συζητήθηκαν τρόποι για την καλύτερη αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την ωρίμανση έργων που θα αναβαθμίσουν την περιοχή. Ο Υπουργός ανακοίνωσε την εξασφάλιση  χρηματοδότησης για την εκπόνηση μελετών και στο Δήμο Βιάννου και στο Δήμο Γόρτυνας για αρδευτικά – εγγειοβελτιωτικά έργα.

Αντικείμενο συζήτησης ήταν, επίσης, το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων με την εκπόνηση master plan από την HVA International.

Στις συναντήσεις ετέθη το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ ο  ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι ο νέος κανονισμός θα περιλαμβάνει την κάλυψη περισσότερων κινδύνων και περισσότερων προϊόντων, κάνοντας αναφορά στην πρόθεση πολλών παραγωγών που δεν ήταν υποχρεωμένοι εκ του κανονισμού να ασφαλίζουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ, να ενταχθούν πλέον στον Οργανισμό.

Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον οποίο ο υπουργός είπε ότι μετά την παραίτηση του προέδρου του, έχει ανοίξει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, ο οποίος πρέπει να λειτουργεί με τις προϋποθέσεις της ΕΕ, αλλά και με δικαιοσύνη και διαφάνεια προς όφελος και μόνο των αγροτών.

Η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς και επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων

Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι σε περίπου ένα τρίμηνο θα είναι έτοιμο το masterplan για τη Σχολή Μεσσαράς και ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τον Αμερικανό πρέσβη, Γιώργο Τσούνη. Στόχος είναι, όπως ανέφερε, η δημιουργία μιας καινοτόμου και πρωτοποριακής Σχολής που θα αποτελεί πρότυπο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε επίπεδο καινοτομίας κι εκπαίδευσης.

Τόνισε ότι το masterplan θα προβλέπει τη λειτουργία μιας βιώσιμης Σχολής και ανέφερε ως παράδειγμα προς μίμηση την περίπτωση του ΜΑΙΧ.  Αναφέρθηκε επίσης στην επαναλειτουργία και της Σχολής Ασωμάτων η οποία θα αφορά τη ζωική παραγωγή.

Όπως είπε ο Υπουργός στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς θα δημιουργηθεί κάτι μοναδικό για την Κρήτη, ένα κορυφαίο κέντρο εκπαίδευσης που θα αποτελεί κέντρο καινοτομίας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Ό,τι κάνουμε πρέπει να είναι βιώσιμο, να λειτουργεί αυτόνομα, να στέκεται στα πόδια του. Να προσφέρει γνώση, το ισχυρότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας και μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο και στους πολίτες. Σύντομα ξεκινάει η οριοθέτηση της έκτασης. Θα κάνουμε κάτι που θα αφήσει αποτύπωμα στον τόπο μας», είπε ο  Λευτέρης Αυγενάκης.

 

You might also like