Συνεταιρισμοί στηρίζουν τη σημερινή κινητοποίηση

Καλούν τα μέλη τους στη συγκέντρωση των Αθηνών

Πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις καθώς και αγροτικοί και παραγωγικοί σύλλογοι απ΄ όλη τη χώρα, μαζικοί φορείς που εκπροσωπούν ευρύ φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της μεταποίησης στηρίζουν με ανακοινώσεις τους το σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα.

 

Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) με σχετική απόφασή της, καλεί τους αμπελουργούς της χώρας και τα μέλη των 27 οινοποιητικών συνεταιρισμών οργανώσεων που την απαρτίζουν, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών που γίνεται την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και σκοπό έχει να υπερασπιστεί τα ζωτικής σημασίας αιτήματα του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής και κυρίως να ανατρέψει την αδιέξοδη αγροτική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται από την ισχύουσα ΚΑΠ 2023 – 2027.

Ιδιαίτερα για τον πολύπαθο αμπελοοινικό τομέα η ΚΕΟΣΟΕ διεκδικεί:

  • Την πάταξη της παραοικονομίας, της παράτυπης οινοποίησης και των ελληνοποιήσεων, που ναρκοθετούν τις συνθήκες ανταγωνισμού
  • Την διασφάλιση ικανού αμπελουργικού εισοδήματος μέσα από το κλείσιμο της απαράδεκτης ψαλίδας των τιμών παραγωγού – καταναλωτή
  • Την μείωση και συγκράτηση των τιμών των συντελεστών παραγωγής, μα κυρίως ζητάμε την ακύρωση του σχεδίου επιβολής ενός παραγωγικού μοντέλου που θέλει τον Ευρωπαίο αγρότη, εργάτη γης στις εκτατικές αγροτικές επιχειρήσεις φορέων, που δεν έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

«Αγωνιζόμαστε για ένα παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργίας οικογενειακού τύπου, που θα παράγει προϊόντα φυσικά μακριά από τις επικίνδυνες διαδικασίες παραγωγής των μεταλλαγμένων, που θα σέβεται το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών. Για άλλη μια φορά δηλώνουμε απερίφραστα πως για την Ευρώπη και τους λαούς της, ένας δρόμος υπάρχει, ο δρόμος της αγροτοδιατροφικής ανεξαρτησίας και της επισιτιστικής επάρκειας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ.

O Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων μέσω ανάρτησής του, στηρίζοντας τα δικαιώματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας, γνωστοποίησε πως θα διαθέσει δωρεάν μεταφορά των παραγωγών της περιοχής, που θέλουν να μετέχουν στην αυριανή κινητοποίηση. Επιπλέον, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ανακοίνωσε πως θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Δημήτρη Καπούνη, συμβούλους της εταιρείας, καθώς επίσης και από αρκετούς αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού.

Ενόψει της συμμετοχής της Ε.Α.Σ. Νάξου στο αγροτικό συλλαλητήριο, ο κ. Καπούνης δήλωσε στη σελίδα της ΕΘΕΑΣ μεταξύ άλλων: «Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό του αγρότη και του κτηνοτρόφου (…) Οι αγρότες κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας με τρόπο ειρηνικό, θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας και ενωμένοι θα νικήσουμε».

You might also like