Dairy Conference 2024: Σημαντικές παρεμβάσεις
Το συνέδριο της Boussias Events είχε παρεμβάσεις, ενημέρωση και σημαντικές προτάσεις
Πληθώρα επαγγελματιών από όλο το φάσμα της παραγωγής κι επεξεργασίας γάλακτος, στελέχη του ΕΛΓΟ- Δήμητρα και εκπρόσωποι εταιρειών οι οποίες προσφέρουν ποικιλία υπηρεσιών στον κλάδο της γαλακτοκομίας, κυρίως τεχνολογίας/πληροφορικής παρακολούθησαν το Dairy Conference 2024 της Boussias Events. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε μέσα μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία για την ελληνική αγορά γάλακτος και μια μέρα μετά τη συνάντηση παραγόντων του κλάδου με τον ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη στο υπουργείο όπου συζήτησαν για την ακρίβεια στον κλάδο και την εκτεταμένη όπως φαίνεται νοθεία τον μαστίζει.
Ο Ευστράτιος Νικολάου, Γενικός Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα παρουσίασε τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΕΛΓΟ για την ελληνική γαλακτοπαραγωγή, αναφέρθηκε στη συμβολή της Θεσσαλίας στην ελληνική παραγωγή γάλακτος και τυροκομικών κι εξήγησε ποια ήταν η επίδραση της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή.
Το στέλεχος του ΕΛΓΟ- Δήμητρα αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα ζητήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στην αγορά γάλακτος. Για το ζήτημα της νοθείας τόνισε πως «εμείς οι ίδιοι πρέπει να προστατέψουμε το προϊόν μας, ένα κυρίαρχο προϊόν των ελληνικών εξαγωγών». Σύμφωνα με τον Ευστρ. Νικολάου η φέτα είναι το προϊόν το οποίο επηρεάζει στον μεγαλύτερο βαθμό τη διαμόρφωση της τιμής του γάλακτος πανελλαδικά. «Παράδειγμα η Κρήτη, όπου όπως γνωρίζετε δεν παράγεται φέτα. Εκεί το γάλα δεν μπορεί να ‘τραβήξει’ προς τα πάνω την τιμή του γάλακτος» τόνισε με νόημα το στέλεχος του ΕΛΓΟ.
Όσο για τα στοιχεία της αγοράς (αριθμός παραγωγικών ζώων, εισκόμιση γάλακτος κ.ά.), παραδέχτηκε πως, πράγματι, τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-Δήμητρα διαφέρουν από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στην πραγματική και τη θεωρητικά προσδιοριζόμενη παραγωγή» είπε τονίζοντας ότι «σαφώς και δεν πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο».
Όπως ήταν αναμενόμενο οι πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του Dairy Conference και ο Κωνσταντίνος Κουτσοδήμος, διευθυντής ζώνης γάλακτος στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία παρουσίασε συνοπτικά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel από την εταιρεία του- αναμένεται πως οι απώλειες θα είναι περίπου 2.000 τόνοι γάλακτος για το επόμενο διάστημα. Η εταιρεία του ετοίμασε ένα πακέτο προτάσεων προς την πολιτεία για τη μελλοντική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, οι προτάσεις στάλθηκαν στο ΥπΑΑτ αλλά δεν έχει υπάρξει έκτοτε κάποια συνέχεια. Αν και όπως τόνισε η εταιρεία έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, «όταν θα κλείσει η τρέχουσα γαλακτική περίοδος θα ξέρουμε τι πραγματικά έχει χαθεί…». Το στέλεχος της Τυράς τόνισε πως τα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή είναι πολλά. «Είναι αναγκαίο να προστατευτούμε και να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά τα προβλήματα αυτά πιο ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά» τόνισε ο Κωνσταντίνος Κουτσοδήμος.
Ο Δρ. Αντώνης Κοκόσης Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναφέρθηκε στο σύνολο των σύγχρονων τεχνολογιών που μπορεί να αξιοποιήσει και ήδη ως ένα βαθμό αξιοποιεί η γαλακτοπαραγωγή κι η επεξεργασία γάλακτος τόνισε όμως ότι η κυκλική οικονομία στον κλάδο δεν έχει κάνει τα βήματα που θα έπρεπε. Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό ο λόγος είναι το γεγονός ότι τα απόβλητα της γαλακτοβιομηχανίας δεν έχουν ‘χαρακτηριστεί’ σωστά, δεν έχει δηλαδή καταγραφεί σωστά το τι είναι χρήσιμο και τι όχι, τι μπορεί να παραχθεί από το κάθε απόβλητο. «Η γαλακτοβιομηχανία είναι μια εξαιρετική περίπτωση διότι στην ουσία πρόκειται για ένα ‘βιοδιυλιστήριο’» είπε στην εισήγησή του ο Αντ. Κοκόσης.
Ο Στέργιος Τσιομπάνης, Διευθυντής Ζώνης Γάλακτος στην Κρι Κρι παρουσίασε το πρόγραμμα ‘Παιδεία Γάλακτος’ που υλοποίησε η εταιρεία του την περίοδο 2016-2018 για την εκπαίδευση των κτηνοτρόφων συνεργατών της και αναφέρθηκε στη θέση της κτηνοτροφίας στη σύγχρονη Ελλάδα. Αντέκρουσε την άποψη ότι η κτηνοτροφία ευθύνεται για υπερβολικές εκπομπές αερίων ρύπων, ζήτησε τη βοήθεια του κράτους και των τραπεζών προκειμένου να εκσυγχρονιστεί περεταίρω η ελληνική κτηνοτροφία κι εξήγησε το πόσες πολλές δυσκολίες ορθώνονται σε όσους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής επιχειρούν να επενδύσουν. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις χρήσεις γης, τον συντελεστή δόμησης και τον τραπεζικό δανεισμό. «Είναι σημαντικό να γίνουμε μια ομάδα οι μεταποιητές και οι κτηνοτρόφοι και πρέπει και οι τράπεζες να βοηθήσουν με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων που σήμερα είναι μια 15ετία» επεσήμανε.