Κ. Χατζάκος, ΜΕΒΓΑΛ: «κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις»

Μετοχικές εξελίξεις, επενδυτικά σχέδια και επιχειρηματικές ευκαιρίες

Με αφορμή τα νέα εξαγωγικά και επενδυτικά σχέδια της ΜΕΒΓΑΛ για τα επόμενα χρόνια, το Dairy News συνομίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΕΒΓΑΛ, κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο Χατζάκο, για τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων που ξεπεράστηκαν και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναμένονται.
Συνεντεύξη: Λένα Μόσχου

 

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, την πρώτη του στο Dairy News, ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος απαντά στα ερωτήματά μας για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην εταιρεία του όσο και στην ευρύτερη αγορά και σχολιάζει τις πρόσφατες μετοχικές εξελίξεις που ισχυροποιούν τη ΜΕΒΓΑΛ. Επιβεβαιώνει την πίστη του τόσο στην ελληνική κτηνοτροφία όσο και στα εμβληματικά τυριά της χώρας και μας εξηγεί προς τα πού θα στραφούν οι επενδύσεις της εταιρείας.

O Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος, Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ

Κατά τη γνώμη του η κατάσταση στον οικονομικό-επιχειρηματικό στίβο δείχνει να σταθεροποιείται, αν και κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις.

Οι δυσκολίες των προηγούμενων χρόνων και τα μελλοντικά σχέδια

Dairy News | Περάσατε κάποιες δύσκολες περιόδους πριν από μερικά χρόνια…

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος | Η ιστορία κάθε εταιρείας δεν έχει μόνο φωτεινά σημεία. Σημαντικό είναι να καταφέρνουμε να διαχειριζόμαστε τις κρίσεις ενωμένοι και με μελετημένο πλάνο για τα επόμενα βήματα. Σήμερα η εταιρεία βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Χατζάκου, τιμώντας το όραμα του ιδρυτή και παππού μου, ενώ στο μετοχικό σχήμα εισήλθε και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που επένδυσε στην εταιρεία διαβλέπο- ντας τις σημαντικές δυνατότητές της για περαιτέρω ανά- πτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός συνόρων. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, εκτός από δυναμικός και αξιέπαινος επιχειρηματίας, μάς τιμάει με τη φιλία και την εμπιστοσύνη του, καθώς και τη μεταδοτικότητα των γνώσεων και εμπειριών του, ενώ είναι πάντα διαθέσιμος για όλους στη ΜΕΒΓΑΛ.

Επομένως, το κλίμα θεωρώ ότι είναι καλό τόσο με τους εργαζομένους όσο και με το σωματείο που μας στήριξε από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, φέτος σε μια προσπάθεια ανταπόδοσης δόθηκε οριζόντια αύξηση αποδοχών στο σύνολο των εργαζομένων με έμφαση στα χαμηλότερα κλιμάκια.

Στη ΜΕΒΓΑΛ τα μεγέθη πωλήσεων κινούνται αυξητικά, τόσο σε τζίρο όσο και σε όγκο. Στην ανάπτυξη και καλή πορεία συνέβαλαν και τα νέα προϊόντα στην κατηγορία των γιαουρτιών, των γλυκισμάτων και των ροφημάτων, τα οποία ισχυροποιούν την καλή εικόνα της εταιρείας και φέρουν όγκους πωλήσεων. Η ίδια καλή εικόνα επικρατεί και στις εξαγωγές.

«Θεωρούμε τους παραγωγούς γάλακτος συνεργάτες μας και βασικό κύτταρο της εταιρείας»

Dairy News | Η ΜΕΒΓΑΛ διαχειρίζεται μια μεγάλη ζώνη γάλακτος. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτήν τη σχέση με τους παραγωγούς.

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος | Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Μακεδονία εδώ και εβδομήντα τρία χρόνια και έχει σταθερές συνεργασίες με τους περισσότερους κτηνοτρόφους για δύο και τρεις γενιές. Θεωρούμε τους παραγωγούς γάλακτος συνεργάτες μας και βασικό κύτταρο της εταιρείας, καθώς το γάλα είναι για εμάς η κινητήρια δύναμη και ο λόγος ύπαρξής μας. Η συνεργασία με τους παραγωγούς μας είναι καθημερινή σε συμβουλευτικό και επιστημονικό επίπεδο ενώ, επίσης, στηρίζουμε ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών μας να επενδύσουν σε ζωικό κεφάλαιο, προκείμενου να αυξήσουν τις ποσότητες παραγόμενου γάλακτος και να αναπτυχθούν οι μονάδες τους. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά στηρίζουμε όχι μόνο τους δικούς μας συνεργάτες αλλά όλη την ελληνική κτηνοτροφία.

ΜΕΒΓΑΛ: αναβάθμιση της μονάδας παραγωγής λευκών τυριών

Dairy News | Πώς διαχειρίζεστε τα ζητήματα αυτοματισμού στα διάφορα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, μεταφοράς και αποθήκευσης των προϊόντων σας;

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος | Παρά το γεγονός ότι παράγουμε κυρίως παραδοσιακά προϊόντα, γνωστά εδώ και αιώνες στην Ελλάδα, η καινοτομία σε επίπεδο παραγωγής και σε επίπεδο προϊόντων είναι για εμάς πρόκληση, αλλά και παράγοντας ανάπτυξης. Με στόχο την ποιότητα, την περαιτέρω βελτίωση της υγιεινής, την αύξηση των δυνατοτήτων μας για παραγωγή νέων προϊόντων επενδύουμε στον διαρκή εκσυγχρονισμό των διαδικασιών μας και εντάσσουμε αυτοματισμούς σε όλο το φάσμα παραγωγής, επεξεργασίας και αποθήκευ- σης. Αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η επένδυση αναβάθμισης της μονάδας παραγωγής λευκών τυριών, που θα μας καταστήσει ένα από τα πιο σύγχρονα τυροκομεία των Βαλκανίων – και αυτό δείχνει την πίστη μας στο εθνικό μας προϊόν, κάτι που συνεχίζεται από το παρελθόν, μιας και ο ιδρυτής της ΜΕΒΓΑΛ, Κωνσταντίνος Χατζάκος, ήταν ο πρώτος που καινοτόμησε κυκλοφορώντας στην ελληνική αγορά την επώνυμη συσκευασμένη φέτα, που μέχρι τότε πουλιόταν μόνο σε δοχείο.

Έχουμε εισαγάγει ρομποτικά συστήματα παλετοποίησης, ο έλεγχος της παραγωγής γίνεται από control rooms και ακόμη στον τομέα των logistics (αποθήκευση, μεταφορά) υιοθετούμε τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, ακριβώς επειδή η διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας από το στάδιο της συλλογής του γάλακτος μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν στο τραπέζι μας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ποιότητας των γαλακτοκομικών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΜΕΒΓΑΛ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα ψυχόμενα δίκτυα της Ελλάδας, με συστήματα ελέγχου και καταγραφής θερμοκρασίας, τα οποία εντάσσονται στα αυστηρά πρωτόκολλα ποιότητας που εφαρμόζουμε.

Παραγωγή φέτας και κίτρινων τυριών στη ΜΕΒΓΑΛ το 1953
Για το γάλα…

Dairy News | Τελευταία γίνονται προσπάθειες για την πάταξη των ελληνοποιήσεων ξένου γάλακτος, για την καλύτερη ιχνηλάτηση της αγοράς, για την πάταξη της νόθευσης των ΠΟΠ προϊόντων. Είστε ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της πολιτείας;

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος | Ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των ελληνικών εταιρειών, που οδηγεί κάποιες από αυτές σε αθέμιτες πρακτικές, σε συνδυασμό με την απουσία αποφασιστικών ελέγχων από την πλευρά του κράτους, καθιστούν δύσκολη οποιαδή- ποτε συστηματική απόπειρα ιχνηλάτησης του γάλακτος. Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύονται οι υγιείς προσπάθειες, αλλά και η αξιοπιστία της χώρας μας, γιατί η παραβατικότητα αφορά εξαγώγιμα προϊόντα. Είναι καθήκον του κράτους να προστατεύσει τα ΠΟΠ προϊόντα από ενέργειες και μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στο ευκαιριακό και παράνομο κέρδος και ελπίζουμε οι πράγματι ειλικρινείς προθέσεις να μετατραπούν σε αποτελεσματικούς ελέγχους άμεσα. Από την πλευρά μας, ως εταιρεία, αλλά και ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, είμαστε διαθέσιμοι να συνδράμουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις και όπως αλλιώς μάς ζητηθεί.

Για το μέλλον της πρώτης ύλης και της αγελαδοτροφίας στη χώρα μας, αλλά και τον φόβο μείωσης παραγωγής φρέσκου γάλακτος, ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος υποστηρίζει ότι: «Οι αγελαδοτροφικές μονάδες εί- ναι λιγότερες αριθμητικά αλλά με μεγαλύτερη, συνήθως, παραγω- γική ικανότητα και είναι πλέον ορ- γανωμένες επιχειρήσεις, ωστόσο σαφώς δεν επαρκούν για να καλύ- ψουν την εγχώρια ζήτηση. Ως εταιρεία βρισκόμαστε σε προνομι- ακή θέση, έχοντας τις εγκαταστάσεις μας στη Μακεδονία, όπου συγκεντρώνεται το 67% της παραγωγής φρέσκου αγελαδινού γάλα- κτος, και με μία ζώνη καλά οργανωμένη.

Επιπλέον, τα προβλήματα επάρκειας που συναντήσαμε την προηγούμενη χρονιά έχουν εξομαλυνθεί τη φετινή, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, και στο αγελαδινό και στο πρόβειο γάλα. Επειδή όμως οι ισορροπίες αυτές εύκολα ανατρέπονται, πιστεύουμε στην περαιτέρω διεύρυνση του κλάδου. Είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα και εξειδικευμένη εκπαίδευση στους ενδιαφερόμενους, γιατί με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται η ελληνική οικονομία και τα εθνικά μας προϊόντα, όπως η Φέτα ΠΟΠ και το ελληνικό γιαούρτι, που είναι πρεσβευτές της ελληνικής γευστικής κουλτούρας και μεσογειακής διατροφής σε όλο τον κόσμο και ενισχύουν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας».

You might also like