ΣΕΚ: «Δεν λύνουν το πρόβλημα τα μέτρα Μητσοτάκη»

Ο Σύνδεσμος ζητάει 'ουσιαστικές λύσεις' στα αιτήματα των αγροτών

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση της Αντιπροσωπείας των μπλόκων με τον Πρωθυπουργό, «δεν λύνουν σχεδόν κανένα από τα αιτήματα των κινητοποιημένων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων. Ιδιαίτερα από τα αιτήματα των κτηνοτρόφων δεν απαντήθηκε θετικά κανένα από τα βασικά αιτήματα».

 

Ο ΣΕΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των γεωργοκτηνοτρόφων οι οποίοι αποφάσισαν τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας και καλεί την κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα των παραγωγών.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει στην ανακοίνωσή του οτι η κτηνοτροφία περνάει εδώ και πολλά χρόνια πολύ σοβαρή κρίση στην οποία ήρθαν να προστεθούν και οι τεράστιες απώλειες ζώων (αιγοπροβάτων-βοοειδών-χοιρινών-πτηνών- μελισσιών) από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο, Εύβοια Μαγνησία Ρόδος, Κάρυστος, Λαμία, Κέρκυρα κ.λ.π.

Κύρια αιτήματα του ΣΕΚ

  1. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες.
  2. Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων, 0,07 €/κιλοβατώρα.
  3. Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και ειδικά στο γάλα να γίνει 6% από 13% που είναι σήμερα, που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή και την απορρόφηση των ζωικών προϊόντων.
  4. Άμεσα πληρωμή στους γεωργοκτηνοτρόφους των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ  με τις διαδικασίες που πληρώθηκαν το έτος 2022.
  5. Προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμητες εμπορικές πρακτικές, ολοκλήρωση από το ΥπΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών και άμεση εφαρμογή του «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».
  6. Ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων με διαγραφή 80% του κεφαλαίου και των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου 20% σε 15 χρόνια, τόσο για τα εγγυημένα από το ελληνικό κράτος δάνεια, που έχουν απομείνει στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, όσο και δάνεια άλλων τραπεζών που τα περισσότερα έχουν δοθεί στα funds.
  7. Άμεσα νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων, όπως και της γεωργοκτηνοτροφικής γης.
  8. Άμεσα υλοποίηση όλων των μέτρων για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων και αγροτών από τις φωτιές και τις πλημμύρες, όπως στον Έβρο και τη Θεσσαλία κ.τ.λ
  9. Σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας.
  10.   Εξασφάλιση ρευστότητας- Ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων με 160 εκατ. ευρώ ακόμη.
You might also like