ΥπΑΑΤ: έργο υψίστης σημασίας το φράγμα Πλατύ Ποταμού

Το έργο αφορά στην κατασκευή του φράγματος Πλατύ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσσαράς, όπου θα αρδεύονται 45.000 στρέμματα καθώς και την κατασκευή αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Ρεθύμνου.

 

«Το φράγμα του Πλατύ Ποταμού θα αποτελέσει ένα έργο υποδομής υψίστης σημασίας για τον τόπο μας, την Κρήτη, καθώς διασφαλίζει την  ύδρευση του Ρεθύμνου αλλά και την άρδευση στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής του νησιού, στον κάμπο της Μεσσαράς, αλλά και σε περιοχές του Αμαρίου και του Αγίου Βλασίου», δήλωσε ο υπουργός του ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, μετά την υπογραφή των συμβάσεων Χρηματοδότησηςαπό την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

ΥπΑΑΤ: έργο υψίστης σημασίας το φράγμα Πλατύ Ποταμού
Οι συμβάσεις υπεγράφησαν από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Κυριάκο Κακουρή και τον Υποδιοικητή της Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης Tomáš Boček.
Ένα εμβληματικό έργο που θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα

Ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό για την περιοχή και τόνισε ότι η κατασκευή του φράγματος, θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και θα ενδυναμώσει επίσης την οικονομική δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας.

«Η δημιουργία νέων υποδομών στην Κρήτη θα έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο για την τοπική κοινωνία και οικονομία αλλά συμβάλλει στη διαμόρφωση γενικότερα μιας ισχυρής Ελλάδας, καθιστώντας την πιο υπολογίσιμη δύναμη, στον τομέα της αγροδιατροφής» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι «η κατασκευή του φράγματος, σε συνδυασμό με το master plan που επεξεργάζεται η ολλανδική εταιρεία HVA, συμβάλλει στην υλοποίηση της πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενίσχυση των αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών υποδομών στην Κρήτη, ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και στη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, καθώς διασφαλίζεται σε σταθερή βάση η άρδευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων».

ΥπΑΑΤ: Επίσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη στην Κρήτη

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω των σύγχρονων και ανθεκτικών υποδομών που προωθεί, όπως αυτές που σήμερα υπογράφουμε, επιδιώκει δια της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων να αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του πρωτογενούς τομέα, απαντώντας δημιουργικά και στα ποικίλα προβλήματα που διογκώνει η εντεινόμενη κλιματική κρίση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε: «Το φράγμα στο Πλατύ αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο έργο για την Κρήτη και είναι πολύ σημαντικό ότι με τη σημερινή υπογραφή του δανείου εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους για να προχωρήσει. Είχαμε την ευκαιρία με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους των πολιτών που θα επωφεληθούν από το έργο, αλλά και με τους κατοίκους της περιοχής η οποία θα επηρεαστεί». 

«Διαπιστώσαμε ωριμότητα και θετική διάθεση για λύσεις. Θα ανταποκριθούμε με το ίδιο πνεύμα. Ο στόχος μας, πάνω στον οποίο δουλεύουμε και θα δουλέψουμε πολύ σκληρά, είναι το έργο να εκτελεστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής όλων. Όχι μόνο όσων θα ωφελούνται από το έργο, αλλά και ολόκληρης της περιοχής στην οποία θα κατασκευαστεί το φράγμα», κατέληξε ο κ. Ταχιάος.

You might also like