FAO: αμετάβλητος ο δείκτης τιμών για τα γαλακτοκομικά
Παρουσιάζοντας μείωση 17,8% σε σχέση με πριν ένα χρόνο
O δείκτης τιμών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα (FAO Dairy Price Index) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο δείκτη του Δεκεμβρίου, παρουσιάζοντας μείωση 17,8% σε σχέση με την τιμή του πριν από έναν χρόνο.
Κατά τον Ιανουάριο, οι διεθνείς τιμές (FAO Dairy Price Index) για βούτυρο και πλήρες γάλα σε σκόνη αυξήθηκαν εξαιτίας της υψηλής ζήτησης από ασιατικούς αγοραστές, αντισταθμίζοντας έτσι τη μείωση των τιμών για αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και τυρί.
Ο οργανισμός FAO Dairy Price Index παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η μικρή αλλαγή στο δείκτη από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο οφειλεται ενδεχομένως στη σταθερότητα στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων αναφορικά με το μήνα Δεκέμβριο.
Αύξηση τιμών στο βούτυρο και πλήρες γάλα σε σκόνη
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών FAO κυμάνθηκε κοντά στους 118,9 πόντους τον Ιανουάριο, σχεδόν αμετάβλητος σε σύγκριση με την αναθεωρημένη τιμή του Δεκεμβρίου και με πτώση κατά 25,8 πόντους (ή 17,8 %) σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή που είχε τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου αυξήθηκαν λόγω υψηλής ζήτησης από τους Ασιατικούς αγοραστές, συνδυασμένης με την ακόμα υψηλότερη ζήτηση από τον λιανικό εμπόριο και τη μειωμένη διαθεσιμότητα γαλακτοκομικών στη Δυτική Ευρώπη.
Παράλληλα, οι τιμές για πλήρες γάλα σε σκόνη αυξήθηκαν, αντανακλώντας την αυξημένη ζήτηση για μεσοπρόθεσμες παραδόσεις, ειδικά από την Κίνα, και την εποχιακή μείωση της παραγωγής στη Νέα Ζηλανδία. Αντιθέτως, οι διεθνείς τιμές για αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και τυρί μειώθηκαν, καθώς η ζήτηση για αμεσες προμήθειες παρέμενε σταθερή και οι άμεσες ανάγκες των αγοραστών καλύφθηκαν επαρκώς.