Αγροτικός κλάδος: Σε αναταραχή ακόμα μια φορά

Η κυβέρνηση αναδιαρθρώνεται και νομοθετεί- Οι αγρότες ανησυχούν  κι ανασυντάσσονται

Σε δύο διαφορετικές μεταξύ τους αλλά κάποιες φορές τεμνόμενες πορείες κινούνται η ελληνική κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ από την μια πλευρά και οι αγρότες με τους συλλογικούς τους φορείς από την άλλη, στο φόντο μιας ιδιαίτερα θολής κατάστασης τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγροτική σκηνή. Στην Ευρώπη μάλιστα τα πράγματα έχουν αγριέψει με τους αγρότες να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους.

 

Κυβέρνηση

Σε μπαράζ νομοθετικών κι άλλων παρεμβάσεων όπως επίσης και περιοδειών των στελεχών της έχει επιδοθεί η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να προχωρήσει με ‘ανοικτά’ ζητήματα  για τα οποία έχει δεσμευτεί αλλά και να προκαταλάβει ενδεχομένως δυσάρεστες εξελίξεις που έρχονται από την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπάθειών εντάσσονται οι περιοδείες της ανώτατης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ σε όλη την Ελλάδα – ειδικά στην Θεσσαλία- και η προώθηση μέτρων που έρχονται να ανακουφίσουν και να θωρακίσουν περεταίρω τους αγρότες και το εισόδημά τους. Δεν λείπουν βέβαια και παρεμβάσεις όπως η δημιουργία «Αγροτικού 112», που είχε ανακοινώσει ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024, στη Βουλή.

Ειδικά για την τελευταία παρέμβαση, η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια «καινοτόμο ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να  πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα».

Περιοδείες και υποσχέσεις 

Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ πραγματοποιεί αυτό το διάστημα περιοδείες σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας και με τη ευκαιρία ‘διορθώνει’ ανορθογραφίες ετών ενώ προωθεί κάποιες από τις αξιώσεις των αγροτών.

Στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, το υπουργείο ανακοίνωσε την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη συγκέντρωση στο κτίριο του παλαιού ΕΘΙΑΓΕ, στον Κατσαμπά Ηρακλείου, όλων των υπηρεσιών και των εποπτευομένων από το ΥπΑΑΤ, φορέων της περιοχής.

Το ΥπΑΑΤ διαθέτει στο Ηράκλειο 85 ακίνητα και οι υπηρεσίες του είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία. Με τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στο κτίριο του Κατσαμπά, εκτάσεως 25.000 τ.μ., όπως τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης  «θα επιτευχθεί οικονομία κλίμακος αλλά και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα και ταχύτερα».

Ο υπουργός τόνισε ότι το Διοικητήριο του Κατσαμπά, μαζί με το έργο της επαναλειτουργίας και αναγέννησης της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς που θα έχει διεθνή εμβέλεια, θα αλλάξουν τα δεδομένα στο χώρο της αγροτικής ανάπτυξης στο νομό.

Αλλαγές στους εποπτευόμενους οργανισμούς

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί αυτό το διάστημα και στους εποπτευόμενους από το ΥπΑΑΤ φορείς και οργανισμούς οι οποίοι, σύμφωνα πλέον και με τη γνώμη του ίδιου του υπουργού, δεν λειτουργούν σωστά, δεν διαχειρίζονται σωστά το δημόσιο χρήμα κι αποτελούν εμπόδιο στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Τα κύρια θέματα που απασχολούν το υπουργείο είναι το θέμα του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος αλλάζει μετά από 25 χρόνια, όπως και οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ με σκοπό να γίνει ένας Οργανισμός σύγχρονος που θα λειτουργεί με διαφάνεια, προς όφελος των αγροτών.

«Αυτά που γινόντουσαν στον Οργανισμό ήταν αδιανόητα. Θα τους πάω μέχρι τέλους, αυτές οι συμπεριφορές που ήταν προς το προσωπικό όφελος κάποιων, δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο» δήλωσε στην Κρήτη ο Λ. Αυγενάκης ο οποίος τόνισε πως βελτιώσεις δρομολογούνται και στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα αλλά και στον ΕΦΕΤ που έχει πολλές αδυναμίες, ώστε να καταστεί ένας, κατ’ ουσίαν και όχι κατ’ όνομα, ενιαίος φορέας για τον έλεγχο των τροφίμων.

Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός είπε ότι έχει ζητήσει να εκκαθαριστούν άμεσα τα 16.000 ΑΦΜ που βρίσκονται δεσμευμένα και σε όσα εξ αυτών διαπιστωθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, αλλά και να πληρωθούν όσοι έχουν δικαιωθεί δικαστικά. «Θα το πάω μέχρι τέλους. Δεν θα χαριστώ σε κανέναν και καμία που έχει παίξει παιχνιδάκια στις πλάτες σας», είπε ο κ. Αυγενάκης απευθυνόμενος σε εκπροσώπους αγροτιών που τον επισκέφτηκαν στο ΥπΑΑΤ.

Θεσσαλία: Ανοικτή πληγή…

Το ζήτημα της αποκατάστασης των καταστροφών στην Θεσσαλία παραμένει ακόμα ανοικτό, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη διατεθεί σημαντικά ποσά για την ανακούφιση των πληγέντων. Όπως φαίνεται από την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, χρειάζονται ακόμα πολλές παρεμβάσεις και η ίδια η πολιτεία το αναγνωρίζει.

Από το ΥπΑΑΤ έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα  περίπου  150 εκατ. ευρώ, ως αποζημιώσεις, στους αγρότες, για την απώλεια της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε ενώ έχουν εξασφαλισθεί στο σύνολο από τον κρατικό προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ.

Η εξόφληση των αποζημιώσεων, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Λ. Αυγενάκης σε πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους αγροτών, θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου 2024. Η κυβέρνηση έχει δώσει συνολικά μέχρι στιγμής μισό δις. για το σύνολο των παρεμβάσεών της στην Θεσσαλία ενώ, όπως είπε, η ανασυγκρότηση της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

You might also like