Χιλιάδες αγρότες στο Σύνταγμα

Επιστροφή στα μπλόκα σήμερα, αποφάσεις από αύριο

Μεγάλο σε όγκο και σε παλμό ήταν το χθεσινό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα στο οποίο συμμετείχαν επίσης κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι απ’ όλη τη χώρα. Πάνω από 200 τρακτέρ βρέθηκαν στην πλατεία, συμβολικά,  ενώ χιλιάδες ήταν οι πολίτες που βρέθηκαν στο πλευρό των αγροτών.

 

Στο Σύνταγμα συμμετείχαν αγροτικοί σύλλογοι, ενώσεις και μπλόκα αγροτών από τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, τη Στερεά και Εύβοια, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν κι αγρότες από την Κρήτη.

Οι αγροτικοί σύλλογοι και τα μπλόκα που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του Συντάγματος επικέντρωσαν τα αιτήματά τους στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αλλαγή προσανατολισμού στη χάραξη αγροτικής πολιτικής.

Οι αγρότες ζήτησαν από την κυβέρνηση θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Οι αγρότες ζήτησαν άμεση αναπλήρωση του εισοδήματός τους εξαιτίας των φυσικών καταστροφών. Φωτογραφία: J.K.

 

Όσο αφορά τον προσανατολισμό της αγροτικής πολιτικής στην Ελλάδα, οι αγρότες ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει για τη χώρα σημαντικές αλλαγές στη νέας ΚΑΠ θεωρώντας ότι η χώρα μας δεν είναι επαρκώς εξασφαλισμένη στη νέα εποχή που θα προκύψει για την ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή εξαιτίας και των ελλιπών προτάσεων που έχει καταθέσει.

Ειδικά ο αγρότες της Θεσσαλίας ζήτησαν την  αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους ζήτησαν μέτρα στήριξης της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ελλάδα, αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια και μέτρα για την πάταξη του φαινομένου της ελληνοποίησης ξένου γάλακτος το οποίο μάλιστα χρησιμοποιείται από κάποιους επιτήδειους  στην παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων.

Πάνω από 200 τρακτέρ έφτασαν στο Σύνταγμα. Σήμερα επιστρέφουν στα μπλόκα. Φωτο: Αλεξάνδρα Ραπακούλια.

 

Στα μπλόκα οι αποφάσεις

Σήμερα ξεκίνησε η αποχώρηση των αγροτών οι οποίοι έδωσαν ραντεβού στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου της χώρας όπου σε συνελεύσεις, ως είθισται, θα παρθούν  αποφάσεις για το μέλλον.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», το πρωί της Τετάρτης, λίγο πριν την αναχώρηση των αγροτών από το Σύνταγμα δήλωσε: «Με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο χθες και με τη θερμή συμπαράσταση του λαού της Αθήνας έχουμε αναδείξει ξανά το πρόβλημά μας. Αναζητάμε λύσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων μας από την κυβέρνηση. Επιστρέφουμε στα μπλόκα για να πάρουμε εκεί τις αποφάσεις μας, με τους συναδέλφους που είμαστε στο δρόμο…Η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα ότι πρέπει να δώσει λύσεις στους αγρότες».

Οι αγρότες των πλημμυρισμένων περιοχών της Θεσσαλίας είναι στη χειρότερη θέση όλων. Φωτο: J.K.
You might also like