Με προβλήματα ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του 2024, για τους κτηνοτρόφους της χώρας, αφού σύμφωνα με τα πρώτα τιμολόγια που στάλθηκαν από τους μεταποιητές στις αρχές του έτους, το γάλα αγοράστηκε στην τιμή του 1,50-1,55 λεπτά το κιλό, αντί για 1,70-1,80 που ήταν πέρυσι.
Μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι, μπροστά στην αδικαιολόγητη μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.
Σύμφωνα με μέλος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Ελλάδας, «τα τιμολόγια που στάλθηκαν ήταν αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση ή συμφωνία, αναγκάζοντας έτσι τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν το γάλα τους στην τιμή του 1,50-1,55 λεπτά το κιλό. Όλο αυτό το διάστημα, και ενώ οι συμφωνίες για την τιμή του γάλακτος θα έπρεπε να έχουν ήδη κλείσει από τον Σεπτέμβρη, οι μεταποιητές καθυστερούσαν εσκεμμένα. Θέλοντας να επωφεληθούν, δημιούργησαν ένα τεράστιο καρτέλ με αποτέλεσμα να εξαφανίσουν την κτηνοτροφία».
Την ίδια στιγμή μάλιστα, υποθέσεις νοθείας της φέτας με αγελαδινό γάλα, έχουν ήδη γίνει γνωστές εδώ και μέρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας, πρόκειται για δύο θεσσαλικές γαλακτοβιομηχανίες, τα στοιχεία των οποίων δεν έχει κάνει ακόμα γνωστά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Φόβοι για εγκατάλειψη του επαγγέλματος
Πολλοί κάνουν λόγο για εκμετάλλευση της κατάστασης και αδιανόητη μείωση τιμής, μετά από μια μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Πρώτα από τις φωτιές και στην συνέχεια από τις πλημμύρες, οι βιομηχανίες γάλακτος επικαλούνται μεγάλα αποθεματικά και μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων για να δικαιολογήσουν την πτώση στην τιμή πώλησης του γάλακτος.
Έτοιμοι να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία, αν η τιμή του γάλακτος φτάσει κάτω από 1,50 ευρώ το κιλό, ενώ εκβιαστικές χαρακτηρίζονται οι κινήσεις των μεταποιητών, από την στιγμή μάλιστα που δεν έχει υπάρξει καμία μείωση τιμής στα γαλακτοκομικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
«Ο κτηνοτρόφος θα πουλήσει σε αυτόν που πούλησε πέρυσι, δεν υπάρχουν αλλαγές. Θα αναγκαστούν οι κτηνοτρόφοι να πουλήσουν, αλλιώς θα πρέπει να πετάξουν το γάλα τους. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Δεν υπάρχει πλέον ανταγωνισμός».
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σε ανακοίνωση του, ζητά από τις βιομηχανίες να σταματήσουν τον εκβιασμό, μέσω των τιμών και να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη στις συναλλαγές τους με τους κτηνοτρόφους.
Παράλληλα, ζητούν αυστηρότερους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές και άμεση ενεργοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2» για όλη τη χώρα.
Καταγγέλλουν την εμφανή αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, η οποία αφήνει περιθώρια για ανεξέλεγκτες νοθείες, όπου σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες κυρώσεις των εγκληματιών που νοθεύουν την φέτα, οδηγούν ένα ΠΟΠ προϊόν σε υποβάθμιση ποιότητας και τιμών, χωρίς προστασία.